Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ΕΑΓΜΕ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ΕΑΓΜΕ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σύναψαν Σύμφωνο Συνεργασίας για την υποστήριξη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Διονύση Γκούτη, παρουσία της Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου και του αν. Γενικού Διευθυντή Οικονομικών  της ΕΑΓΜΕ Κώστα Ζώμπου, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Νέες προοπτικές για το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου.

Στόχος του συμφώνου Συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου και η ανάδειξη της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της Νάξου, με την επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών αρμοδιοτήτων της, σε μουσειολογικά, μουσειογραφικά και εκπαιδευτικά θέματα και προγράμματα. Η συνεργασία των δύο μερών δύναται να καταστεί από κοινού επωφελής, καθώς θα προωθήσει και υποστηρίξει κοινές δράσεις.

Την επιστημονική ευθύνη του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου έχει αναλάβει από τον Ιούλιο του 2022, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Καθ. Νίκη Ευελπίδου, η οποία είναι παράλληλα Υπεύθυνη Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου της ΕΑΓΜΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Δήμαρχος παρουσίασε το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο μερών, ενώ η Νίκη Ευελπίδου μίλησε για τη γεωλογία της Νάξου. Παράλληλα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από τα σμυριδωρυχεία Νάξου με βίντεο εικονικής πραγματικότητας – 360*, το οποίο δημιουργήθηκε για το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της ΕΑΓΜΕ και, χάρη στη συνεργασία αυτή, θα είναι στη διάθεση και των επισκεπτών του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου. Όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στα ορυχεία μέσα από γυαλιά 3D Εικονικής Πραγματικότητας.

«Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας ΕΑΓΜΕ – Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την περαιτέρω ανάδειξη και αναβάθμιση του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου, το οποίο αποτελεί κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της περιοχής» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσης Γκούτης.

«Το μουσείο θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός εκπαίδευσης και πολιτισμού, που θα προβάλει μεταξύ άλλων την γεωπολιτισμική κληρονομιά του τόπου, θα προωθεί τη γνώση με εναλλακτικές πρακτικές και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των μουσείων. Σε έναν κόσμο που η ψηφιακή εξέλιξη είναι ραγδαία, οφείλουμε να προσαρμόσουμε και τη λειτουργία των μουσείων, ώστε να είναι πιο ελκυστικά στο κοινό και να προάγουν τη γνώση της γεωλογίας και της επίδρασής της στη ζωή και ανάπτυξη του πολιτισμού» τόνισε η Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Νίκη Ευελπίδου.

«Από το 1987, που επανιδρύθηκε το Μουσείο με απόφαση της Κοινότητας Απειράνθου, επί προεδρίας Μανόλη Γλέζου έως και σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη του Μουσείου. Με αφετηρία τη συνεργασία αυτή με την ΕΑΓΜΕ και την Νίκη Ευελπίδου, η οποία αφιλοκερδώς στηρίζει την προσπάθεια αυτή, φιλοδοξούμε, εκτός από την αναβάθμιση του Μουσείου, να αναδείξουμε τη γεωπεριβαλλοντική φυσιογνωμία της Νάξου, συμπεριλαμβάνοντας τα σμυριδωρυχεία και όλα τα φυσικά και γεωλογικά ενδιαφέροντα του νησιού, καθιστώντας το Γεωλογικό Μουσείο ως σημείο αναφοράς» δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα