Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔ. Αθανασούλης: "Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" (video)

Δ. Αθανασούλης: “Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” (video)

|

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας έχει βρεθεί η συζήτηση για τη μεταφορά των Κούρων του Φλεριού, των εντυπωσιακών κολοσσικών αγαλμάτων της αρχαϊκής περιόδου που βρίσκονται στο αρχαίο λατομείο των Μελάνων Νάξου.

Ο κ Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, απαντώντας στις αυξανόμενες φωνές ανησυχίας, διευκρίνισε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν και οι δύο Κούροι, αλλά μόνο ο ένας, ο οποίος μάλιστα θα αντικατασταθεί με πιστό αντίγραφο, πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει αυτό που βλέπει και σήμερα. Στο Φλεριό θα υπάρχει αντίγραφο, όπως συμβαίνει με τις Καρυάτιδες και τους Λέοντες της Δήλου. Το αυθεντικό όμως θα σωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της απόφασης, ανέφερε ότι οι Κούροι δεν βρέθηκαν στα σημεία που λαξευτήκαν αλλά σε τυχαία σημεία εκεί που έσπασαν κατά την απόπειρα μεταφοράς τους. Αντίστοιχα παραδείγματα, όπως αυτό της Κόρης της Θήρας, ενισχύουν τη λογική της μεταφοράς για λόγους προστασίας. «Η κόρη της Θήρας, μολονότι βρέθηκε τελετουργικά τοποθετημένη, δεν έμεινε στο ύπαιθρο. Δεν χτίσαμε μουσείο στη Σελάδα, τη μεταφέραμε για λόγους προστασίας στο μουσείο, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές», σημείωσε.

Η απόφαση έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο αναγνώρισε την ανάγκη άμεσης προστασίας των μνημείων. Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασούλης, «υπέστημεν κριτική γιατί αργήσαμε να το κάνουμε». Η μελέτη που εγκρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Λαμπρινουδάκη, προτείνει την απόσυρση των γλυπτών από την ύπαιθρο και την έκθεσή τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο Κούρος που θα μεταφερθεί αναμένεται να τοποθετηθεί στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, εντός της υπό κατασκευή «Νησίδας Μουσείων», σε ευθεία απόσταση μόλις 2,8 χιλιομέτρων από τη σημερινή του θέση,  διαδρομή που, όπως τόνισε, «διανύεται σε μισή ώρα με τα πόδια».

Πρόσθεσε επίσης, ότι όταν κάποιος δει τον έναν Κούρο στο μουσείο, θα θελήσει να αναζητήσει τον άλλο στον φυσικό του χώρο. Θα πάει στο Φλεριό, θα δει τα λατομεία, το περιβάλλον..

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η δημιουργία νέας υποδομής στο Φλεριό, για να στεγαστεί ο αυθεντικός Κούρος επιτόπου, θα αλλοίωνε ένα μοναδικό περιβάλλον, του οποίου η αξία είναι κατά βάση περιβαλλοντική και αρχαιολογική. Αντιθέτως, η μεταφορά στο μουσείο διασφαλίζει την προστασία, ενώ οι ειδικές τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που ήδη δρομολογούνται, προβλέπουν αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφαλή μετακίνηση και συντήρηση.

«Οι μελέτες που γίνονται είναι επιστημονικές. Η επιτόπου συντήρηση μειώνει τη ραγδαία φθορά την οποία υφίστανται τα αγάλματα. Ο Κούρος δεν θα πάει σε άλλο νησί, θα μείνει στη Νάξο. Άρα δεν μπορώ να φανταστώ ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου να μην θέλει να προστατευτούν τα μνημεία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…», δήλωσε με έμφαση.

Ο κ. Αθανασούλης επανέλαβε ότι η μετακίνηση ακολουθεί διεθνή πρότυπα και πρόσθεσε ότι όταν οι πολίτες ενημερωθούν επαρκώς, θα κατανοήσουν την ουσία της απόφασης, η οποία δεν είναι απομάκρυνση, αλλά προστασία ενός πολύτιμου στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δήλωσε επίσης ότι είναι διαθέσιμος για συνομιλία με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Κυκλάδες. Ανάμεσα σε αυτά, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας στις 20 Ιουνίου, η επιστροφή και μόνιμη έκθεση της Αρχαϊκής Κόρης στη θέση της, καθώς και η μεταφορά της μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδίτισσες» στη Σαντορίνη – η σημαντικότερη πανκυκλαδική έκθεση που έχει γίνει ποτέ στο Αρχιπέλαγος.

Όσον αφορά τη «Νησίδα Μουσείων» στη Νάξο, ο κ. Αθανασούλης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα με χρονοδιάγραμμα: το 2027 προγραμματίζονται τα εγκαίνια των δύο κτιρίων του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού και το 2028 του Μουσείου Ναξιακού Πολιτισμού. «Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει το status της Νάξου στον πολιτιστικό χάρτη της Επικράτειας», τόνισε.

Ο κ. Αθανασούλης παραχώρησε συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκδήλωση Ενημέρωσης & Αποφοίτησης στο ΕΠΑ.Λ., ένα σχολείο που ανοίγει δρόμους

Το ΕΠΑ.Λ. Αμοργού προσκαλεί μαθητές, γονείς και αποφοίτους σε μια ξεχωριστή βραδιά με ενημέρωση για τις προοπτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρουσίαση δράσεων και αποχαιρετισμό στους τελειόφοιτους.

Νάξος – Δημοτικό θεατρικό Εργαστήρι: Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως

Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως – Στο αρχαίο θέατρο Υρίων και στο Φιλώτι η φετινή παράσταση του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου

Νάξος – Γλινάδο: Τα χτυποκάρδια της τελευταίας γιορτής, συγκίνηση και γέλιο στο Δημοτικό Σχολείο “Ιωάννης Βενιέρης”

Μια απολαυστική σχολική γιορτή με ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, γεμάτη νοσταλγία, χειροκροτήματα και αποχαιρετισμούς με δάκρυα στα μάτια.

Η Τήνος αποκτά Κολυμβητήριο, ανακοίνωση του έργου παρουσία του Υπουργού Αθλητισμού και κορυφαίων Ολυμπιονικών

Την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, ο Ιωάννης Βρούτσης θα εξαγγείλει την κατασκευή του Κολυμβητηρίου Τήνου – Μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό του νησιού, με την παρουσία σπουδαίων Ελλήνων αθλητών

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Γ. Καρνέζης: “Η μεταφορά των Κούρων δεν είναι αποκοπή από την Ιστορία, αλλά συνέχεια του Πολιτισμού”

Ανοιχτή τοποθέτηση για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό στο υπό κατασκευή Μουσείο της Χώρας Νάξου – «Ας μην αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική διαχείριση με άκαμπτες θέσεις»

Ο Ροβινσώνας της Γαύδου: Μια απεργία πείνας για το δικαίωμα στην ύπαρξη

Ο Μιχάλης Χρυσάνθου ζει απομονωμένος στη Γαύδο, μακριά από το σύστημα – και δίνει τον δικό του αγώνα για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί ως κάτοικος του τόπου που επέλεξε για να ζήσει ελεύθερος.

Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν: Πυραυλικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, pαγκόσμια ανησυχία

Η επιχείρηση «Ανατέλλων Λέων» χτυπά στόχους στην Τεχεράνη – Νεκρός ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης – Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση στη Νάξο!

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα δωρεάν δεκαήμερο μαθημάτων ζωγραφικής, γεμάτο έμπνευση, χρώμα και φαντασία.

Πρόταση Ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη: Τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και γραβιέρα Πιτταρά

Η γεύση της Νάξου σε ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο, με αγνά υλικά και την υπογραφή του Τυροκομείου Πιτταρά – Η Μαριέττα Γαλάνη μας χαρίζει μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας