Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΕλλάδα: Η δολοφονία ενός χαρακτήρα

Ελλάδα: Η δολοφονία ενός χαρακτήρα

|

Σε ένα από τα τελευταία σκίτσα του, ο Αρκάς έθιξε το φαινόμενο των αμέτρητων βανδαλισμών σε καταστήματα, το πώς έχει ρημάξει η Αθήνα. Ενας δημοσιογράφος-δικαστής συναδέλφων «απεφάνθη» ότι ο Αρκάς υπερασπίζεται τον φονιά του Ζακ. Επειτα ανέλαβαν υπηρεσία τα τρολς και η ρηχή αρένα του Facebook 

Πριν από λίγες βδομάδες κουκουλοφόροι έσπασαν τις βιτρίνες από δεκάδες καταστήματα στη Βαλαωρίτου. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει καταδρομική επίθεση στα μαγαζιά της Σκουφά. Σε κάθε διαδήλωση οι καταστηματάρχες του κέντρου κλείνουν τα μαγαζιά τους από νωρίς και τραβάνε μεταλλικά ρολά τα οποία όχι λίγες φορές βρίσκουν σπασμένα. Η άλλοτε χαρούμενη και φωτεινή Σταδίου είναι τα βράδια δρόμος-φάντασμα με σκοτεινά σιδερόφρακτα ισόγεια.

Αρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη (protagon.gr) 

Πρέπει να είναι εκατοντάδες τα καταστήματα που δέχτηκαν βανδαλιστικές επιθέσεις και στη συνέχεια πλιάτσικο όλα αυτά τα χρόνια μετά το ’10, για να μην επεκταθούμε στις πύρινες διαδηλώσεις της γενιάς των 750 ευρώ γιατί ηχεί ειρωνική η ονομασία της σήμερα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαν βρεθεί άνθρωποι που χαρακτήριζαν τους διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες μικροαστούς, νοικοκυραίους, ακροδεξιούς και μερικά ακόμα, προφανώς γιατί οι τελευταίοι δεν αντιλαμβάνονταν ότι ο αγώνας έχει αναπόφευκτα εύλογες παράπλευρες απώλειες. Το φαινόμενο έθιξε σε ένα σκίτσο του ο Αρκάς.

Το σκίτσο, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ανέλαβε να ερμηνεύσει ένας δημοσιογράφος που έχει εμμονή με τον Αρκά (μεταξύ άλλων) και τον περνά συχνά από δίκες, πιστεύοντας για κάποιο λόγο ότι στο επάγγελμά μας περιλαμβάνεται σε εξέχουσα θέση η ειδικότητα του δικαστή συναδέλφων. Δεν ξέρω αν είναι θέμα υποκειμενικών δυνατοτήτων να ερμηνεύσει ένα σκίτσο ή σκοπίμως το ενέταξε στο ιδεολόγημα που έχει κατασκευάσει για τον γελοιογράφο, πάντως τελείως ακατανόητα υπονοεί σε ένα λεκτικό εύρημα ότι ο Αρκάς διαμαρτύρεται γιατί είχαν πει νοικοκυραίους και ακροδεξιούς τους ανθρώπους που είναι κατηγορούμενοι για τον φόνο του Ζακ.

Βλέπετε την εικόνα, ο Αρκάς, ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλλον δικαιολογεί τη φρικιαστική επίθεση στον αδικοχαμένο νέο άνθρωπο γιατί τάχα ο μαγαζάτορας δικαιωματικά υπερασπιζόταν την περιουσία του. Θέλει μεγάλη φαντασία ή μεγάλη κακοήθεια να διαλέξει κάποιος και να βάλει αυθαίρετα στο σκίτσο του Αρκά, από τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που είχαν δει τις βιτρίνες τους σπασμένες, εκείνον ακριβώς που έσπασε και το κεφάλι του ανυπεράσπιστου θύματος. Βέβαια στην εποχή της δυστοπίας αυτό δεν είναι σπάνιο γιατί βολεύει τον μανιχαϊσμό των απλών κόσμων που είναι ο ερμηνευτικός κώδικας μιας μεγάλης μερίδας των συμμετεχόντων στον δημόσιο διάλογο.

62002286_1590878084381681_1812181078824189952_n-600x515.jpg

Οταν υπερασπίζεσαι παλιούς πολιτικούς υπερασπίζεσαι τον Τσοχατζόπουλο, όταν υπερασπίζεσαι την επιχειρηματικότητα υπερασπίζεσαι τον Χριστοφοράκο, όταν υπερασπίζεσαι την αστυνομία υπερασπίζεσαι τον  Κορκονέα — χαλάνε τα ασφαλή στερεότυπα αν υποθέσεις ότι ο Αρκάς εννοούσε απλώς ένα οποιοδήποτε αθώο θύμα επίθεσης στο μαγαζί του, με χρέη, υψηλό ενοίκιο και δυσκολία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όχι βεβαια, προφανώς με έναν φασίστα δολοφόνο έχει συστοιχηθεί. Υπάρχει αυτή η λεπτομέρεια που προδίδει τις προθέσεις. Τον δράστη κανείς δεν τον είπε τότε ούτε νοικοκυραίο ούτε ακροδεξιό, ακριβώς δολοφόνο τον έλεγαν όλοι — αν ο Αρκάς ήταν τόσο ανάλγητος δημιουργός όσο θα βόλευε τους συστηματικούς του πολέμιους θα χρησιμοποιούσε αυτό ακριβώς το επίθετο.

Η γελοιογραφία δεν είναι τόσο ασαφές είδος όσο πιστεύουν κάποιοι και αν κάτι δεν μπορούν να αρνηθούν στον αφανή σκιτσογράφο ακόμα και οι εχθροί του, είναι η παρρησία του να λέει αυτά ακριβώς που θέλει και η εμπειρία του να μη δημιουργεί συγχύσεις. Και μετά το ρουλεμάν δούλεψε όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Ο στρατός των εν υπηρεσία ή αυτόκλητων τρολς ανέλαβαν να διαδώσουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης την υπόρρητη εκδοχή του ρέκτη δημοσιογράφου, με διαρκώς κλιμακούμενη ωμότητα και προϊούσα υπεραπλούστευση, που ξέφευγε φυσικά και από την αρχική έμμεση και αλληγορική διατύπωση.

Στους τελευταίους αποδέκτες, που είναι πάντα και οι περισσότεροι στον μαγικό κόσμο του facebook όπου το βάθος είναι μια σπάνια διάσταση, έφτασε κρυστάλλινος και τελεσίδικος ο απόηχος της κατασκευής. Ο Αρκάς υπερασπίζεται το δικαίωμα του μαγαζάτορα να ανοίγει τα κεφάλια όσων πιστεύουν ότι απειλούν την ιδιοκτησία τους, ο Αρκάς δικαιολογεί τον φόνο του Ζακ.

Ντροπή σου, Αρκά, όπως έγραψε στο τέλος και κάποιος που ανήκει στην όχθη του Αρκά, γιατί βέβαια το έχει αυτό η προπαγάνδα, είναι ορμητικός χείμαρρος που διαπερνά οριζοντίως όλους τους χώρους, Πρόκειται για μια μια απλή και ασφαλή συνταγή. Πώς από ένα φαινομενικά αθώο, πλάγιο και συγκεκαλυμμένο σχήμα υπόθεσης που ρίχνουμε στην αρένα των social media, φτάνουμε σε μια δολοφονία χαρακτήρα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)