Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΕλλάδα: Υπό τον έλεγχο του Αδωνι η κρατική ενημέρωση (ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Ελλάδα: Υπό τον έλεγχο του Αδωνι η κρατική ενημέρωση (ΕΡΤ, ΑΠΕ)

|

Η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (αλλά και άλλες εταιρίες) μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (10η Απριλίου), στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! 

Την εποχή του κορωνοϊού, στην οποία η ΕΡΤ φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη στη μάχη της ενημέρωσης, ανεβάζοντας τα ποσοστά της -τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες- στο 5,9% (διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με το παρελθόν της), μία είδηση που αφορά το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πέρασε μάλλον στα ψιλά και… χάθηκε από τις μονοθεματικές πλέον ειδήσεις ακόμα και των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Τόσο η ΕΡΤ όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, αναφέρει πως «μεταφέρονται κατά την έννοια του αρ. 2 του Ν. 4548/2018) η ΕΡΤ, η ΕΡΤ net. A.E. και το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ στο Τμήμα Γ’ Της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περιλαμβάνονται σε μία μακρά λίστα επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ηλεκτρομαγνητική Κύμης, η οποία μάλιστα τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων,  που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «δημοσίου ενδιαφέροντος κατά την έννοια της περίπτωσης ιβ του άρθρου 2 του ν. 4548/2018».

Με δεδομένο μάλιστα πως για κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση από την περίοδο του πρώτου μνημονίου για το ενδεχόμενο μεταβίβασής τους σε ιδιώτες ή το κλείσιμό τους, στην περίπτωση που δεν εκδηλωνόταν τελικά ενδιαφέρον, τότε το ΦΕΚ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ως γνωστό, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η ΕΡΤ και το ΑΜΠΕ υπήχθησαν απευθείας στον πρωθυπουργό, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, καθώς η ενέργεια δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα για την πιθανότητα κυβερνητικού και δη πρωθυπουργικού ελέγχου στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τότε πως αυτό αποτελούσε ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρις ότου οι αρμοδιότητες περάσουν ουσιαστικά στον αρμόδιο υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Λίγο καιρό αργότερα την διοίκηση της ΕΡΤ ανέλαβε ο μέχρι τότε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας.

Τι άλλαξε, λοιπόν, και τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η κίνηση η οποία επελέγη να γίνει στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά και χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία φαίνεται να έχει πιαστεί στον ύπνο.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από το blog της ΠΟΣΠΕΡΤ και έγινε γνωστό ανήμερα της επετείου της 21ης Απριλίου… 

Αντίστοιχο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκαλεί η υπαγωγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλων στρατηγικής σημασίας εταιρειών όπως η ΕΑΒ, η οποία εντάχθηκε προσφάτως, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16. Επίσης για την εταιρεία έχουν υπάρξει πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις προκειμένου να συμμετέχει ως μέρος της γραμμής παραγωγής των F35.  Όλες αυτές οι εταιρείες λοιπόν μεταβιβάζονται, με πράξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, στην αρμοδιότητά του.  

Ακολουθεί το επίμαχο ΦΕΚ το οποίο χρήζει βέβαια των αναγκαίων διευκρινίσεων και εξηγήσεων από τους αρμοδίους…

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα zougla.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Η Αμοργός στην 4η Attica Green Expo: Πράσινη μετάβαση και σύγχρονη ακτοπλοΐα στο επίκεντρο

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος εκπροσώπησε το νησί σε μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές διοργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και λειτουργική ακτοπλοϊκή διασύνδεση.

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Βλάβη σε κινητήρα αεροσκάφους της Olympic Air κατά την απογείωση από τη Νάξο (video)

Με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, το πλήρωμα της πτήσης ΟΑ17 επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς τραυματισμούς (video)

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο