Εβρος ή Λέσβος; Μπογδάνος ή Γεωργιάδης; “Χριστιανοί” ή Χριστιανοί; Πολιτική ή πολιτική; Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς κάνει τον απολογισμό της εβδομάδας και μας θυμίζει την έκφραση του Μαχάτμα Γκάντι, του Ινδού στοχαστή που τα εξηγούσε ωραία: «Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό»…
Στα τοπικά ντέρμπι, εκείνο που ξεχωρίζει είναι το Έβρος-Λέσβος. Πού θα συναντήσεις μεγαλύτερη παλιανθρωπιά; Πού; Στα πολιτικά, το Μπογδάνος-Άδωνις. Εκεί θα ακούσεις ωραία, τεκμηριωμένα και κυρίως… ανθρώπινα επιχειρήματα. Στο επίπεδο κοινής λογικής, έχουμε το βασιλιά Καρνάβαλο από τη μια και από την άλλη τη Χριστιανοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Πού θα πάει, στο τέλος, το εγκεφαλικό δεν θα το γλιτώσουμε, με ό,τι συμβαίνει στη χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον υπόλοιπο πλανήτη. Τι φώτα, δηλαδή; Όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες, οι υπόλοιποι έτρωγαν βελανίδια στα δέντρα!
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
* Το γεγονός ότι το κράτος-καρνάβαλος ακύρωσε όλα τα εγχώρια καρναβάλια, δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο. Γιατί, ως γνωστόν, ο κορονοϊός παραφυλάει και τα μέτρα συντελούν ώστε να εμπεδώνεται το δημόσιο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Όλα τα άλλα, όμως, εκεί που συναντιούνται πολλοί άνθρωποι -θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, γήπεδα- λειτουργούσαν κανονικά. Γιατί, αν δεν το ξέρετε, ο κορονοϊός έχει μια ευαισθησία στα καρναβάλια και τους Καρνάβαλους. Ασφαλώς και απαιτούνται μέτρα πρόληψης και προστασίας. Αλλά, όταν η λογική πάει περίπατο, τότε όλα είναι μάταια, δυστυχώς! Πάντως, ο Αυστριακός, Ζίγκμουντ Φρόιντ, πατέρας της Ψυχιατρικής, έλεγε: «Μακροπρόθεσμα, τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική και την εμπειρία, γι’ αυτό η αντίθεση της θρησκείας και στα δύο είναι κατανοητή». Δεν ξέρω αν ισχύει και σε πιο βαθμό το παραπάνω για τη θρησκεία. Πάντως, έναν εθνικό ψυχίατρο τον χρειαζόμαστε επειγόντως στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Τον… ψυχίατρό μας και γρήγορα….
* «Το 1920 επιζητούσαν την ήττα στη Μικρασία. Το ’40 αναρωτιούνταν τι θέλαμε στην Αλβανία. Πέρσι εκποίησαν τελικά τη μακεδονική ταυτότητα. Σήμερα ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Η αντεθνική της ιδεολογία έχει βάθος, το ίδιο και η μνήμη μας. Η Ελλάδα δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά». Αυτά τα… ωραία δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Το ότι η παράταξη που τον… αγκάλιασε έχει… φιλοξενήσει για δεκαετίες δωσιλόγους, γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες και όλα τα αποβράσματα που συνεργάστηκαν στην Κατοχή με τους κατακτητές, ας μείνει, παρακαλώ, ασχολίαστο. Τα γεγονότα, πλέον, έχουν το δικό τους αποτύπωμα και δεν είναι πολύ πρέπον αυτός ο κύριος να μιλάει για αντεθνική δράση της Αριστεράς! Χρήσιμο, πάντως, είναι να αφήσει τον στείρο αντικομμουνισμό του και να ανοίξει κανένα βιβλίο Ιστορίας. Καλό θα του κάνει…
* Είδηση από το ΕΘΝΟΣ gr.: «Οι ΗΠΑ έριξαν 7.423 βόμβες στο Αφγανιστάν το 2019». Οι φίλοι και σύμμαχοί μας, οπαδοί της ειρήνης εννοείται, έστελναν χοντρικά 20… βομβίτσες ημερησίως στην πολύπαθη χώρα. Για το καλό τους, βεβαίως-βεβαίως. Ας μας απαντήσουν, πάντως, οι ντόπιοι εξυπνάκηδες αν κάνουν σωστά οι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή. Ή μήπως να μείνουν σπίτια τους να συνετιστούν. Άμα προλάβουν, δηλαδή. Γιατί οι Αμερικανοί και ο Τραμπ είναι φίλοι μας. Δικοί μας και των Αφγανών εννοείται…
* «Να μη γ…να σαν τη σκύλα, να μην ήσουν γκαστρωμένη. Εμείς σε γ…ε;». Ακροδεξιό «ανθρώπινο» παραλήρημα στη Λέσβο. «Αγανακτισμένοι πολίτες» έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους, αντικαθιστώντας Αστυνομία και Λιμενικό. Να μιλήσεις για ανθρωπιά τη σήμερον ημέρα είναι το δυσκολότερο πράγμα. Η Ακροδεξιά, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα και στην έλλειψη στοιχειώδους ευρωπαϊκής πολιτικής για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, μας δείχνει πόσο επικίνδυνη ιστορικά παραμένει και στις μέρες μας και σε καμιά περίπτωση, φυσικά, δεν μπορείς να κάνεις διάλογο μαζί της. Ακούει κανείς από το επιτελικό κράτος ή έπεσε βαριά η λαγάνα;
* Ξανά από το ακριτικό νησί: Αυτά τα ακροδεξιά καλόπαιδα προπηλάκισαν δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Μόλις αποχώρησαν τα ΜΑΤ, συνέχισαν το έργο τους, επιτιθέμενοι σε αλληλέγγυους και μέλη των ΜΚΟ, απειλώντας ότι «ο επόμενος Φύσσας θα είναι στη Λέσβο». Και όπως συμβαίνει πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι δέχτηκαν τις… φιλοφρονήσεις τους. Οι τελευταίοι -με τα καλά τους και τα κακά τους- είναι επιφορτισμένοι να ενημερώνουν το κοινό, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μόλις, όμως, οι Ρουβίκωνες με σπρέι έβαψαν την πολυκατοικία που μένει ο κ. Άρης Πορτοσάλτε, ήταν απειλή για τη δημοκρατία. Όταν, ωστόσο, ακροδεξιά φασισταριά τους… περιποιούνταν στη Μυτιλήνη, τότε ρίχναμε αετό για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα…
* Και η είδηση που σε σοκάρει, πάλι από τη Λέσβο. «Νεκρό ανασύρθηκε ένα παιδί, από τη θάλασσα, ύστερα από ανατροπή της βάρκας, η οποία μετέφερε 48 άτομα, ανοικτά της Μυτιλήνης». Εκτός από αθώες ψυχές που χάνονται σε ένα κόσμο παράλογο, βιώνουμε και πολύ ωραία και… χριστιανικά γεγονότα που δείχνουν ότι το δυσκολότερο πράγμα σήμερα είναι να παραμείνεις άνθρωπος.
* Είπα χριστιανικά και να αναφέρουμε και την είδηση, η οποία πέρασε όντως στα ψιλά: «Παπάς στη Λάρισα τσέπωνε για δύο χρόνια ενοίκια από τα χωράφια της εκκλησίας». Πάντως, ο Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής, Μαχάτμα Γκάντι, τα εξηγούσε ωραία: «Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό»… Τι λες, βρε μεγάλε! Τρομερή ανακάλυψη έκανες! Και πού να ακούσεις και τα πιο ωραία. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στο όνομα της χριστιανικής πίστης και του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού, βεβαίως-βεβαίως…
* «Για να σταματήσουν οι βάρκες, πρέπει αυτοί που μπαίνουν στις βάρκες να σταματήσουν να πληρώνουν τους λαθρέμπορους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξέρουν από τους προηγούμενους ότι εδώ πέρασαν άσχημα, ότι εδώ τους κλείσαμε μέσα και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν». Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν μας είπε αν πρέπει να τους βγάζουμε τα νύχια, να τους κάνουμε φάλαγγα ή κάτι πιο προχωρημένο. Να στους στήσουμε στον Έβρο και από τη μια πλευρά οι Τούρκοι στρατιώτες και από την άλλη οι δικοί μας να τους ρίχνουν σφαίρες, προκειμένου να εξασκηθούν στο σημάδι. Μη φοβάστε, βρε κουτά. Πλαστικές θα είναι οι σφαίρες. Εμείς, ασφαλώς, δεν γουστάρουμε τα πολύ ναζιστικά. Ειλικρινά το λέω! Άλλωστε, η ελληνική παιδεία, την οποία ο κύριος αντιπρόεδρος παίζει στα δάκτυλά του, εμφορείται από τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ουμανιστικά διδάγματα των αρχαίων ημών προγόνων. Τώρα, με τους απογόνους τι γίνεται; Εμ, όλα εγώ θα τα πω; Σκεφτείτε και σεις, παρακαλώ; Άντε, ντε; Άντε;
* Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Κάτοικος Ξάνθης, ενώ κοιμόταν, διαπίστωσε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης άγνωστοι έκλεψαν το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του. Λίγη ώρα αργότερα τον ξύπνησαν αστυνομικοί και τον ρώτησαν πώς αυτό βρέθηκε στο ποτάμι, στον οικισμό Ίασμο της Ροδόπης; Ο άνθρωπος προφανώς δεν πρόλαβε να καταγγείλει την κλοπή και όταν πήγε να παραλάβει το όχημα, έκπληκτος διαπίστωσε ότι η Τροχαία του είχε κόψει κλήση για «παρακώλυση συγκοινωνιών»! Εδώ ταιριάζει το τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν:
Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι, γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά/
