«Καμπανάκι» για λειψυδρία έχει σημάνει σε περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιά, εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν και με φόντο τις ελάχιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών. Ήδη, η Σίφνος, Σέριφος, Λέρος και δήμοι στην Κρήτη έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και στην Αττική, καταγράφεται μείωση των αποθεμάτων.
Μιλώντας στον κανάλι της Ναυτεμπορικής, η υδρολόγος και διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Ελισσάβετ Φελώνη, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δυσμενή υδρολογική συγκυρία» και στάθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών, συνδυαστικά με την ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος. Ως προς τα νησιά, μίλησε για ανεπάρκεια υποδομών και έλλειψη συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης, αλλά και για τον υπερτουρισμό, συνδυαστικά με την αύξηση της οικοδόμησης και την ανεξέλεγκτη χρήση του νερού σε πισίνες.
Λιανός και διαχείριση νερού
Εκ μέρους των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νησιωτικότητας μίλησε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος σημείωσε ότι η έλλειψη βροχών τα τελευταία δύο χρόνια προκάλεσε σημαντικό έλλειμμα στο νερό, με τους επιφανειακούς ταμιευτήρες του δήμου να έχουν πολύ λίγα αποθέματα “Από τα 1,8 εκατ. κυβικά που έχουν οι ταμιευτήρες, αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 200.000. Σημείωσε ότι επειδή διαπιστώθηκε νωρίς το πρόβλημα, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο με παραγωγή νερού μέσω αφαλατώσεων “που μας δίνουν περίπου 3.600 κυβικά την ημέρα”. Σημείωσε, πάντως, ότι πρόκειται για κοστοβόρα μέτρα.
«Είναι σημαντικό ότι εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, βάσει του σχεδιασμού που έχουμε κάνει για το 2024. Ανησυχούμε για το επόμενο έτος» υπογράμμισε. Σχετικά με τις Μικρές Κυκλάδες σημείωσε ότι όλα τα νησιά έχουν αφαλατώσεις, δεν έχουν άμεσο πρόβλημα, όμως Κουφονήσια και Σχοινούσα έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για επέκταση της δυναμικότητας των αφαλατώσεων τους..
«Οι ανάγκες κάθε χρόνο μεγαλώνουν, και στον μόνιμο πληθυσμό, αλλά και λόγω του τουρισμού, και χρειάζεται σχεδιασμός» τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στον σχεδιασμό.. “Στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε ένα χωριό χωρίς νερό. Θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικό νερό σε όλους τους συμπολίτες μας”
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του Reuters, είπε ότι τα νερά στο Λιβάδι, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή πατάτας, πράγματι έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, όπως τόνισε, παρά τα προβλήματα, η διαδικασία της παραγωγής πατάτας εξελίσσεται ομαλά κατά μεγάλο ποσοστό, αν και το κόστος έχει αυξηθεί για τους αγρότες. Πρόσθεσε δε ότι γίνονται στοχευμένες κινήσεις με γεωτρήσεις για την εξεύρεση νερού.
Ως προς τον τουρισμό, είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και το χωροταξικό για όλη τη χώρα. «Είναι σημαντικό να καθοριστούν οι χρήσης γης και τα όρια των οικισμών. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις για να περιοριστεί η υπερκατανάλωση του νερού.
δείτε την σχετική συνέντευξη