Κόντρα Αδωνι Γεωργιάδη – Ελενα Ακρίτα μέσω social media για τις αμβλώσεις και το πρωτοσέλιδο της πάλαι ποτέ Sportime που έγραψε ιστορία με ξεχωριστά πρωτοσέλιδα και τώρα (με νέα διεύθυνση) επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις καθότι κανείς πλέον δεν ασχολείτια με τις αθλητικές εφημερίδες…
Πριν από χρόνια (τις δύο προηγούμενες δεκαετίες) υπήρχε μία αθλητική εφημερίδα που είχε σπάσει τα ταμπού με αναφοράς έξω από τα συνηθισμένα και έκανε τους αναγνώστες της να μην ντρέπονται που την κρατούσαν… Ηταν το Sportime (ακολούθησε αργότερα ο “Κόσμος των Σπορ” που έφυγε …νωρίς και το Goal news) που έδωσε μία άλλη διάστημα με πρωτοσέλιδα όπως εκείνο αφιερωμένο στον Ελύτη, την ώρα που όλοι μιλούσαν με ξύλινη γλώσσα για τις οπαδικές επιτυχίες…
Και όχι μόνο… Πρόσφατα, το Sportime επέστρεψε, Με νέα διεύθυνση και σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ακολουθεί την πεπατημένη του ονόματος που κουβάλησε όταν πουλούσε ακόμη και 50.000 φύλλα την ημέρα, τη στιγμή που σήμερα όλες οι αθλητικές εφημερίδες τον μήνα δεν πιάνουν τις 50.000 (!!!) Και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, το πρωτοσέλιδο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο ελληνικό διαδίκτυο καθότι τάχθηκε κατά των αμβλώσεων.
Αφιερώθηκε στην «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», η οποία με πρωτοβουλία της κίνησης κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφασίστηκε να τιμάται κάθε πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Η εφημερίδα υποστηρίζει- με στοιχεία τουλάχιστον υπερβολικά- ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πάνω από 350.000 αμβλώσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «χωρίς αμβλώσεις, σε 4 μόνο χρόνια ο πληθυσμός της χώρας μας θα ήταν κατά 1 εκατομμύριο μεγαλύτερος.»
Το μπράβο του Αδωνι Γεωργιάδη:
Την πρωτοβουλία της εφημερίδας Sportime να αναφερθεί στις αμβλώσεις εξήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη την εφημερίδα για την ενέργειά της και υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας». Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανάρτησε και ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:
Άδωνις Γεωργιάδης✔@AdonisGeorgiadi
Συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας https://www.kathimerini.gr/1045239/gallery/epikairothta/ellada/dhmografikh-vomva-gia-th-xwra …
Λίγα λεπτά αργότερα, στο ζήτημα των αμβλώσεων παρενέβη η Ελενα Ακρίτα, αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα».
Η κυρία Ακρίτα έγραψε το εξής: «Ορισμένοι (όχι όλοι) από αυτούς που οδύρονται για τις αμβλώσεις,..
αν γεννηθούν τα παιδιά και γίνουν π.χ. ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ευχαρίστως θα τα έπνιγαν στο Αιγαίο. Κι αφού μερικοί είναι τόσο ευαίσθητοι, γιατί υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδάκια σε ιδρύματα και μαιευτήρια;»
Οι διευκρινίσεις της sportime:
H εφημερίδα που φιλοξένησε το επίμαχο δημοσίευμα για τις αμβλώσεις επανήλθε με μια νέα -«πυροσβεστική»- ανάρτηση. «Ευχή μας, πρόθεσή μας – όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι για κάθε μέσο– ο κάθε προβληματισμός, η κουβέντα που προκλήθηκε, να διατηρηθεί και αύριο και κάθε μέρα. Μακριά από δόγματα, κορώνες, αφορισμούς και μηδενισμούς» έγραψε ο Γεράσιμος Μανωλίδης, της Sportime.
Η ανάρτηση της Sportime μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις αμβλώσεις
Θα μου επιτρέψετε να πιάσω το θέμα γενικά. Κωλύομαι στα επιμέρους. Δεν είμαι γυναίκα βλέπετε, ούτε υποψήφια μητέρα. Δύσκολο να μπω στη θέση της. Ευκολότερο να μπω στη θέση όμως –ως υποψήφιος γονιός- όσων… μητέρων, θα ήθελαν να είναι μητέρες και δεν μπορούν. Δεν είμαι αριστερός (ούτε κανονικός, ούτε ψευτοπροοδευτικός) για να συναισθανθώ ως έγκλημα καθοσιώσεως το σημερινό πρωτοσέλιδο του Sportime. Δεν είμαι δεξιός, εθνικιστής, ή δογματιστής του «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια». Δεν είμαι και έμβρυο. Άρα, τις αντιδράσεις, το σωστό και το λάθος, δεν μπορώ να το κρίνω. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που εδώ και πέντε χρόνια βγάζω πρωτοσέλιδα αθλητικής εφημερίδας…
Η ετυμολογία της λέξης εφημερίδα είναι σαφής. Εφημερίδα = επί της ημέρας. Καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη δηλαδή των όσων ξεχωρίζουν ειδησεογραφικά από την ημέρα κυκλοφορίας του εκάστοτε εντύπου. Η χτεσινή λοιπόν τι προσέφερε για καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη; Χωρίς καμία διάθεση κρίσης για την αξιολόγηση, καταγράφτηκαν για νιοστή φορά και χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο σενάρια για τα χαρακτηριστικά και μόνο των μεταγραφικών στόχων των ομάδων.
