Ρακιτζό στην πεδινή Νάξο; Ναι. Ποιος είπε ότι είναι προνόμιο μόνο της ορεινής Νάξου το ρακιτζό;
Από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου κάθε χρόνο η Νάξος ασχολείται με την παραγωγή της ρακής. Οπως διαβάζουμε σε ανάρτηση της φίλης Μαρίας Κεραμιώτη “Η διαδικασία έχει και χαρακτήρα γιορτής, αφού η φρέσκια ρακή δοκιμάζεται απευθείας από όσους παρακολουθούν και εύχονται να είναι καλοξόδευτη η νέα παραγωγή, αλλά κάνουν και την κριτική τους αφού το καζάνι δεν βγάζει ίδιας ποιότητας προϊόν για όλους, η ποιότητα της στροφυλιάς είναι το σημαντικότερο για να κάνεις καλή ρακή. Ό,τι βάζεις στο καζάνι, αυτό θα σου δώσει. Αν η στροφυλιά είναι ξινισμένο ή δεν έχει βράσει, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Πόσο δυνατή θα είναι η ρακή, εξαρτάται από την επιθυμία του νοικοκύρη».
Ρακιτζό όμως έχουμε και στη πεδινή Νάξο.. Ο Αγιος Αρσένιος μας καλεί αύριο μέσω του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου να δώσουμε το “παρών”… Που; Στην είσοδο του χωριού και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι… Με μουσική, κρασί, μεζέδες και χορό…
Η πρόσκληση αναφέρει:
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΡΑΚΙΤΖΟ ΣΤΟ ΑΓΕΡΣΑΝΙ
Σας προσκαλούμε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου από τις 13:00 το μεσημέρι, στην είσοδο του χωριού μας έξω από την αίθουσα του συλλόγου, στην αναπαράσταση παραδοσιακού Ρακιτζού στο Αγερσανί!
Ζωντανή νησιώτικη μουσική, καλό κρασί, ρακή και μεζέδες! Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε μαζί!!!
Δείτε και την σχετική αφίσα από τον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου
Και η ευχή είναι ελέω καιρικών συνθηκών να γίνει με επιτυχία και πολύ κόσμο