Μία ακόμη εβδομαδιαία ανασκόπηση των γεγονότων από την πένα του Αλέξανδρου Αρβανιτιά και με τίτλο “Περί ιών και… ιών” – Τι λέει για τους πολιτικούς, για τους ανθρώπους της Εκκλησίας εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και για την Γερμανία που απλά έκλεισε τα σύνορα με τους …γείτονες και βλέπει τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής στην “γηραιά ήπειρο”
Ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα όσα πρωτόγνωρα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, οι νεκροί είναι χιλιάδες και οι νοσούντες δεκάδες χιλιάδες. Σε αυτές τις καταστάσεις τσεκάρουμε τη δυνατότητα των κρατικών και των παγκόσμιων φορέων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Στον 21o αιώνα και να πεθαίνουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκατοντάδες άτομα καθημερινά, δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή στην ανθρωπότητα.
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
Όλοι δίνουμε, όμως, εξετάσεις. Οι κυβερνήσεις, το επιστημονικό προσωπικό, οι ιερωμένοι και, κυρίως, οι πολίτες. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται πολλές κλοτσιές για πράξεις ή παραλείψεις της. Κυρίως για την ανευθυνότητά της. Η δική μας Ιερά Σύνοδος παραμένει επίσης στην… καρακοσμάρα της. Αφόρητα ιδεοληπτική. Ευτυχώς, η κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, πήρε τη σωστή απόφαση. Ας δούμε κάποια γεγονότα, ωστόσο, πάντα σε σχέση με τον ιό, τα οποία σημάδεψαν το επταήμερο.
* «Όταν απομακρυνθούμε από τον αληθινό Θεό, αυτά συμβαίνουν. Ιδιαιτέρως, όταν έχουμε επιμονή στην επανάληψη κάποιων αμαρτιών, ειδικά αυτών που σχετίζονται με την πίστη, τη μαγεία, τις σαρκικές αμαρτίες. Επίσης, όταν έχουμε αφύσικες σχέσεις, εντός ή εκτός γάμου, όταν κάνουμε το αμάρτημα της έκτρωσης, τότε οδηγούμαστε στον κορονοϊό. Ο Θεός με αυτήν την επιδημία θα λύσει άλυτα προβλήματα, όπως το Μεταναστευτικό». Αυτά τα ανθρώπινα, χριστιανικά και κυρίως τεκμηριωμένα επιστημονικά είπε ο μητροπολίτης Μόρφου. Να υποθέσω ότι δέκα τέτοιοι αν υπάρχουν στην Κύπρο και την Ελλάδα, η Ορθοδοξία θα πραγματοποιήσει μεγάλο άλμα. Προς το κενό, όμως, και μάλιστα τάχιστα…
* Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι επικρατεί νηφαλιότητα από τους πολλούς. «Συγχαίρουμε και επικροτούμε την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έλαβε σήμερα, Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, δραστικότατα μέτρα. Η αποχή για διάστημα τριών εβδομάδων από τις Ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Μετάληψη να μην προκαλεί βάρος στη συνείδηση του ευσεβούς ποιμνίου μας, διότι η ωφέλεια που θα προκύψει με την παρέλευση αυτής της δοκιμασίας θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη». Μη χαίρεστε, πάντως. Η ανακοίνωση δεν έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδος και δεν αφορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήταν από την Εκκλησία της Κύπρου και αναφερόταν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γιατί, εδώ, πρέπει πρώτα να ερωτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αφού συμφωνήσει, κατόπιν να πείσει τους υπόλοιπους Ορθόδοξους-Ταλιμπάν μητροπολίτες, προκειμένου να υλοποιηθεί το αυτονόητο: να κλείσουν και οι εκκλησίες λόγω της πανδημίας. Όσο για την κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί στην αρχή να έδειξε απίστευτη ολιγωρία, στη συνέχεια όμως έπραξε το αυτονόητο. Ανακοίνωσε άρση της λειτουργίας στις εκκλησίες, γιατί όπως και να το κάνουμε ο συνωστισμός είναι συνωστισμός. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες -γέροντες και παιδιά- επιβάλλεται να προστατευτούν. Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα και όλους. Και όπως το λέει ο λαός μας, δεν γίνεται να ισχύει: «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν».
* Καλά κάνουμε και ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση για πράξεις ή παραλείψεις της. Αυτή είναι η δουλειά εκάστου δημοσιογράφου. Μπορεί να έχει τις απόψεις του. Καλές ή κακές. Σωστές ή λανθασμένες. Ενδιαφέρουσες ή αδιάφορες. Λογικές ή παράλογες. Ωστόσο, χρέος του είναι να ελέγχει την εξουσία. Την κάθε εξουσία. Αλλιώς είναι αναξιόπιστος και ανακόλουθος σε ό,τι επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας του επαγγέλματός μας. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, ό,τι και αν κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, το μπαλάκι περνάει στα χέρια των πολιτών. Αυτοί επιβάλλεται να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που λένε οι υπεύθυνοι, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα. Η Ιταλία, δυστυχώς, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Ελπίζουμε να μη ζήσει η Βρετανία παρόμοια γεγονότα. Και εδώ που τα λέμε κανένα κράτος και κανένας άνθρωπος. Ας αφήσουμε μια φορά τον εγωισμό μας και την… ξερολίαση στην άκρη και ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Είτε αρέσει είτε όχι, εμείς οι πολίτες δίνουμε τα δικά μας τεστ: σοβαρότητας, εγκράτειας, υπευθυνότητας και κυρίως υπακοής στα κελεύσματα των κυβερνώντων…
* Η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού, μας προέτρεψε να βγούμε Κυριακή βράδυ, στις 9:00, στα μπαλκόνια μας και να χειροκροτήσουμε τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό μας, για τον τιτάνιο αγώνα τους, προκειμένου να τους ευχαριστήσουμε για ό,τι προσφέρουν όλες αυτές τις μέρες. Αν αυτό δεν αποτελεί τη μέγιστη υποκρισία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους! Είναι γνωστό ότι η παράταξη που ηγείται ο σύζυγός της, σ’ αυτήν τη δεκαετή μνημονιακή λαίλαπα που βιώνουμε, διέλυσε κάθε δημόσια δομή υγείας, κλείνοντας νοσοκομεία ή ενοποιώντας πτέρυγές τους και βάζοντας λουκέτο σε κέντρα υγείας της περιφέρειας ή απαξιώνοντάς τα εντελώς. Με δε πράξεις της εξανάγκασε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, για να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους. Και όλα αυτά προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές! Το σκάνδαλο της Novartis σε λίγο θα παραγραφεί και βεβαίως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Πάντως, η κυρία Μαρέβα, αν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο και κατά συνέπεια στους συμπολίτες της, ας πείσει το σύζυγό της να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Όχι οι 2.000 που ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αλλά όσες απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά και έγκαιρα οι μονάδες υγείας. Αυτονόητο θεωρείται επίσης οι μισθοί να είναι κανονικοί και όχι… ελεημοσύνης, γιατί τότε θα ψάχνει κόσμο με το ντουφέκι. Τέλος, ας λυθούν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με υλικοτεχνική υποδομή και οριστικό τέλος στο… πάρτι των προμηθειών. Αυτά χρειάζονται, κυρία Μαρέβα. Γιατί από χειροκροτήματα χορτάσαμε. Και το κλείνω, χρησιμοποιώντας άλλη μία λαϊκή παροιμία: «Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη».