Η 29η του Δεκέμβρη αφιερώθηκε στο αγέννητο παιδί. Από την εκκλησία. Και το Sportime αποφάσισε να την τιμήσει. με ένα πρωτοσέλιδο Χωρίς καμία κρίση ή επίκριση. Καταγράφοντας στο πρωτοσέλιδο του αριθμούς. Και μόνο. Χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Χωρίς να μπαίνει στην υποκειμενικότητα μιας απόφασης που για δεκαετίες προκαλεί έριδες στον δυτικό – και σαφώς πιο συντηρητικό – κόσμο. Χωρίς να κατακρίνει τις αμβλώσεις και τους λόγους που οδηγούν σε αυτές. Χωρίς την παραμικρή στοχοποίηση των γυναικών.
Μόνο αριθμοί. Και μια θέση. Υπέρ της ζωής. Ανεξαρτήτως αιτιών και λόγων. Για εμάς στο Sportime, κάθε επιλογή είναι σεβαστή. Μα δεν γίνεται όμως και να κλείσουμε τα μάτια στο κατά την γνώμη μας σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός και που τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει σαφέστερο: το δημογραφικό. Εννοείται πως δεν ευθύνονται μόνο οι αμβλώσεις γι’ αυτό. Εννοείται όμως πως παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.
Καμία εθνικιστική διάθεση ή χροιά. Μακριά από εμάς αυτές οι ταμπέλες. Το να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το να αγνοούμε δεδομένα που θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές, βάζοντας δίπλα σε αυτά λεζάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν μια (τείνουσα στην) καθολική προσέγγιση του «μην αγγίζετε ό,τι ενοχλεί τη μακαριότητά μας», δεν είναι… επί της ημέρας. Όταν υπολογίζεται πως σε μισό αιώνα ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια, την ώρα που οι γείτονες θα έχουν ξεπεράσει τα 100, τι πρέπει να κάνουμε; Να το αφήσουμε – και αυτό – στους επόμενους;
Προφανώς, οι αμβλώσεις δεν είναι η μόνη αιτία του δημογραφικού προβλήματος. Καλώς ή κακώς όμως, είναι και αυτές, από τη στιγμή που φτάνουν τις 350.000 οι αμβλώσεις ετησίως στην Ελλάδα. Αντί να συζητάμε λοιπόν για την ορθότητα ενός θέματος που προφανώς χαλάει την εορταστική διάθεση της καθημερινότητας μας, δεν θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συζητήσουμε τις αιτίες, την πορεία και στο μέτρο που μπορούμε, την καταπολέμηση του προβλήματος;
Και τι ακριβώς δηλαδή να λέει που το Sportime είναι εφημερίδα αθλητικού περιεχομένου; Ποιος αποκλείει και με ποια ερείσματα, ποιες δικαιολογίες, από ένα μέσο να κρίνει το σημαντικότερο «επί της ημέρας» και να το αναδείξει με τον τρόπο που επιθυμεί; Είπαμε, μακριά από εμάς οι λεζάντες και οι ταμπέλες. Η ζωή, δεν έχει τέτοιες. Προβλήματα όπως το δημογραφικό, θέματα όπως αυτό των αμβλώσεων, δεν μπαίνουν σε καλούπια.
Στο Sportime δεν επιδιώκουμε θετικά σχόλια. Δεν παρασυρόμαστε από αρνητικές κρίσεις. Τα δεχόμαστε όλα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά ούτε και απολογούμαστε για τις επιλογές και την κρίση μας. Για εμάς, χτες το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν η ανάδειξη ενός προβλήματος που θα έπρεπε να είναι Νο1 πολιτικός, εθνικός στόχος. Και το κάναμε με σεβασμό, επιδιώκοντας μόνο και μόνο να υπηρετήσουμε την σκοπιμότητα της ημέρας. Χωρίς να κατακρίνουμε τίποτα, κανέναν και καμία επιλογή. Απλώς, αναδεικνύοντας αντικειμενικά δεδομένα.
Ευχή μας, πρόθεση μας – όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι για κάθε μέσο βάσει της θεματολογίας που αναδεικνύει – ο κάθε προβληματισμός, η κουβέντα που προκλήθηκε, να διατηρηθεί και σήμερα. Και αύριο. Και κάθε μέρα. Μακριά από δόγματα, κορώνες, αφορισμούς και μηδενισμούς. Και αυτό, για εμάς εδώ στο Sportime θα είναι το μεγαλύτερο και μόνο κέρδος.