αούγκιγκι αούγκιγκι, μπάγκαλα γκάουγκα γκα…
* Άτυπες πολιτοφυλακές δρουν στον Έβρο και όπως φαίνεται δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Πολίτες με καραμπίνες και αγροτικά οχήματα περιπολούν εθελοντικά και έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους. Από την επικίνδυνη δράση τους δεν γλίτωσε ούτε ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος, ο οποίος κατέγραψε με ψυχραιμία τα γεγονότα και δήλωσε: «Σε μια χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί και την ασφάλεια στο εσωτερικό έχει η Αστυνομία, το να περιπολούν πολίτες με όπλα και να κυνηγάνε μετανάστες δεν ξέρω πόσο σύννομο είναι, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Ή να βρεθείς σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αν είσαι δημοσιογράφος». Αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, έχουν υποκαταστήσει την Αστυνομία και κυνηγάνε μετανάστες στους αγρούς και τους δρόμους. Η κυβέρνηση κωφεύει, αδρανεί, για να μην πω κιόλας ότι με τη στάση της ενισχύει αυτές τις φωνές. Η ΕΣΗΕΑ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έμεινε στο εορταστικό τριήμερο του βασιλιά Καρνάβαλου. Ο Κινέζος φιλόσοφος, Κομφούκιος, όμως, έλεγε: «Προτού ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε πρώτα δύο λάκκους».
* Η ιστορία του ανθρώπινου είδους δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιστορία διαρκών μετακινήσεων. Εκατομμύρια χρόνια πριν, ο άνθρωπος λόγω κλιματολογικών αλλαγών αναγκαζόταν να αλλάζει τόπο διαμονής, προκειμένου να επιβιώσει. Η εύρεση επίσης τροφής αποτελούσε εξίσου βασικό λόγο αυτής της διαρκούς κινητικότητας. Οι Έλληνες, ως λαός, στη μακραίωνη πορεία μας, γνωρίζουμε πολύ καλά από ξεριζωμούς, προσφυγιά, φτώχεια, μετανάστευση. Αναμφίβολα το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό παραμένει ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων για τη χώρα. Υπάρχουν κάποια δεδομένα, ωστόσο, στη συζήτηση, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
Πρώτον: Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) ευθύνονται για όλο αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη εξαιτίας της πολιτικής τους. Επέβαλαν κυβερνήσεις-ανδρείκελα, προκειμένου να γίνεται η δουλειά τους… Και ο πόλεμος ήταν δική τους επιλογή! Δεύτερον: Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Ειδικά η Ε.Ε. μάς έχει ταράξει στα «θα». Ακόμη και για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, πέντε σχεδόν χρόνια μετά, η κυρία Μέρκελ υπόσχεται μελέτες και λύσεις. Δηλαδή, πολλά «θα». Η… δημοκρατική Ευρώπη, όμως, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι και τόσο δημοκρατική. Οι θέσεις του Όρμπαν τείνουν να γίνουν κανόνας στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης κ.λπ., κ.λπ. Ωραίων, ασφαλώς, τσιτάτων, αλλά χωρίς καμιά ουσία επί του πρακτέου. Τρίτον: Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, αδυνατούν -αυτές μονάχα- να υποδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να τους παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε ηλεκτροφόρα καλώδια, να βουλιάζουμε αυτούς που επιχειρούν να σωθούν από τον παραλογισμό του πολέμου, να πυροβολούμε όποιον σκούρο συναντάμε στα σύνορα.
Χρέος της ελληνικής κυβέρνησης -σε συνεργασία με την Ιταλία- είναι να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Να καλέσει δηλαδή τους διεθνείς οργανισμούς, με πρώτο τον ΟΗΕ, να συμμετάσχουν σε μια Παγκόσμια Διάσκεψη, προκειμένου να παρθούν μέτρα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, για ανακουφιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Έως τότε, οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε, να τους περιθάλπουμε, να φερθούμε στοργικά απέναντί τους. Και βεβαίως όλα αυτά αποτελούν τις καθημερινές εξετάσεις ανθρωπιάς μας. Τις δυσκολότερες εξετάσεις. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Καλή μας εβδομάδα…