Ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Σερβετάς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Νάξο απολαμβάνοντας τις διακοπές του και επιχείρησε να βρει την Παναγιά στης Γιαλλούς, στην Ανατολική Ακτή της Νάξου… Και το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό
Από πού πάνε για την Παναγιά στης Γιαλλούς; Τι δεν ξέρετε; Μα είναι τόσο απλό… Απλώς ακολουθείτε τις πινακίδες στο δρόμο… Τι έχει μόνο μία; Ε δεν πειράζει. Ρωτώντας άλλωστε πάνε στην Πόλη όπως λένε και οι Αρχαίοι… Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Και το αναδεικνύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Γιάννης Σερβετάς, ο γνωστός σατυρικός ηθοποιός, μέλος της παρέας της τηλεοπτικής “Ράδιο Αρβύλα” που βρίσκεται (βρέθηκε) στη Νάξο.. Με βάση την παρουσία του στα social Media στις 12 Αυγούστου άφησε τις Σποράδες και την επόμενη ημέρα ήταν στην Νάξο… Και αποφάσισε με ένα αυτοκίνητο να κάνει βόλτα στο νησί.
Κι εκεί έγινε το έλα να δεις… Λάτρεις των πινακίδων αποφάσισε να ταξιδέψει έως την Παναγιά της Γιαλλούς. Που βρίσκεται; Ε κάπου στην ανατολική ακτή της Νάξου σε απόσταση από την θάλασσα σε λόφο εντός της περιφέρειας του Φιλωτίου. Αυτό γράφουν τα …βιβλία. Πινακίδα όμως μία.. Και ο Σερβετάς ακολούθησε το δρόμο και χάθηκε…
Δεν βρήκε ποτέ την εκκλησία. Ρώτησε κάτι …κατσίκες στο βίντεο όπως βλέπετε αλλά η απάντηση που πήρε «μπεεε» δεν τον ικανοποίησαν.. Και γύρισε πίσω. Και προχώρησε σε καταγγελία «πινακίδες δεν βάζουμε μόνο σε ένα σημείο και δη αυτό της εισόδου. Βάζουμε και σε άλλα…»
Ποιος τον ακούει; Ααα και βέβαια ανέδειξε και το πρόβλημα με την παραποίηση των πινακίδων όπου όλοι μας έχουμε τη κακή συνήθεια να γράφουμε ή να τις αλλάζουμε κατά το πόσο μας αρέσει….
Δείτε τα δύο βίντεο που ακολουθούν και θα καταλάβατε…
Α και για την ιστορία, η Παναγιά της Γιαλλούς είναι μονόκλιτος ναός με τρούλο. Το υπάρχον σήμερα χαμηλό κτιστό τέμπλο είναι κατά πάσα πιθανότητα νεότερο των τοιχογραφιών του ναού . Από τις τοιχογραφίες ξεχωρίζει α. αυτή της Πλατυτέρας που ανήκει πιθανότατα στον εικονογραφικό τύπο της Παναγίας της Νικοποιού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη . β. του Σωτήρος της Δεήσεως , τύπος που συναντάμε σε πολλούς ναούς της Νάξου , ενώ μια τοιχογραφία του Χρηστού φέρει την επωνυμία Φιλάνθρωπος . Οι τοιχογραφίες του ναού αυτού αποτελούν επαρχιακό έργο καλής ποιότητος . Ο αγιογράφος αν και έχει δεχθεί την επίδραση της μεγάλης τέχνης , παραμένει λαϊκός .
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ορεινού Αξιώτη…