Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςAegean Rebreath - Σαντορίνη: "Ανάσα ζωής" για τον βυθό από δίχτυα και...

Aegean Rebreath – Σαντορίνη: “Ανάσα ζωής” για τον βυθό από δίχτυα και ανακυκλώσιμα υλικά

|

Tρεις ημέρες, είκοσι πέντε εθελοντές δύτες, ένα σκάφος, ένα υποβρύχιο ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, 800 κιλά εγκαταλελειμμένων διχτυών, 406 εν δυνάμει ανακυκλώσιμα υλικά, 28 λάστιχα αυτοκινήτων, 30 τεμάχια ρούχων.  Αυτή είναι η «αριθμητική» της πρόσφατης αποστολής της Aegean  Rebreath στη Σαντορίνη, για τον καθαρισμό του λιμανιού της Βλυχάδας και υφάλων της Θηρασιάς, αλλά και για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε μαθητές.

Γιατί εκεί; Και πώς; «Η Σαντορίνη είναι ένα από μέρη της χώρας μας που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί πλέον μέλος του “Δικτύου Μπλε Δήμων” με πρωτοβουλία του νέου δημάρχου. Με την τοπική κοινωνία, την αλιευτική κοινότητα και τις Αρχές του νησιού έχουμε ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Η στήριξή τους στο έργο μας είναι συγκινητική. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε υλοποιήσει πολλά προγράμματα εκεί», εξηγεί ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης που με τις δράσεις της –υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς– έχει στόχο την απορρύπανση των θαλασσών και την προστασία της βιοποικιλότητάς τους.

«Βρισκόμαστε κοντά στην πλήρη απορρύπανση του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας κι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για όλους μας έπειτα από μια πενταετία κοινών προσπαθειών».

Επτά χρόνια μετά την ίδρυση της Aegean Rebreath, πώς είναι η κατάσταση στις θάλασσές μας; Εχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; «Δεν θα το έλεγα», τονίζει ο κ. Σαρελάκος. «Η ρύπανση είναι εκτεταμένη ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε συναντήσει βυθούς πλήρως καλυμμένους από απορρίμματα.

Ωστόσο, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα που προσφέρει η βάση δεδομένων μας, διαπιστώνουμε πως στα νησιά στα οποία έχουμε επιχειρήσει 4-5 φορές, η ρύπανση στα λιμάνια και στους υφάλους έχει υποχωρήσει κατά 80%. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε, γιατί τα νέα απορρίμματα που βρίσκουμε κάθε φορά είναι σαφώς λιγότερα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος».

«Ανάσα» για τους βυθούς της Σαντορίνης-1
Μέλη της περιβαλλονικής οργάνωσης στη Σαντορίνη. Η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι συγκινητική, λέει ο επικεφαλής Γ. Σαρελάκος. [AEGEAN REBREATH]

 

Βαθμός δυσκολίας

Κάθε αποστολή της Aegean Rebreath έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας: λιμάνια με μηδενική ορατότητα ή γεμάτα απορρίμματα, εγκαταλελειμμένα δίχτυα σε μεγάλα βάθη όπου οι επιχειρήσεις ανέλκυσης απαιτούν επίπονη εκπαίδευση, σύνθετα πιλοτικά προγράμματα που στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα βαρέα μέταλλα στον βυθό της Σύρου συγκαταλέγεται στα ορόσημα της πορείας της οργάνωσης. «Ηταν μια δικαίωση για εμάς μετά τις συκοφαντίες που είχαμε δεχθεί. Αλλά και η ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης για την υποθαλάσσια χωματερή της Ανδρου μάς χαροποίησε γιατί επιβεβαίωσε τον ουσιαστικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. Αντίστοιχα, η πλήρης απορρύπανση του λιμανιού της Αντιπάρου, έπειτα από τέσσερις αποστολές, μας γέμισε συγκίνηση».

Αλήθεια, τι λένε οι ξένοι που γίνονται μάρτυρες όσων ανασύρουν από τον βυθό οι εθελοντές δύτες, όταν συνειδητοποιούν τι υπάρχει κάτω από την… καρτποσταλική εικόνα των ελληνικών θαλασσών; «Μένουν έκπληκτοι και διατυπώνουν ερωτήσεις.  Πώς συνέβη αυτό, τι μπορεί να γίνει, τι έκταση έχει το πρόβλημα και τα σχετικά», απαντά ο Γιώργος Σαρελάκος.

«Κι εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το βασικό μας μήνυμα: τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας. Η ρύπανση των θαλασσών δεν συμβαίνει χωρίς τη δική μας συμβολή. Αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο “καθρέφτη” των καταναλωτικών μας συνηθειών…».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Okalio Mining: λανσάρει ένα πρόγραμμα εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Η Okalio Mining λανσάρει ένα πρόγραμμα εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης, με τους χρήστες να μπορούν να κερδίζουν σταθερές αποδόσεις κάθε μέρα χωρίς κανένα όριο.

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης