Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΑγιος Αρσένιος: Παραδοσιακό ρακιτζό την Κυριακή (26/11)

Αγιος Αρσένιος: Παραδοσιακό ρακιτζό την Κυριακή (26/11)

|

Ρακιτζό στην πεδινή Νάξο; Ναι. Ποιος είπε ότι είναι προνόμιο μόνο της ορεινής Νάξου το ρακιτζό;

Από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου κάθε χρόνο η Νάξος ασχολείται με την παραγωγή της ρακής. Οπως διαβάζουμε σε ανάρτηση της φίλης Μαρίας Κεραμιώτη “Η διαδικασία έχει και χαρακτήρα γιορτής, αφού η φρέσκια ρακή δοκιμάζεται απευθείας από όσους παρακολουθούν και εύχονται να είναι καλοξόδευτη η νέα παραγωγή, αλλά κάνουν και την κριτική τους αφού το καζάνι δεν βγάζει ίδιας ποιότητας προϊόν για όλους, η ποιότητα της στροφυλιάς είναι το σημαντικότερο για να κάνεις καλή ρακή. Ό,τι βάζεις στο καζάνι, αυτό θα σου δώσει. Αν η στροφυλιά είναι ξινισμένο ή δεν έχει βράσει, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Πόσο δυνατή θα είναι η ρακή, εξαρτάται από την επιθυμία του νοικοκύρη».

Ρακιτζό όμως έχουμε και στη πεδινή Νάξο.. Ο Αγιος Αρσένιος μας καλεί αύριο μέσω του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου να δώσουμε το “παρών”… Που; Στην είσοδο του χωριού και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι… Με μουσική, κρασί, μεζέδες και χορό…

Η πρόσκληση αναφέρει: 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΡΑΚΙΤΖΟ ΣΤΟ ΑΓΕΡΣΑΝΙ
Σας προσκαλούμε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου από τις 13:00 το μεσημέρι, στην είσοδο του χωριού μας έξω από την αίθουσα του συλλόγου, στην αναπαράσταση παραδοσιακού Ρακιτζού στο Αγερσανί!

Ζωντανή νησιώτικη μουσική, καλό κρασί, ρακή και μεζέδες! Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε μαζί!!!

Δείτε και την σχετική αφίσα από τον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου 

Και η ευχή είναι ελέω καιρικών συνθηκών να γίνει με επιτυχία και πολύ κόσμο

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βράβευση νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα τιμηθούν οι μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Σύλληψη 61χρονης στην Ανάφη για απόπειρα κλοπής σε καμπίνες πληρώματος πλοίου

Στελέχη του Λιμεναρχείου Θήρας εντόπισαν τη γυναίκα με αντικείμενα που είχε αφαιρέσει από καμπίνες μελών πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.