Η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (αλλά και άλλες εταιρίες) μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (10η Απριλίου), στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων!
Την εποχή του κορωνοϊού, στην οποία η ΕΡΤ φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη στη μάχη της ενημέρωσης, ανεβάζοντας τα ποσοστά της -τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες- στο 5,9% (διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με το παρελθόν της), μία είδηση που αφορά το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πέρασε μάλλον στα ψιλά και… χάθηκε από τις μονοθεματικές πλέον ειδήσεις ακόμα και των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.
Τόσο η ΕΡΤ όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, αναφέρει πως «μεταφέρονται κατά την έννοια του αρ. 2 του Ν. 4548/2018) η ΕΡΤ, η ΕΡΤ net. A.E. και το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ στο Τμήμα Γ’ Της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περιλαμβάνονται σε μία μακρά λίστα επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ηλεκτρομαγνητική Κύμης, η οποία μάλιστα τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «δημοσίου ενδιαφέροντος κατά την έννοια της περίπτωσης ιβ του άρθρου 2 του ν. 4548/2018».
Με δεδομένο μάλιστα πως για κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση από την περίοδο του πρώτου μνημονίου για το ενδεχόμενο μεταβίβασής τους σε ιδιώτες ή το κλείσιμό τους, στην περίπτωση που δεν εκδηλωνόταν τελικά ενδιαφέρον, τότε το ΦΕΚ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ως γνωστό, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η ΕΡΤ και το ΑΜΠΕ υπήχθησαν απευθείας στον πρωθυπουργό, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, καθώς η ενέργεια δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα για την πιθανότητα κυβερνητικού και δη πρωθυπουργικού ελέγχου στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τότε πως αυτό αποτελούσε ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρις ότου οι αρμοδιότητες περάσουν ουσιαστικά στον αρμόδιο υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Λίγο καιρό αργότερα την διοίκηση της ΕΡΤ ανέλαβε ο μέχρι τότε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας.
Τι άλλαξε, λοιπόν, και τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η κίνηση η οποία επελέγη να γίνει στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά και χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία φαίνεται να έχει πιαστεί στον ύπνο.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από το blog της ΠΟΣΠΕΡΤ και έγινε γνωστό ανήμερα της επετείου της 21ης Απριλίου…
Αντίστοιχο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκαλεί η υπαγωγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλων στρατηγικής σημασίας εταιρειών όπως η ΕΑΒ, η οποία εντάχθηκε προσφάτως, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16. Επίσης για την εταιρεία έχουν υπάρξει πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις προκειμένου να συμμετέχει ως μέρος της γραμμής παραγωγής των F35. Όλες αυτές οι εταιρείες λοιπόν μεταβιβάζονται, με πράξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, στην αρμοδιότητά του.
Ακολουθεί το επίμαχο ΦΕΚ το οποίο χρήζει βέβαια των αναγκαίων διευκρινίσεων και εξηγήσεων από τους αρμοδίους…
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα zougla.gr