Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΠειρατές του Αιγαίου: Η απαγωγή του Στέφανου Βλασερού, ο οποίος έγινε διαβόητος...

Πειρατές του Αιγαίου: Η απαγωγή του Στέφανου Βλασερού, ο οποίος έγινε διαβόητος πειρατής

|

“Οι πειρατές του Αιγαίου”, του Γιώργου Αυγερόπουλου. Την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 23:15 (Open TV) – Η αναφορά στη Νάξο, η απόβαση στον Καλαντό και η αρπαγή του Στέφανου Βλασερού που έγινε ένας από τους πιο διάσημους πειρατές του Αιγαίου 

“Φύγετε Αργειώτες, φύγετε, φύγετε Φιλοτίτες.
Εμένα Τούρκοι με βαστούν, Σαρακηνοί με σφάζουν”.

Αυτό το μικρό δίστιχο, που έχει διασωθεί ως σήμερα στην προφορική παράδοση, δείχνει το μέγεθος της πειρατικής καταστροφής που υπέστη η Νάξος και ειδικά κάποια χωριά της όπως το Φιλότι και ο γειτονικός οικισμός των Αργιών ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σε μια από τις επιδρομές, Οθωμανοί πειρατές άρπαξαν από το επίνειο του Φιλοτίου, τον Καλαντό, τον μικρό Στέφανο Βλασερό. Τον εξισλάμισαν, τον ονόμασαν Τζαφέρ και αυτός έγινε ένας από τους πιο γνωστούς πειρατές. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τη Νάξο.

Οι Πειρατές του Αιγαίου. Τρίτη 18/6 (23:15) στο OPEN TV, στο επεισόδιο με τίτλο “Η Άσπρη Θάλασσα” σειρά που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου 

Στον ρόλο του καπετάν Τζαφέρ, ο Παύλος Ιορδανόπουλος 
Στον ρόλο του πατέρα του Τζαφέρ, του Προκόπη Βλασερού, ο Αλκιβιάδης Ζούπας 

«Οι Πειρατές του Αιγαίου», η νέα σειρά ιστορικών δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ φέρει την υπογραφή του Γιώργου Αυγερόπουλου και αφηγείται την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου πελάγους από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα δηλαδή από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Δεσπόζουσες μορφές αυτής της άγνωστης και σκοτεινής περιόδου, είναι πειρατές και κουρσάροι κάθε εθνικότητας, που σπέρνουν τον τρόμο στις ακτές και στη θάλασσα. 

Επί τέσσερις αιώνες κατακτούν, λεηλατούν και καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, παίρνοντας για λεία τους αγαθά και ανθρώπους, τους οποίους θα τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα των Κυκλάδων, ή της Βόρειας Αφρικής. Η δράση τους άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στους παράκτιους πληθυσμούς, διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική των νησιών και πέρασε στην λαϊκή παράδοση.

«Οι Πειρατές του Αιγαίου» ζωντανεύουν μια εποχή βουτηγμένη στην αλμύρα και στο αίμα. Με συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, με σύγχρονα γυρίσματα στους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, με δραματοποιημένες σκηνές που οπτικοποιούν την δράση των πρωταγωνιστών κάθε επεισοδίου, με 3D γραφικά που ζωντανεύουν αιματηρές ναυμαχίες και με έρευνα σε έργα τέχνης, χάρτες και γκραβούρες, η σειρά αφηγείται 400 σκοτεινά χρόνια από την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου. Το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, και το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και θρησκειών. Μια άγνωστη ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε την Τρίτη 18 Ιουνίου το επεισόδιο “Άσπρη Θάλασσα”

Ο 17ος αιώνας είναι η Χρυσή Εποχή της Πειρατείας. Και η Άσπρη Θάλασσα, όπως αποκαλούσαν οι Οθωμανοί το Αιγαίο το οποίο αδυνατούσαν να ελέγξουν, έχει γίνει πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Μέρα με τη μέρα, ολοένα και περισσότεροι πειρατές και κουρσάροι κάθε θρησκείας και εθνικότητας καταφθάνουν στο αρχιπέλαγος. Λυμαίνονται τις ακτές αρπάζοντας ανθρώπους και αγαθά. Μάταια οι κάτοικοι των νησιών, προσπαθούν να προστατευτούν από την πειρατική λαίλαπα, μέσα από περιτειχισμένες και δαιδαλώδεις χώρες, βίγλες, αθέατα σπίτια και κρυφά καταφύγια. Είναι η περίοδος του απόλυτου τρόμου. 

Ηγετική φυσιογνωμία εκείνης της περιόδου είναι ο Γάλλος πειρατής Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, ένας ευγενής από την Προβηγκία, που παράτησε τα πλούτη και την ήσυχη ζωή για να κυνηγήσει την περιπέτεια και τη δόξα στο Αιγαίο. Έστησε μια πανίσχυρη εταιρεία πειρατών συσπειρώνοντας γύρω του όλους τους διαβόητους πειρατές και κουρσάρους της εποχής του. Μάζευαν φόρους από τους νησιώτες και ισοπέδωναν όσους προσπαθούσαν να αντισταθούν παίρνοντας σκλάβους και ομήρους. 

Μέλος αυτής της Εταιρείας ήταν και ο αδίστακτος Έλληνας πειρατής Μιχάλης Μανιάτης. Σε μια επιδρομή στην Ικαρία, θα αρπάξει ένα 7χρονο αγόρι, το οποίο αργότερα θα σφραγίσει την μοίρα ενός ολόκληρου νησιού. Το ίδιο θα κάνουν Οθωμανοί πειρατές, απάγοντας ένα παιδί από μια παραλία της Νάξου, το οποίο αφού γίνει πειρατής θα ανέλθει στα ύπατα αξιώματα της Πύλης. Ο ίδιος ο Κρεβελιέ θα αρπάξει τον Αδάμ, που μετά από χρόνια θα γίνει ο δήμιός του.

Στην Άσπρη Θάλασσα, οι μοίρες των ανθρώπων σφραγίστηκαν με αλμύρα και αίμα.

Βασικοί Συντελεστές Επεισοδίου:
Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χαντζής
Σενάριο: Αλέξανδρος Χαντζής, Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημήτρης Δεμεσούκας
Έρευνα: Δημήτρης Δεμεσούκας, Φένια Χαλά
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κώτσου
Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ

Μια παραγωγή της SmallPlanet Productions και του Open Beyond TV ©2019 – Φωτογραφία: Αλέξανδρος Χατζής 

Δείτε εδώ το τρέιλερ της εκπομπής 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ: Τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις, tι αλλάζει από 11 Αυγούστου

Μετά από δεκαεπτά χρόνια παρεμβάσεων και διαμαρτυριών, οι νέες ρυθμίσεις για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ επιχειρούν να βάλουν τέλος στις υψηλότερες προμήθειες της Ευρώπης.

Το γραβιεροπιτάκι, οι Ιταλοί και η ουρά στον φούρνο

Μια καλοκαιρινή σκηνή από την καθημερινότητα της Νάξου: Ιταλοί τουρίστες, πολύβουες αναμονές και το αθάνατο γραβιεροπιτάκι πρωταγωνιστούν στο νέο χρονογράφημα του Γιώργου Καστελλάνου.

Η συνήθεια του καλοκαιριού που έγινε λατρεία: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στη Βρύση του Δανακού!

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης επιστρέφει στη Νάξο για μια μοναδική καλοκαιρινή συναυλία την Τετάρτη 30 Ιουλίου – Μουσική, συναίσθημα και λαϊκή παράδοση σε μια βραδιά-θεσμό στη Βρύση του Δανακού.

ΔεΔΔΗΕ – Διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Τρίτη 29 Ιουλίου, ποιες ώρες και σε ποια περιοχή

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στον Δαμαριώνα, από τον Πύργο Μπαζαίου έως την τοποθεσία Αθαλάσσου, λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο.

Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και στάκα, γεύση καλοκαιριού με ρίζες στην παράδοση

Ένα αυθεντικό και βαθιά γευστικό πιάτο από τον Ρεθυμνιώτη μάγειρα Μιχάλη Χάσικο που παντρεύει τα «ξενικά» κολοκυθάκια με τη βελούδινη στάκα, σε μια συνταγή που μυρίζει Κρήτη

Τρίποδες: Πίστη και παράδοση στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Παρεκκλήσι της οικογένειας Λαγογιάννη

Με τη συγκινητική παρουσία πλήθους πιστών και την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου, τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια και ταπεινότητα ο Εσπερινός στη μνήμη της Αγίας, στο αφιερωμένο εκκλησάκι της οικογένειας Λαγογιάννη.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Αμοργός: Όχι στον διχασμό, ναι στην παράδοση – Σαφές μήνυμα ενότητας από τον Δήμο

Καθαρό μήνυμα από τον Δήμο Αμοργού μετά την ένταση στο πανηγύρι της Ψημένης: "Δεν έχουν θέση διχαστικά φαινόμενα στον πολιτισμό μας"

Τραγωδία στη Μύκονο: 34χρονος βρέθηκε νεκρός στην παραλία “Βίδα”

Άμεση κινητοποίηση του Λιμεναρχείου – Διακομιδή στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου – Διερευνώνται τα αίτια του θανάτου

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων