Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΕλλάδα: Η δολοφονία ενός χαρακτήρα

Ελλάδα: Η δολοφονία ενός χαρακτήρα

|

Σε ένα από τα τελευταία σκίτσα του, ο Αρκάς έθιξε το φαινόμενο των αμέτρητων βανδαλισμών σε καταστήματα, το πώς έχει ρημάξει η Αθήνα. Ενας δημοσιογράφος-δικαστής συναδέλφων «απεφάνθη» ότι ο Αρκάς υπερασπίζεται τον φονιά του Ζακ. Επειτα ανέλαβαν υπηρεσία τα τρολς και η ρηχή αρένα του Facebook 

Πριν από λίγες βδομάδες κουκουλοφόροι έσπασαν τις βιτρίνες από δεκάδες καταστήματα στη Βαλαωρίτου. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει καταδρομική επίθεση στα μαγαζιά της Σκουφά. Σε κάθε διαδήλωση οι καταστηματάρχες του κέντρου κλείνουν τα μαγαζιά τους από νωρίς και τραβάνε μεταλλικά ρολά τα οποία όχι λίγες φορές βρίσκουν σπασμένα. Η άλλοτε χαρούμενη και φωτεινή Σταδίου είναι τα βράδια δρόμος-φάντασμα με σκοτεινά σιδερόφρακτα ισόγεια.

Αρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη (protagon.gr) 

Πρέπει να είναι εκατοντάδες τα καταστήματα που δέχτηκαν βανδαλιστικές επιθέσεις και στη συνέχεια πλιάτσικο όλα αυτά τα χρόνια μετά το ’10, για να μην επεκταθούμε στις πύρινες διαδηλώσεις της γενιάς των 750 ευρώ γιατί ηχεί ειρωνική η ονομασία της σήμερα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαν βρεθεί άνθρωποι που χαρακτήριζαν τους διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες μικροαστούς, νοικοκυραίους, ακροδεξιούς και μερικά ακόμα, προφανώς γιατί οι τελευταίοι δεν αντιλαμβάνονταν ότι ο αγώνας έχει αναπόφευκτα εύλογες παράπλευρες απώλειες. Το φαινόμενο έθιξε σε ένα σκίτσο του ο Αρκάς.

Το σκίτσο, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ανέλαβε να ερμηνεύσει ένας δημοσιογράφος που έχει εμμονή με τον Αρκά (μεταξύ άλλων) και τον περνά συχνά από δίκες, πιστεύοντας για κάποιο λόγο ότι στο επάγγελμά μας περιλαμβάνεται σε εξέχουσα θέση η ειδικότητα του δικαστή συναδέλφων. Δεν ξέρω αν είναι θέμα υποκειμενικών δυνατοτήτων να ερμηνεύσει ένα σκίτσο ή σκοπίμως το ενέταξε στο ιδεολόγημα που έχει κατασκευάσει για τον γελοιογράφο, πάντως τελείως ακατανόητα υπονοεί σε ένα λεκτικό εύρημα ότι ο Αρκάς διαμαρτύρεται γιατί είχαν πει νοικοκυραίους και ακροδεξιούς τους ανθρώπους που είναι κατηγορούμενοι για τον φόνο του Ζακ.

Βλέπετε την εικόνα, ο Αρκάς, ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλλον δικαιολογεί τη φρικιαστική επίθεση στον αδικοχαμένο νέο άνθρωπο γιατί τάχα ο μαγαζάτορας δικαιωματικά υπερασπιζόταν την περιουσία του. Θέλει μεγάλη φαντασία ή μεγάλη κακοήθεια να διαλέξει κάποιος και να βάλει αυθαίρετα στο σκίτσο του Αρκά, από τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που είχαν δει τις βιτρίνες τους σπασμένες, εκείνον ακριβώς που έσπασε και το κεφάλι του ανυπεράσπιστου θύματος. Βέβαια στην εποχή της δυστοπίας αυτό δεν είναι σπάνιο γιατί βολεύει τον μανιχαϊσμό των απλών κόσμων που είναι ο ερμηνευτικός κώδικας μιας μεγάλης μερίδας των συμμετεχόντων στον δημόσιο διάλογο.

62002286_1590878084381681_1812181078824189952_n-600x515.jpg

Οταν υπερασπίζεσαι παλιούς πολιτικούς υπερασπίζεσαι τον Τσοχατζόπουλο, όταν υπερασπίζεσαι την επιχειρηματικότητα υπερασπίζεσαι τον Χριστοφοράκο, όταν υπερασπίζεσαι την αστυνομία υπερασπίζεσαι τον  Κορκονέα — χαλάνε τα ασφαλή στερεότυπα αν υποθέσεις ότι ο Αρκάς εννοούσε απλώς ένα οποιοδήποτε αθώο θύμα επίθεσης στο μαγαζί του, με χρέη, υψηλό ενοίκιο και δυσκολία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όχι βεβαια, προφανώς με έναν φασίστα δολοφόνο έχει συστοιχηθεί. Υπάρχει αυτή η λεπτομέρεια που προδίδει τις προθέσεις. Τον δράστη κανείς δεν τον είπε τότε ούτε νοικοκυραίο ούτε ακροδεξιό, ακριβώς δολοφόνο τον έλεγαν όλοι — αν ο Αρκάς ήταν τόσο ανάλγητος δημιουργός όσο θα βόλευε τους συστηματικούς του πολέμιους θα χρησιμοποιούσε αυτό ακριβώς το επίθετο.

Η γελοιογραφία δεν είναι τόσο ασαφές είδος όσο πιστεύουν κάποιοι και αν κάτι δεν μπορούν να αρνηθούν στον αφανή σκιτσογράφο ακόμα και οι εχθροί του, είναι η παρρησία του να λέει αυτά ακριβώς που θέλει και η εμπειρία του να μη δημιουργεί συγχύσεις. Και μετά το ρουλεμάν δούλεψε όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Ο στρατός των εν υπηρεσία ή αυτόκλητων τρολς ανέλαβαν να διαδώσουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης την υπόρρητη εκδοχή του ρέκτη δημοσιογράφου, με διαρκώς κλιμακούμενη ωμότητα και προϊούσα υπεραπλούστευση, που ξέφευγε φυσικά και από την αρχική έμμεση και αλληγορική διατύπωση.

Στους τελευταίους αποδέκτες, που είναι πάντα και οι περισσότεροι στον μαγικό κόσμο του facebook όπου το βάθος είναι μια σπάνια διάσταση, έφτασε κρυστάλλινος και τελεσίδικος ο απόηχος της κατασκευής. Ο Αρκάς υπερασπίζεται το δικαίωμα του μαγαζάτορα να ανοίγει τα κεφάλια όσων πιστεύουν ότι απειλούν την ιδιοκτησία τους, ο Αρκάς δικαιολογεί τον φόνο του Ζακ.

Ντροπή σου, Αρκά, όπως έγραψε στο τέλος και κάποιος που ανήκει στην όχθη του Αρκά, γιατί βέβαια το έχει αυτό η προπαγάνδα, είναι ορμητικός χείμαρρος που διαπερνά οριζοντίως όλους τους χώρους, Πρόκειται για μια μια απλή και ασφαλή συνταγή. Πώς από ένα φαινομενικά αθώο, πλάγιο και συγκεκαλυμμένο σχήμα υπόθεσης που ρίχνουμε στην αρένα των social media, φτάνουμε σε μια δολοφονία χαρακτήρα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.