Μπορεί να ξεκίνησε από ένα μικρό νησί, όμως η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έκανε ένα μεγάλο βήμα το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων στην Αθήνα.
Στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην οδό Ερμού, οι ήχοι της φιλαρμονικής ταξίδεψαν από την Καπνικαρέα μέχρι την πλατεία Συντάγματος, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει αγάπη, συνεργασία και όραμα, ακόμα και οι πιο μακρινές περιοχές μπορούν να βρεθούν στο κέντρο της μουσικής δράσης.
Επικεφαλής της προσπάθειας, η αρχιμουσικός Μαρία Ελευθερίου, η οποία με τη δυναμική και παιδαγωγική της παρουσία, ένωσε παιδιά και νέους σε ένα μουσικό σώμα που εντυπωσίασε κοινό και συμμετέχοντες. Στο πλευρό της, ο πολυτάλαντος μουσικός και συνθέτης Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ένας αληθινός «άνθρωπος ορχήστρα».
Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι γεμάτο ήχους, πιάνα και κιθάρες, ο κ. Κωνσταντόπουλος αντλεί έμπνευση από την ποικιλομορφία της μουσικής. Όταν τον ρωτούν ποιο όργανο τον συγκινεί περισσότερο, απαντά με ειλικρίνεια: «Το συναίσθημα είναι διαφορετικό κάθε φορά. Είναι αλλιώς όταν παίζεις ένα κονσέρτο του Μπαχ κι αλλιώς όταν κρατάς μια κιθάρα κάτω από τ’ αστέρια…»
Πιστεύει πως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. «Αν δεν δουλέψεις, το ταλέντο σε εγκαταλείπει», δηλώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεχούς προσπάθειας και της μελέτης. Δεν διστάζει, μάλιστα, να θίξει και έναν βαθύτερο προβληματισμό: «Η μουσική πρέπει να είναι βασικό μάθημα στο σχολείο», λέει με έμφαση, θεωρώντας προφανώς πως δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, για την ανάπτυξη των παιδιών.
Ο ίδιος συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, αλλά και με τις μουσικές ομάδες του Δήμου Θήρας, τονίζοντας πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Η πρόσφατη παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκαν κομμάτια όπως το «Νάξο με τα ψηλά βουνά» και η «Σαντορινιά καντάδα», αποτέλεσε σταθμό για όλους τους συμμετέχοντες.
«Μάθαμε να αγαπάμε τη μπάντα, μέσα από τις φιλαρμονικές να είμαστε ομάδα», λέει, δίνοντας το στίγμα και αυτής της συλλογικής εμπειρίας.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ειδική μνεία στην αρχιμουσικό Μαρία Ελευθερίου, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική στη δουλειά της και πολύ κοντά στα παιδιά». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον Δήμο Νάξου & Μ.Κ. (τον οποίο ευχαρίστησε για την όλη στήριξη) για τη δημιουργία ενός Κυκλαδίτικου Φεστιβάλ, όπου θα συμμετάσχουν μουσικά σχήματα από πολλά νησιά του Αιγαίου.
Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται μια καλοκαιρινή συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Νάξου, της Φιλαρμονικής Θήρας και της Χορωδίας Σαντορίνης. Μια μουσική σύμπραξη που αναμένεται να αφήσει το στίγμα της στο πολιτιστικό καλοκαίρι των Κυκλάδων.
Ο «άνθρωπος ορχήστρα» φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3, στην εκπομπή Cyclades On Air, όπου μίλησε για το παρόν, το παρελθόν και πάνω απ’ όλα το μέλλον της μουσικής στις Κυκλάδες.