Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου
Λειτούργησε σαν συλλογή ορυκτών και μεταλλευμάτων από το 1964 στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, στη συνέχεια μεταστεγάσθηκε στο χώρο του σημερινού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και μετέπειτα στη σημερινή του θέση στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο επισκέπτης, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει και τα ενδιαφέροντά του, έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε εκθέματα, χάρτες και πρωτότυπες επεξηγηματικές πινακίδες, που καλύπτουν μεγάλη σειρά θεμάτων γεωλογικού περιεχομένου.
Τα εκθέματα δίνουν στον επισκέπτη εικόνα της γεωλογίας και των πετρολογικών ενοτήτων της Νάξου και του Νοτίου Αιγαίου και της σημασίας των ορυκτών και των προϊόντων κατεργασίας τους για την οικονομία και τον πολιτισμό.
Υπάρχουν δύο βασικές αίθουσες…
Ο επισκέπτης αρχίζει την πορεία του από την «Αίθουσα Νάξου» και συνεχίζει στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος».
Στην «Αίθουσα Νάξου» βλέπει τη γεωλογική δομή της Νάξου και τα πετρώματα που συναντώνται στη νήσο
Και στη αίθουσα «Το Αιγαίο και ο Κόσμος” έχουμε την Γεωλογία του Νοτίου Αιγαίου με έμφαση στη λεγόμενη «Αττικο-Κυκλαδική Γεωτεκτονική Ενότητα»
Και έρχεται τώρα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα «Νέες προοπτικές για το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου».
Που και πότε; Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου.
Με τίτλο “Νέες προοπτικές για το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου”.
Δράση που πραγματοποείται με αφορμή τη συνεργασία του οικείου Δήμου με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για την υποστήριξη του Γεωλογικού Μουσείου της Απειράνθου και την ανάδειξης της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
Δείτε το σχετικό πρόγραμμα όπου το πρώτο λόγο έχει η καθηγήτρια Γεωλογίας Νίκη Ευελπίδου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο το ντοκιμαντέρ για τα σμυριδορυχεία όσο και η εικονική περιήγηση …