Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔονούσα: Επιστολή διαμαρτυρίας με έμφαση στα ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δονούσα: Επιστολή διαμαρτυρίας με έμφαση στα ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

|

…. Η Δονούσα έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο κατ΄όνομα. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος αλλάζει κάθε 10- 15 μέρες μέχρι να βρεθεί κάποιος να καλύψει τη θέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ προβλέπεται θέση γιατρού και νοσηλευτή αυτή ποτέ δεν καλύπτεται μόνιμα και σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ο αγροτικός γιατρός – ο οποίος πολύ συχνά είναι χωρίς εμπειρία- να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με εξουθενωτικά ωράρια και σε διαρκή ετοιμότητα 24/7. 

Η μη ύπαρξη μόνιμου γιατρού και νοσηλευτή και οι κατά συνέπεια αντίξοες συνθήκες εργασίας που περιγράφουμε, λειτουργούν ως αντικίνητρο για όλους τους νέους αγροτικούς γιατρούς που θέλουν να έρθουν στο νησί μας….”

Μέρος της επιστολής που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Κοινότητας Δονούσας, Ηλία Πράσινου, απευθύνεται στους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σκοπός η ανάδειξη των (χρόνιων) προβλημάτων που υπάρχουν στο νησί. Υπάρχουν τα σχετικά αιτήματα για την επίλυση με ουσιαστικές κινήσεις και αφορμή της “έκρηξης” τραυματισμός κατοίκου και η Οδύσσεια που βίωσε έως να φτάσει στην Αθήνα…

Δονούσα
Δονούσα

Αναλυτικά η επιστολή (στο τέλος του άρθρου σε μορφή pdf) 

Αγαπητοί,

Ξεκινάμε αυτή την επιστολή ενημέρωσης- διαμαρτυρίας επικαλούμενοι το Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 101 παράγραφος 4.

‘Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.”

Εν έτη 2024 κατοικώντας μόνιμα σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων τη Δονούσα, οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την πλήρη υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών του νησιού μας.

Πριν από μερικές μέρες ένα βαρύ περιστατικό, έπρεπε να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Αθήνα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Το δε πλωτό του λιμενικού που τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Νάξου δεν είχε μέσα γιατρό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάει ο αγροτικός μας γιατρός μαζί, αφήνοντας ουσιαστικά το νησί χωρίς γιατρό για μερικές ώρες.

Αυτό το περιστατικό μας αναγκάζει να στείλουμε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση σε μία σειρά προβλημάτων.

Η Δονούσα έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο κατ΄όνομα. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος αλλάζει κάθε 10- 15 μέρες μέχρι να βρεθεί κάποιος να καλύψει τη θέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ προβλέπεται θέση γιατρού και νοσηλευτή αυτή ποτέ δεν καλύπτεται μόνιμα και σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ο αγροτικός γιατρός – ο οποίος πολύ συχνά είναι χωρίς εμπειρία- να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με εξουθενωτικά ωράρια και σε διαρκή ετοιμότητα 24/7.

Η μη ύπαρξη μόνιμου γιατρού και νοσηλευτή και οι κατά συνέπεια αντίξοες συνθήκες εργασίας που περιγράφουμε, λειτουργούν ως αντικίνητρο για όλους τους νέους αγροτικούς γιατρούς που θέλουν να έρθουν στο νησί μας.

Το δε κτήριο όπου στεγάζεται το Π.Π.Ι. Δονούσας είναι παντελώς ακατάλληλο, καθώς στεγάζεται σε όροφο χωρίς ανελκυστήρα, όπου για να φτάσεις πρέπει να ανέβεις 20 σκαλοπάτια. Ένας μη περιπατητικός ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, όπως επίσης και το ασθενοφόρο όχημα δεν έχει πρόσβαση σε αυτό.

Την ίδια στιγμή η θέση του οδηγού ασθενοφόρου είναι και αυτή κενή, με αποτέλεσμα το υπερσύγχρονο ασθενοφόρο που  δωρίσθηκε στο νησί μας το 2021, να είναι σε ακινησία και ο πολύτιμος εξοπλισμός του να μη χρησιμοποιείται και σταδιακά να αχρηστεύεται.

Αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει ελικόπτερο στη Σύρο για την άμεση αεροδιακομιδή των ασθενών, όπως υπήρχε παλιότερα,  τότε μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως το κλίμα ανασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δονούσας.

Αγαπητοί,

Η χώρα μας είναι νησιωτική και αυτό πρέπει να είναι πλεονέκτημα για τους κατοίκους της και όχι μειονέκτημα. Ζητάμε να απολαμβάνουμε και εμείς τα στοιχειώδη δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη στην υγεία και την ασφάλεια.  Η νησιωτικότητα όπως αναφέραμε και στην αρχή της επιστολής προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι της Δονούσας θέλουν να ζουν στο νησί, χωρίς να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με αυτή την επιστολή ζητάμε από όλους τους αρμοδίους φορείς να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου:

α) Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις του ΠΠΙ Δονούσας  σε γιατρό και νοσηλευτή.

β) Να φτιαχτεί άμεσα νέο σύγχρονο κτήριο ιατρείου.

β) Να προσληφθεί άμεσα οδηγός ασθενοφόρου.

δ) Να επιστρέψει άμεσα το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην πτητική βάση της Σύρου.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δονούσας Ηλίας Μ. Πράσινος

 

Επιστολή ενημέρωσης - διαμαρτυρίας

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων ανακαλύφθηκε στον βυθό – Προέρχεται από την Κω!

Διεθνής αποστολή με ελληνική συμμετοχή έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή της προϊστορίας του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις αθέατες συνέπειες μιας κολοσσιαίας έκρηξης.

Ρόσα Ροϊσινμπλίτ: Πέθανε η «γιαγιά της Πλατείας Μαΐου» που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Η εμβληματική μορφή των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας για τους «εξαφανισμένους» και τα παιδιά τους.

Κέα 2025: Έρχεται το 2ο Τουρνουά Μπάσκετ 3×3

Τουρνουά 3×3 στην Κορησσία, 13–14 Σεπτεμβρίου, έναρξη 17:30 • Δηλώσεις συμμετοχής: 6979479851

Γ. Χατζημάρκος: «Καλορίζικη η μείωση φόρων – Καλορίζικος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μόλις ένα 24ωρο μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο, επανήλθε δυναμικά στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.