Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΤο Facebook κάνει στροφή στην ... αξιοπιστία των ειδήσεων

Το Facebook κάνει στροφή στην … αξιοπιστία των ειδήσεων

|

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα δίνει πλέον προτεραιότητα στο News Feed του σε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης και ενδεχομένως να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα – Η κοινότητα των χρηστών και όχι οι εργαζόμενοι στο Facebook ή ειδικοί εκτός δικτύου θα αποφασίσουν για την αξιοπιστία των ειδήσεων 

Το Facebook, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να βελτιώσει την ποιότητα των νέων και των πληροφοριών που διακινούνται μέσω του κοινωνικού του δικτύου, θα στηριχθεί σε μία πηγή: στους χρήστες του.

Της Kathleen Chaykowski (capital.gr

Σε μια ανάρτησή του την Παρασκευή, ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε πως το δημοφιλές social site θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ να προβάλλει άρθρα στο news feed βάσει των κριτικών και στο κατά πόσο αξιόπιστα τα θεωρούν οι ίδιοι οι χρήστες του δικτύου. Για να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό, το Facebook θα ξεκινήσει να ρωτά τους χρήστες του, μέσω ερευνών, αν και κατά πόσο εξοικειωμένοι είναι με τις πηγές πληροφόρησής τους, και αν εμπιστεύονται αυτές τις πηγές. Στη συνέχεια το Facebook θα κατηγοριοποιήσει τις απαντήσεις των χρηστών για να ταξινομήσει τα διάφορα ενημερωτικά sites ως προς την αξιοπιστία τους. Ο Zuckerberg τόνισε μάλιστα ότι καθήκον της κάθε εταιρείας διαδικτυακής ενημέρωσης είναι να εμποδίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης. “Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και πόλωση σήμερα στον κόσμο. Τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να διαδώσουν τις πληροφορίες γρηγορότερα από ποτέ, και αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα, θα είναι σαν να τα ενισχύουμε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το News Feed να μεταδίδει υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας ειδήσεις”.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο σύντομα θα αποτελεί περίπου το 4% -από 5% έως τώρα- του συνολικού περιεχομένου που εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 20% οι ειδήσεις, αλλά να είναι πιο ποιοτικές, ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Η αλλαγή έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο Zuckerberg ανακοίνωσε πως το Facebook θα προβάλλει λιγότερες δημοσιεύσεις από εκδότες, για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί κάποιο αντίτιμο. Το Facebook εκτιμά πως οι ειδήσεις θα αυξηθούν 4% στο News Feed. Και όπως τόνισε “Ελπίζω με αυτό το update ο χρόνος που θα περνάμε στο Facebooκ πως θα είναι χρήσιμος και γόνιμος. Πως θα ενισχύουμε τις κοινωνικές σχέσεις μας, θα συμμετέχουμε σε συζητήσεις, αποφεύγοντας την παθητική κατανάλωση. Και όταν θα διαβάζουμε ειδήσεις, θα είμαστε σίγουροι ότι είναι ποιοτικές και αξιόπιστες”.

Τα προηγούμενα χρόνια, το Facebook δέχθηκε δριμεία κριτική, και συγκεκριμένα για τον τρόπο που συνέβαλε στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών του 2016. Πλέον το Facebook εδράζεται στους χρήστες του, οι οποίοι θα αξιολογούν την αξιοπιστία του μέσου και της είδησης που προβάλλεται. Με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό δίκτυο θα αποφύγει να κατηγορηθεί πως υποκρύπτει την αλήθεια.

Το σύστημα αξιολογήσης θα δοκιμασθεί αρχικά σε χρήστες στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της «ψηφοφορίας» των χρηστών δεν θα δημοσιοποιηθούν. Έτσι, το κοινό δεν θα γνωρίζει ποιά βαθμολογία δόθηκε σε κάθε μέσο ενημέρωσης, αλλά τα «σκορ» θα ληφθούν υπόψη από τον αλγόριθμο του Facebook, που καθορίζει τι θα εμφανισθεί στο News Feed των χρηστών. Για το αν θα εμφανισθεί μια είδηση στο News Feed ενός χρήστη, παίζουν ρόλο διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως το θέμα της, ποιός την έγραψε, ποιός τη σχολιάζει κ.α.

Εκ πρώτης όψεως παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναμένεται να ευνοηθούν, αλλά αυτό είναι κάτι που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη εν καιρώ. Λιγότερο γνωστά μέσα, παρόλο που θεωρούνται αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, επειδή δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Naxos Medical: Γιορτή της Γυναίκας (08/03) με προσφορές

Στη Νάξο γιορτάζουμε την γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία... Οι προσφορές από το Naxos Medical

Κυκλάδες: Αυξήσεις της τάξης του +6% σημειώσαν οι αξίες των ακινήτων για το 2024

Με αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων έκλεισε το 2024 – Πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο

Πρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας - Προσοχή στα μυστικά που διέπουν την συνταγή ...

Βατικανό: Υπέστη ο Ποντίφικας δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας

Δύο κρίσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας υπέστη ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο κόσμος του τζόγου στη “μεγάλη οθόνη”, ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες

Οι καλύτερες ταινίες με θέμα τα καζίνο: Ο κόσμος του τζόγου στη μεγάλη οθόνη

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Τέμπη: Ερχονται νέα συλλαλητήρια στις 5 και 7 Μαρτίου

Νέες συγκεντρώσεις στις 5 Μαρτίου προγραμματίζονται για τα Τέμπη σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, την ώρα που στη Βουλή θα είναι σε εξέλιξη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Blue Carrier 1: Προσεγγίσεις σε Νάξο και Πάρο από Πειραιά και Χανιά

BLUE CARRIER 1: Τροποποίηση δρομολογίων την χρονική περίοδο 05/03/2025 έως 06/04/2025

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη