Για την αντίθεση των κτηνοτρόφων της Νάξου στην ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο «καλάθι του Πάσχα» και τα προβλήματα που αυτή τους δημιουργεί μίλησε, στις εκπομπές «Ώρα Ελλάδος» (Open) και «Συνδέσεις» (ΕΡΤ), ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μαζί με Ναξιώτες παραγωγούς.
Στον «αέρα» του «Ώρα Ελλάδος», ο Δ. Καπούνης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι τιμές συμπιέστηκαν. Εμείς, ως Ένωση, μπήκαμε μέσα, ενώ ο κτηνοτρόφος δεν έβγαλε τίποτα. Δεν χωράει το αρνί στο… καλάθι! Τα κόστη των κτηνοτρόφων είναι κατά πολύ αυξημένα ενώ εκείνοι δεν έχουν στηριχθεί. Από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν πήραν πολύ λίγα χρήματα που δεν αρκούν. Έχουν μείνει και στη Νάξο και σε άλλα γύρω νησιά 3 χιλιάδες αμνοερίφια απούλητα. Στη Φολέγανδρο δεν πήγαν καν οι έμποροι να πάρουν τα αρνιά. Έχουν καταστραφεί όλοι οι κτηνοτρόφοι. Ζητάμε από το Υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού και κατσικιού κατά 2 ευρώ το κιλό στον κτηνοτρόφο».
Τον λόγο πήρε και ο Ναξιώτης παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλοτίου, Γιάννης Βάβουλας, που είπε: «Δεν είμαστε βιομήχανοι. Δεν είναι βιομηχανικά παραγόμενο το κρέας μας. Είναι κρέας μεγάλης ποιότητας, αλλά τα κόστη μας είναι μεγάλα για τη συντήρηση του ζωικού μας κεφαλαίου όλον τον χρόνο. Εμείς θέλαμε, ως τιμή, να πιάναμε τα 9 ευρώ».
Στην εκπομπή «Συνδέσεις», τώρα, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Με την τιμή των 9,90 ευρώ, με την οποία βγήκαν το αρνί και το κατσίκι στο καλάθι του Πάσχα, εμείς έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν αύριο, με τις τιμές αυτές. Θα κλείσουν μάντρες και δραστηριότητες και θα τα παρατήσουν. Η τιμή των 9,90 σημαίνει, για εμάς εδώ στη Νάξο, ότι οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν στην Αθήνα στα 5,5 και 6 ευρώ (γιατί υπάρχουν και τα διάφορα επιπλέον έξοδα, όπως μεταφορικά, σφαγείου, κλπ). Εμείς, ως Ε.Α.Σ., αγοράσαμε από τον κτηνοτρόφο στα 8 ευρώ το αρνί και στα 8,60 το κατσίκι, ενώ οι υπόλοιποι έμποροι έχουν αγοράσει πολύ φθηνότερα γιατί η τιμή συμπιέζεται, με αυτό το 9,90. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κτηνοτροφία και πρωτογενής τομέας θα τελειώσουν, με όλες αυτές τις συμπεριφορές και τα κόστη που έχουμε. Η Πολιτεία δεν φέρθηκε σωστά».
Ο Γ. Βάβουλας έκανε δηλώσεις και στην εν λόγω εκπομπή: «Για να θρέψουμε ένα αρνί πρέπει να συντηρούμε όλον τον χρόνο το ζωικό μας κεφάλαιο και αυτό απαιτεί ένα τεράστιο κόστος. Τα ζώα μας, επίσης, είναι ελευθέρας βοσκής, δεν ζουν σε ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με τα μεγάλα κόστη που έχουμε δεν μπορούμε να πουλάμε σε μία τιμή ίδια με αυτή του βιομηχανικού κρέατος, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές. Τα κόστη μας σε βασικά για εμάς είδη, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, κλπ, έχουν τριπλασιαστεί. Με 5 ή 5,5 ή 6 ευρώ εμείς δεν βγαίνουμε, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας».
Τέλος, ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος Ηλίας Κύλης δήλωσε: «Δεν συγκρίνονται τα κόστη από έτος σε έτος. Πέρυσι, για 50 τόνους ζωοτροφές, θέλαμε 20 χιλιάδες ευρώ και τώρα, για την ίδια ποσότητα, 40 χιλιάδες. Πέρυσι η τιμή των αμνοεριφίων ήταν 7 ευρώ και τώρα τα παίρνουν με 6. Πάμε κάτω αντί για επάνω. Όλα πάνε πάνω, ο κτηνοτρόφος πάει κάτω. Ζητάμε κάποια επιδότηση από την Πολιτεία, γιατί θα τα πουλήσουμε τα ζώα μας και θα φύγουμε».