* «Όλοι αυτοί, τα νεοφιλελεύθερα ‘‘παπαγαλάκια’’ που έγραψαν τόσα χρόνια σχετικά με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ελπίζω, όταν θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση, να μην ξαναπιάσουν την πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα προβλήματά του αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω αν θα μιλάγαμε σήμερα». Νικήτας Κακλαμάνης, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που δεν προσυπογράφει αυτήν τη δήλωση; Ο κύριος Κακλαμάνης είναι επίλεκτο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης. Διετέλεσε χρόνια βουλευτής και υπουργός. Ειδικότερα, δε, υπουργός Υγείας. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με πολλές από τις θέσεις του. Δεν γίνεται να μη χειροκροτήσει, ωστόσο, τη γενναιότητα του ανδρός. Γιατί το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αυτή η δήλωση είναι γνωστό: αφορά πρόσωπα τα οποία, κυρίως, στεγάζονται στο ίδιο κόμμα μ’ αυτόν. Και κάτι τελευταίο. Ο κύριος Αντιπρόεδρος, εκτός όλων των άλλων, είναι γιατρός. Και όχι οποιοσδήποτε γιατρός, αλλά επιστήμονας ο οποίος άσκησε το λειτούργημά του σε δημόσια νοσοκομεία. Άρα, γνωρίζει καλύτερα από πολλούς τα τρωτά του Συστήματος. Ταυτοχρόνως, όμως, υπερασπίζεται τον δημόσιο χαραχτήρα της υγείας, απαραίτητο συστατικό για να προχωρήσει μια στοιχειωδώς σοβαρή κοινωνία. Προσυπογράφουμε, κύριε Κακλαμάνη, και εμείς οι υπόλοιποι που δεν βρισκόμαστε στην ίδια με σας πολιτική κατεύθυνση. Προσυπογράφουμε, γιατί η μάχη για το αυτονόητο δεν έχει πολιτικό χρώμα Απαιτείται μόνο κοινή λογική και τίποτα άλλο…
* Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, βρέθηκε στο σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ για ψώνια και βάλθηκε να αδειάσει τα… ράφια. Τρία καρότσια μέχρι πάνω και δίπλα ο προσωπικός φρουρός του, ο αστυνομικός τον οποίον πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, να του κουβαλά τις γεμάτες τσάντες. Κρίμα, πολύ κρίμα. Όχι μόνο γιατί -θεωρητικώς- ο κύριος ευρωβουλευτής ευαγγελίζεται την κοινωνία της αλληλεγγύης απέναντι στο συνάνθρωπο, αλλά γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας υποτίθεται ότι με τη στάση ζωής του δίνει το καλό παράδειγμα. Η εικόνα των τριών τιγκαρισμένων καροτσιών δεν είναι καθόλου κολακευτική, ούτε για τον ίδιον ούτε για την περίοδο που βιώνουμε. Περίοδο που αφενός μεν ο COVID 19 δημιουργεί προβλήματα σε όλο τον πλανήτη αφετέρου υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη να πορευτούν αυτές τις δύσκολες ώρες. Και βεβαίως ταιριάζει και για τον κύριο η παροιμία: «Αχ, δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις».
* Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης η οποία επλήγη περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη στη Γηραιά Ήπειρο. Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι οι Κούβα και Βενεζουέλα έσπευσαν να συνδράμουν τους γείτονές μας με φαρμακευτικό υλικό και ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Οι «πεινασμένοι», κατά πώς μας ενημερώνουν εγχώριοι και διεθνείς δημοσιογραφικοί φωστήρες, έδωσαν το «παρών». Η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ και του Συμφώνου Σταθερότητος έχει οχυρωθεί απέναντι στον ιό. Τα νοσοκομεία της είναι σε άριστη κατάσταση και κάτι παραπάνω από επαρκή. Το προσωπικό άφθονο. Τι, τσιγκουνιές θα κάνουμε; Οι ΜΕΘ εκατοντάδες χιλιάδες. Όσο για τους εταίρους; Το πολύ πολύ να θρηνήσουν κάποια παραπάνω θύματα. Σιγά τα… ωά. Κάθε μέρα που περνάει, κάθε κρίση που συναντάμε, μας επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι… τσακωμένη με τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και κυρίως του πολιτισμού. Ειδικά του τελευταίου.
Η ανθρωπότητα βιώνει δύσκολες στιγμές. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν σε έναν απίστευτο… πόλεμο. Χρέος μας να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, αλλά να προστατευτούμε και εμείς οι ίδιοι. Σε όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, ας σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνίζονται για μας. Εργάζονται κάτω από πολύ σκληρές, αντίξοες και πολλές φορές απάνθρωπες συνθήκες και ο απαιτούμενος σεβασμός μας είναι το ελάχιστο «ευχαριστώ» που μπορούμε να πούμε: ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ και ειδών τροφίμων, φούρνοι, οδηγοί αστικών συγκοινωνιών και ταξί, υπάλληλοι δήμων και κεντρικής διοίκησης, όσοι τέλος πάντων δεν βρίσκονται στα σπίτια τους, με τα προσφιλή πρόσωπά τους, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες στο συνάνθρωπό τους. Για να νικηθεί ο CONID 19 απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα απ’ όλους: πολίτες και πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Καλή μας εβδομάδα και με αισιοδοξία ας πορευτούμε από δω και πέρα. Είναι το μόνο φάρμακο, διά πάσης φύσεως νοσήματα. Ελπιδοφόρο, σίγουρο και κυρίως αποτελεσματικό…