Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΑΠΘ - Γεωλογία: Τι έκαναν φοιτητές και καθηγητές στη Νάξο;

ΑΠΘ – Γεωλογία: Τι έκαναν φοιτητές και καθηγητές στη Νάξο;

|

Τι κάνουν φοιτητές και καθηγητές Γεωλογίας στη Νάξο; Αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκταφής του κατώτερου φλοιού στην επιφάνεια της Γης, με πετρώματα υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Οπότε; Μετατρέπεται συχνά πυκνά σε υπαίθριο χώρο διδασκαλίας..

Στις 26-29 Οκτωβρίου 2023 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της φοιτητικής ομάδας AUTH Student Chapter της Διεθνούς Ένωσης Κοιτασματολόγων (Society of Economic Geologists – SEG), μαζί με τρεις Καθηγητές, τους κ.κ. Βασίλη Μέλφο, Γρηγόρη Σακελλάρη και Μάνο Κατριβάνο, πραγματοποιήσαμε Γεωλογική Άσκηση Υπαίθρου στο πανέμορφο νησί της Νάξου.

Και γιατί στη Νάξο; Γιατί η Νάξος έχει μια συναρπαστική γεωλογική ιστορία. Την διδάσκουμε στα Τμήματα Γεωλογίας, αλλά όταν παρατηρούμε από κοντά τα πετρώματά της, καταλαβαίνουμε γιατί οι γνώσεις αποκτούνται επί τόπου στην ύπαιθρο.

Η Νάξος αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκταφής του κατώτερου φλοιού στην επιφάνεια της Γης, με πετρώματα υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Σε αυτό το γεωλογικό φαινόμενο οφείλεται η παρουσία της σμύριδας με την καλύτερη ποιότητα στην κόσμο, αλλά και του λευκού κρυσταλλικού μαρμάρου που χρησιμοποιείται αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιελάμβανε επισκέψεις στο λατομείο της εταιρίας Αφοί Καρποντίνη – Ναξιακά Μάρμαρα, και στο εργοστάσιο κοπής του Ι. Κοντοπίδη, όπου μάθαμε τα μυστικά του λευκού μαρμάρου της Νάξου, από τις συνθήκες δημιουργίας του στα έγκατα της Γης μέχρι τις τεχνικές λατόμησης και επεξεργασίας του. Για την ιστορία των σμυριδωρυχείων και της στενής σχέσης τους με τους κατοίκους της Νάξου μας μίλησε ο κ. Μανόλης Λυκουρόπουλος.

Με την καθοδήγησή του επισκεφθήκαμε την στοά «Σαραντάρα» και τις εγκαταστάσεις του εναέριου στην Στραβολαγκάδα, όπου κατανοήσουμε τον τρόπο εξόρυξης και της μεταφοράς της σμύριδας, αυτού του αδάμαστου υλικού κοπής και λείανσης που χρησιμοποιήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Στο Φλεριό συναντήσαμε τους δύο ημιτελείς γιγάντιους Κούρους που στέκονται στην θέση εξόρυξής τους από την Αρχαϊκή εποχή.

Τότε μόνο αντιληφθήκαμε πώς συνδέονται οι Κούροι με την Γεωλογία της Νάξου. Γιατί εδώ υπήρχε η πρώτη ύλη, το πολύτιμο μάρμαρο, αλλά και το μέσο κοπής και επεξεργασίας της πέτρας, η σμύριδα.

Και όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν είχαμε την δυναμική γεωλογική και τεκτονική εξέλιξη του νησιού που περιλαμβάνουν το μεγάλο ρήγμα αποκόλλησης στη Μουτσούνα, τους μιγματίτες στο Τσικαλαριό, και τον γρανίτη στη Στελίδα. Τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια να τα παρατηρήσει ένας Γεωλόγος από κοντά, γιατί σχηματίστηκαν σε βάθη που ξεπερνούν τα 40 χιλιόμετρα.

Στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ανασκόπηση των πετρωμάτων που είδαμε στο νησί, και να απολαύσουμε τα εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών από τη Νάξο και όλο τον κόσμο.

Το ταξίδι μας ήταν ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορίας και αρχαίας και σύγχρονης λατομικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν και η έρευνα ανοίγει το δρόμο για το μέλλον. Η αρχή έγινε, και αυτό οφείλεται στους καταπληκτικούς Ναξιώτες που γνωρίσαμε και οι οποίοι με την ευγένεια και την διάθεσή τους συνέβαλαν στην επιτυχία της αποστολής μας.

Ευχαριστούμε τον Μανόλη Λυκουρόπουλο, τον γεωλόγο Αντώνη Βασαλάκη, τον λατόμο Γιάννη Καρποντίνη, την Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκη Ευελπίδου, και τον Φίλη Μαμουζέλο για την ευγενική χορηγία για τις μετακινήσεις μας, γιατί χωρίς αυτούς η πραγματοποίηση της Γεωλογικής Άσκησης Υπαίθρου των φοιτητών μας δεν θα ήταν εφικτή.

Επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την συνεργασία, με την συνέχιση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. στη Νάξο.

Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Βασίλης Μέλφος / Γρηγόρης Σακελλάρης και Μάνος Κατριβάνος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων