Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςAmazon Web Services: Με πιλότο τη Νάξο η δημιουργία "έξυπνων" νησιών

Amazon Web Services: Με πιλότο τη Νάξο η δημιουργία “έξυπνων” νησιών

|

Με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, η Amazon Web Services έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών με “πιλότο” το νησί της Νάξου.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Naxos Smart Island έγινε το περασμένο Φθινόπωρο στο νησί από ανώτερο στέλεχος της AWS παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Η εταιρεία μέσω ψηφιακών εφαρμογών αναμένεται να δοκιμάσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, στο συγκεκριμένο νησί , προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες και επισκέπτες.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης η δημιουργία των ψηφιακών λύσεων συνδέεται με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών που σε ένα νησί πολλαπλασιάζεται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών λόγω απομόνωσης.

Αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι αυτή που συντονίζει τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ολοκληρώσουν ποιά είναι η ανάγκη των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια να τη συνδέσει με την Amazon Web Services και με συγκεκριμένους παρόχους εταιρείες που αναπτύσσουν τις εφαρμογές αυτές.

Επισημαίνει ότι η δράση της amazon δεν είναι μία επένδυση αλλά μία πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα χρησιμοποιήσει την ελληνική νησιωτικότητα ως παράδειγμα εφαρμογών και για άλλες απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επελέγη από την AWS, κυρίως για το φιλικό της επιχειρηματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων, αλλά και λόγω των προκλήσεων της ελληνικής νησιωτικότητας.

Η επιλογή της Νάξου έγινε επίσης με κριτήριο το μέγεθος, τη συνύπαρξη και λειτουργία μικρότερων νησιών δορυφορικά του κεντρικού – μεγάλου νησιού, λόγω της γεωγραφικής της ποικιλομορφίας και της διασυνδεσιμότητας της με άλλα νησιά.

Πυλώνες

Το πιλοτικό πρόγραμμα Naxos Smart Island διαμορφώνεται πάνω σε 4 πυλώνες, κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές:

α) Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη,

Β) τηλε-υγεία,

γ) ποιότητα ζωής και αναψυχή και

δ) ψηφιακός εγγραμματισμός πολιτών και δεξιότητες.

Για το πρόγραμμα της Amazon Web Services υπάρχει ήδη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο καθώς και με το Δήμαρχο Νάξου κ. Δημήτρη Λιανό.

Ως παράδειγμα τέτοιων ψηφιακών λύσεων της Amazon είναι η μεταφορά δειγμάτων αίματος και φαρμάκων μέσω drone από και προς μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και συστήματα τηλεϊατρικής που θα συνδέουν ασθενείς με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν βρίσκονται στο νησί.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συνεργασία με την amazon προκλήθηκε μία παράλληλη συζήτηση με την εταιρεία Golden Cargo η οποία καινοτομεί στο κομμάτι των ναυτιλιακών προμηθειών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί τριμερή συμφωνία.

Επίσης θα αναπτυχθούν ψηφιακές πλατφόρμες που θα σχετίζονται με τις υποδομές όπως η ψηφιακή και απομακρυσμένη παρακολούθηση του τομέα διαχείρισης νερού.

“Από τον υπολογιστή θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και των δικτύων της ροής του νερού αλλά και των αποθεμάτων στις δεξαμενές, καθώς η Γενική Γραμματεία επενδύει σημαντικού πόρους κάθε χρόνο στην υδροδότηση των νησιών”, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Μανώλης Κουτουλάκης.

Κάνει λόγο επίσης για ψηφιοποίηση της διαχείριση της κυκλοφορίας των επιβατηγών πλοίων καθώς η Νάξος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα hub της ακτοπλοΐας με πάνω από 40 αφιξοαναχωρήσεις καθημερινά τη θερινή σεζόν.

“Θα υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού και των επισκεπτών για την ακριβή ώρα αναχώρησης άφιξης και τροποποίησης δρομολογίων ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα υλοποιηθούν και εφαρμογές για τα σκάφη αναψυχής που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θέση και ποιά υπηρεσία ζητά να του παρασχεθεί” επισημαίνει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης άλλων ψηφιακών εφαρμογών από την amazon θα υλοποιηθούν επίσης πλατφόρμες για «έξυπνο» φωτισμό που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα πληρωμών για ταξί, αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης, ηλεκτρικοί φορτιστές για ΙΧ και δίκυκλα.

Επίσης ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για τα μουσεία και άλλες τοπικές εκθέσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σημεία ενημέρωσης για τα ωράρια μαγαζιών και υπηρεσιών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα κοντινότερα φαρμακεία.

Η AWS θα προχωρήσει στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων και πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στις ψηφιακές δεξιότητες.

Η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των ψηφιακών εφαρμογών αποσκοπεί στη μεταφορά καλών πρακτικών και άμεσων λύσεων και για άλλα νησιά της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάδειξη της ελληνικής νησιωτικότητα ως ζωντανό εργαστήριο (living lab) για εφαρμογές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί καταλύτης για την ενεργοποίηση και διάδοση του προγράμματος ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τα στελέχη της AWS προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός και εύκολη μεταφορά τεχνογνωσίας και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)