Το περίφημο VAR έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι πρώτες αντιδράσεις αν μη τι άλλο εντυπωσιακές – Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς κάνει την πρώτη ανάλυση και μας λέει ότι το «VAR δεν είναι γιουβέτσι» (δείτε video)
Μπορεί ο άνθρωπος να λειτουργήσει χωρίς την τεχνολογία; Χωρίς την πρόοδο της επιστήμης; Χωρίς την ασφάλεια και τη σιγουριά που του παρέχουν τα νέα όπλα της εποχής; Ασφαλώς και όχι. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που το ποδόσφαιρο έπαψε να κινείται γύρω από ιστορίες, φανέλες, εμβλήματα. Σήμερα μιλάμε για χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα και έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, πλέον, τα συμφέροντα πολλαπλασιάστηκαν.
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
Το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο για καζούρα στο καφενείο μεταξύ οπαδών των ομάδων. Ο πρωταθλητής νέμεται το μεγαλύτερο τμήμα των τηλεοπτικών εσόδων, έχει περισσότερους χορηγούς και αγωνιστική πρόσβαση στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν, βεβαίως, πρόκειται ειδικά για το Τσάμπιονς Λιγκ, τότε τα συμφέροντα χτυπάνε κόκκινο. Η τεχνολογική εξέλιξη, ασφαλώς, μπορεί να απονείμει δικαιοσύνη σε ό,τι ο ανθρώπινος παράγοντας αδυνατεί να αντιληφθεί. Ο διαιτητής, στο ποδόσφαιρο αλλά και σε κάθε άθλημα, παίζει αποφασιστικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Είτε εσκεμμένα είτε όχι, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να δει πράγματα που «βλέπει» το μηχάνημα. Ειδικά στη χώρα μας, που όλα αυτά τα χρόνια η συζήτηση για την παράγκα είχε φτάσει στο ζενίθ, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη ήρθε ως μάννα εξ ουρανού, προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Θα μου πείτε, όμως, το μηχάνημα δεν κάνει ποτέ λάθη; Η απάντηση είναι «όχι». Δεν κάνει λάθη. Λάθη κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται το μηχάνημα. Γιατί άνθρωποι το χειρίζονται. Υποτίθεται διαιτητές, γνώστες των κανονισμών του αθλήματος. Στις σοβαρές αθλητικές χώρες το VAR έχει μειώσει τα λάθη του ανθρώπινου παράγοντα κατά 91%. Στην Αγγλία, πέρυσι, κρίθηκε ένα πρωτάθλημα υπέρ της Σίτι, γιατί στον «τελικό» με τη Λίβερπουλ το VAR «είδε» αυτό που δεν μπόρεσε ο άρχων του αγώνα. Η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος των «Πολιτών» για μόλις 8 χιλιοστά. Αυτά τα χιλιοστά έκριναν τον τίτλο. Αν δεν υπήρχε το VAR και ο ρέφερι έδειχνε σέντρα, θα μπορούσε κανείς να του πει τίποτα; Όχι. Όμως, θα είχε καθορίσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα έκρινε τον πρωταθλητή. Το VAR, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, «είδε» το οριακό οφσάιντ στο γκολ της Σίτι, με αντίπαλο την Τότεναμ, και αποφάσισε ότι οι «Πετεινοί» έπρεπε να συνεχίσουν στο θεσμό. Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη. Μια είναι υπέρ σου η φάση και μια εναντίον σου. Αλλά τα λάθη μειώνονται δραστικά. Στο τελευταίο ντέρμπι, όμως, Μάντσεστερ-Λίβερπουλ, ο διαιτητής έδειξε γκολ στην προσπάθεια των γηπεδούχων, η οποία ξεκίνησε από καθαρό φάουλ πάνω στον Οριγκί. Φάουλ που είδε όλος ο πλανήτης. Φταίει το VAR γι’ αυτό; Σε τι να φταίει το μηχάνημα; Ευθύνη έχουν οι άνθρωποι που το χειρίζονται και όχι αυτό καθαυτό το τεχνολογικά εξελιγμένο προϊόν. Είπαμε ότι θα έχουμε και ένα 7% παράπλευρες απώλειες.
Ελλάδα και VAR
Η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα, στην οποία είμαστε ικανοί ακόμη και το VAR να βγάλουμε άχρηστο. Κατ’ αρχάς κάνουμε μισά πράγματα. Αγοράσαμε με 13 εκατ. ευρώ τον νέο εξοπλισμό από την Digital. Πλήρη; Σιγά να μην ήταν πλήρης. Πρώτα πρώτα δεν υπάρχει τεχνολογία γραμμής. Στο παιχνίδι ΑΕΚ – Βόλος είχαμε μια τέτοια φάση και ο διαιτητής έδειξε «παίζεται». Ποιος είναι 100% σίγουρος ότι πάρθηκε η σωστή απόφαση; Επίσης, δεν έχει αγοραστεί η τεχνολογία που να δίνει, οριζοντίως και καθέτως, τη γραμμή σώματος των παικτών, τις λεγόμενες συνιστώσες. Δεν συζητώ για τη γραμμή των οφσάιντ. Δεν υπάρχει αυτή, παρά μόνο τα πλάνα από τη συνδρομητική τηλεόραση. Και αυτά μερικές φορές είναι αλλού γι’ αλλού. Δύο ομάδες έχουν αισθανθεί, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, στο πετσί τους τι σημαίνει Βίντεο Ασίσταντ Ρέφερι: ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
Ο Παναθηναϊκός περάστηκε χειρουργείο στη Λαμία σε μια περίπτωση. Ο Μακέντα, αν θυμάμαι καλά, σούταρε και η μπάλα βρήκε το χέρι του Βύντρα. Η ομάδα του VAR δεν πήρε χαμπάρι. Εκείνη την ώρα έτρωγε σουβλάκια. Στην αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός δέχτηκε το μοναδικό γκολ των γηπεδούχων και, αντί της νίκης, το ματς έληξε ισόπαλο. Στον αγώνα του ΟΑΚΑ, κόντρα στην Ξάνθη, αδικήθηκε σε δύο περιπτώσεις. Ακυρώθηκε κανονικό γκολ που πέτυχε και μέτρησε εις βάρος του αντικανονικό γκολ, το μοναδικό του παιχνιδιού, το οποίο έκρινε την αναμέτρηση. Το όλον 5 βαθμοί λιγότεροι στον βαθμολογικό πίνακα. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» το VAR δεν χρησιμοποιείται, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι εις βάρος του Ολυμπιακού. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και αυτό με τον ΟΦΗ δεν δόθηκαν δύο καθαρά πέναλτι, τα οποία έκανε ο Σεμέδο, υπέρ των φιλοξενουμένων. Στην πρώτη περίπτωση ο Πορτογάλος έπρεπε να τιμωρηθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα και με τους Κρητικούς με απλή κίτρινη. Εννοείται ότι οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν πολύ καλή ομάδα.
Και είναι φανερό ότι με τον ΠΑΟΚ αποτελούν τους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου. Όμως, η αλλοίωση του βαθμολογικού πίνακα είναι δεδομένη. Φταίει εδώ το VAR; Μόνο ένας ανόητος θα υποστήριζε κάτι τέτοιο. Φταίνε οι άνθρωποι που το χειρίζονται. Και όσο οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται, πηγαίνοντας σπίτι τους, τόσο θα αποθρασύνονται. Γιατί, δεν γίνεται να ξεφτιλίσουμε τα πάντα, σε τούτη τη χώρα. Ούτε να φέρουμε, σε όλους τους αγώνες, όλων των κατηγοριών, ξένους διαιτητές και ξένους χειριστές VAR. Διαθέτουμε αρκετούς ικανούς διαιτητές, με επαρκή γνώση των κανονισμών. Δεν παίρνω όρκο όμως για την αντικειμενικότητά τους, την ουδέτερη στάση τους απέναντι σε συλλόγους και τις διοικήσεις τους. Είτε όμως είναι κάποιοι ανίκανοι είτε λειτουργούν υπέρ ορισμένων συλλόγων, και στη μία περίπτωση και στην άλλη, είναι επικίνδυνοι. Και οι υπεύθυνοι επιβάλλεται να τους ξηλώσουν. Αφού πρώτα κάνουν το αυτονόητο. Πιέσουν τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αγοράσουν με χρήματα των ομάδων τον πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανήματος. Γιατί, ας είμαστε σοβαροί. Το VAR δεν είναι γιουβέτσι για να έχουμε ολίγον απ’ αυτό. Πρέπει να έχουμε όλο τον εξοπλισμό και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα χειρίζεται στα γήπεδα της χώρας το μηχάνημα. Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε για άλλη μία φορά ρόμπες σε όλο τον πλανήτη…