Δύο χρόνια μετά την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. , το ερώτημα «Γιατί βρίσκομαι εδώ πέρα?», βρίσκεται στα χείλη των περισσότερων εγκλωβισμένων στη Λέσβο
Στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στοιβαγμένοι στις δομές της Λέσβου αναφέρεται το πρώτο θέμα των New York Times που τιτλοφορείται «Το ελληνικό νησί της απόγνωσης».
Δύο χρόνια μετά την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. , το ερώτημα «Γιατί βρίσκομαι εδώ πέρα?», βρίσκεται στα χείλη των περισσότερων εγκλωβισμένων στο νησί ενώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα η έλλειψη κινήτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, διογκώνει καθημερινώς το πρόβλημα.
Όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, οι υπερβολικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα κρατάνε χιλιάδες μετανάστες «αιχμάλωτους» στη Λέσβο και μάλιστα υπό συνθήκες, που όπως είπε και ο Πάπας Φραγκίσκος, μοιάζουν με αυτές ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Παράλληλα, σημειώνεται πως οι δομές φιλοξενίας έχουν κατασκευαστεί για 2.500 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή ζουν περισσότεροι από 5.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Οι περιγραφές των ανθρώπων αυτών για τις συνθήκες διαβίωσης, που καταγράφει η δημοσιογράφος, σοκάρουν και δημιουργούν ερωτήματα.
«Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές – για τα πάντα – είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».
«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.
Χαρακτηριστική και η ιστορία μιας 30χρονης κοπέλας από το Αφγανιστάν που προσπάθησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει: «Mόλις είδα την κατάσταση εδώ ήθελα να αυτοκτονήσω».
Κάποιοι έχουν χάσει εντελώς την ελπίδα ότι οι αιτήσεις ασύλου τους θα γίνουν δεκτές και θέλουν απεγνωσμένα να το σκάσουν.
Ένας 20χρονος Αλγερινός, φοβούμενος ότι οι ελληνικές αρχές θα τον ξεγελάσουν είπε στη δημοσιογράφο των New York Times ότι προσπάθησε να διαφύγει από το νησί πολλές φορές με φορτηγά φορτωμένα σε πλοία για την Αθήνα. Απέτυχε όλες τις φορές αφού τον ανακάλυψαν οι αρχές και πλέον ξέρει ότι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η αίτησή του είναι περιορισμένες.