Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔονούσα - Κοινότητα: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες

Δονούσα – Κοινότητα: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες

|

Πρώτες ημέρες Ιουνίου, το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos είναι πραγματικότητα προς Μικρές Κυκλάδες από Πειραιά και οι επισκέπτες εμφανίζονται όλο και περισσότεροι.

Σε μερικές εβδομάδες έχουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τα μέλη της Κοινότητας στην Δονούσα να στέλνουν μήνυμα ζητώντας όπως οι επισκέπτες ακολουθήσουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Καταλήγουν δε τονίζοντας “Θα χαρούμε για άλλη μία χρονιά να σας υποδεχθούμε στη Δονούσα και ζητάμε τη συμβολή σας στη διατήρηση της ομορφιάς και της ταυτότητας του νησιού μας”. 

Αναλυτικά 

” Για άλλο ένα καλοκαίρι καλοσωρίζουμε στη Δονούσα τους παλιούς και τους νέους φίλους του νησιού μας.

Εν όψει της επίσκεψής σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις παρακάτω πληροφορίες που θα σας φανούνε ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τη διαμονή σας στη Δονούσα.

1) Η Δονούσα όπως και όλα τα Κυκλαδονήσια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυνδρίας. Παρακαλούμε να κάνετε εξοικονόμηση νερού και μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα στην κουζίνα και το ντουζ.

2) Η Δονούσα είναι ένα νησί που φημίζεται για την ησυχία της, τους ήρεμους ρυθμούς της και την ασφάλεια που νιώθουν παιδιά και γονείς στη δημόσιο χώρο. Παρακαλούμε όσοι φέρνετε αυτοκίνητα και μηχανάκια στο νησί σεβαστείτε τον τοπικό κανονισμό κυκλοφορίας που απαγορεύει τη χρήση μηχανοκίνητων εντός του χωριού Σταυρός και ορίζει συγκεκριμένα σημεία ως parking. Στην πραγματικότητα εντός του Σταυρού δε χρειάζεται καθόλου μηχανοκίνητο καθώς όλα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κατάλυμά σας. Να ενημερώσουμε ότι η παραλιακή ζώνη κάθε μέρα από τις 19.30μμ μετατρέπεται σε έναν υπέροχο πεζόδρομο.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια μόνο στον περιφερειακό δρόμο για να επισκεφτείτε τα όμορφα χωριά μας Μεσαριά, Μερσήνι, Καλοταρίτισσα, όπου θα βρείτε υπηρεσίες εστίασης και διαμονής. Και όσοι δεν έχετε μην ανησυχείτε καθόλου καθώς στο νησί για τις μετακινήσεις σας υπάρχει λεωφορείο, ταξί, παραδοσιακό καϊκι με συχνά δρομολόγια και υπηρεσία ενοικίασης για μηχανάκια. Να σημειωθεί ότι στο νησί δεν υπάρχει βενζινάδικο.

3) Σε όσους και όσες αρέσει το περπάτημα, στη Δονούσα θα βρείτε ένα μικρό περιπατητικό παράδεισο. Με συνολικό μήκος μονοπατιών περίπου 25 χλμ, 5 σηματοδοτημένες διαδρομές και 2 σηματοδοτημένες διαδρομές ορεινού τρεξίματος έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την ενδοχώρα, τα χωριά και τις παραλίες στο χρόνο και με το ρυθμό που εσείς επιλέγετε.

4) Όλες οι παραλίες της Δονούσας είναι μη οργανωμένες χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης σε όλες τις παραλίες της Δονούσας απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση και η τοποθέτηση μόνιμων κατασκευών σκίασης. Θέλουμε οι παραλίες μας να είναι ελεύθερες και την ομορφιά τους να την απολαμβάνουν όλοι και όλες.

5) Στη Δονούσα εδώ και χρόνια γίνεται μία προσπάθεια μείωσης του πλαστικού μίας χρήσης. Κατά τη διαμονή σας στο νησί προμηθευτείτε πάνινες τσάντες για τα ψώνια σας και επαναχρησιμοποιώμενα ποτηράκια για τα take away ροφήματά σας. Επίσης λειτουργεί σταθμός ανακύκλωσης στο λιμάνι του χωριού. Συνολικά να φροντίσουμε το αποτύπωμά μας να είναι το ελαφρύτερο δυνατό χωρίς σκουπίδια στο δημόσιο χώρο και με τα όποια σκουπίδια πάντα εντός των κάδων απορριμάτων.

6) Στο νησί υπάρχει αγροτικό ιατρείο στελεχωμένο από έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια. Υπάρχουν επίσης απινιδωτές στη θέση Καλοταρίτισσα και στο Σταυρό στην πλατεία κάτω από το φούρνο. Λάβετε υπόψη σας ότι δε λειτουργεί φαρμακείο, συνεπώς ό,τι φάρμακα έχετε ανάγκη καλό είναι να τα φέρετε μαζί σας.

Θα χαρούμε για άλλη μία χρονιά να σας υποδεχθούμε στη Δονούσα και ζητάμε τη συμβολή σας στη διατήρηση της ομορφιάς και της ταυτότητας του νησιού μας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία και σας ευχόμαστε καλές και ξέγνοιαστες διακοπές!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.