Συμφωνούμε ή όχι με το πανό που ξεσήκωσε αντιδράσεις και κάνει… ρήμα με την Υπουργό Παιδείας; Η στάση των μαθητών της Νάξου
“Οι καταλήψεις στην Ελλάδα είναι μία μόδα της Αριστεράς. Οι καταλήψεις είναι χαβαλές της κακιάς ώρας. Αποτελεί μια μόδα. Βλέπετε σε σχολεία να μεθάνε, να έχουν χυδαία πανό και να πλακώνονται μεταξύ τους. Τα συνειδητοποιημένα παιδιά δεν κάνουν κατάληψη. Τα συνειδητοποιημένα παιδιά διαβάζουν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο”. Ποιος το λέει αυτό; Μα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1…
Οι καταλήψεις στα σχολεία συνεχίζονται… Μειώνονται βέβαια, αλλά συνεχίζουν. Και ενδεχομένως την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου να έχουμε ακόμη λιγότερα. Κυρίως στην Αττική. Αντίθετα, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Σύρος, Μύκονος, Τήνος και Νάξος την εβδομάδα που μας πέρασε προχώρησαν σε καταλήψεις.. Τα αιτήματα γνωστά… Είχαν να κάνουν με τις συνθήκες μαθητών και εκπαιδευτικών εντός των σχολικών μονάδων…
Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και οι μαθητές στους δρόμους… “Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», «Θα μας ακούσουν θέλουν δεν θέλουν – Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία», «Προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών, λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία τώρα», έγραφαν τα πρώτα πανό που υψώθηκαν στα Προπύλαια. Και ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει. Μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες γονέων, από κοινού με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώθηκαν ξανά για να δείξουν έμπρακτα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση, υγεία για κάθε μαθητή» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στο χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ όλοι οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. «Η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή. Να εμφανίσει τους μαθητές είτε παράλογους είτε παράνομους. Κάνουμε και εμείς τη δική μας επιλογή… Συνεχίζουμε! Τώρα θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι, σε περισσότερες πόλεις και περισσότερα σχολεία» έλεγαν από τα μεγάφωνα οι μαθητές.
Όμως, υπήρχε και η άλλη πλευρά. Ένα πανό προκλητικό. Ένα πανό με άρωμα γηπέδου. Ένα πανό που δεν πρέπει να αμαυρώσει την προσπάθεια των νέων παιδιών για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, ένας ασφαλές σχολείο εν μέσω πανδημίας… Ο Μιχάλης Τσιντσίνης στην Καθημερινή θα γράψει “ Τη ρίμα με το επώνυμο της υπουργού Παιδείας την ακούσαμε στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Μετά την είδαμε και γραμμένη στο πανό των καταληψιών που κάνει από χθες τον γύρο του διαδικτύου. Εκείνο που δεν είδαμε μέχρι στιγμής είναι τις αντιδράσεις. Δεν είδαμε τον αποτροπιασμό για τον ωμό σεξισμό που εισβάλει από τις εξέδρες των γηπέδων στην αρένα της -υποτίθεται- «πολιτικής» διεκδίκησης. Δεν ακούσαμε τον αποτροπιασμό για το πώς, επιτέλους, διαπαιδαγωγούμε τα αγόρια μας· πώς εξακολουθούμε να τα δηλητηριάζουμε με τα στερεότυπα της πιο βάναυσης πατριαρχικής επιβολής;
Δεν ακούσαμε και δεν είδαμε τις αντιδράσεις γιατί, προφανώς, η πολιτική ταυτότητα της υπουργού την καθιστά ανάξια προστασίας. Δεν αξίζει να γραφτούν για εκείνη προκηρύξεις κοινωνιολογικής αγανάκτησης. Οι αξίες μας -για την ισότητα και την ορθότητα στον δημόσιο λόγο- είναι σωστές. Αλλά, όταν δεν συμφωνούν με τις πολιτικές μας σκοπιμότητες, τις αφήνουμε αχρησιμοποίητες”.
Νάξος… η στάση των μαθητών που αξίζει ένα μεγάλο μπράβο
Και υπάρχει και η στάση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Νάξου.. Το πρωί της Πέμπτης επίσης έκαναν κατάληψη στο σχολείο. Αιφνιδιαστικά. Πρόλαβαν τους εκπαιδευτικούς και έκλεισαν το σχολείο. Αιτήματα; Όχι μόνο τα περί μάσκας όπως όλοι νομίζουμε, αλλά πιο ουσιαστικά. Που έχουν να κάνουν με την εν γένει λειτουργία του σχολείου. Είχαμε την τύχη, να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες όταν στις 7 το πρωί βρέθηκε ο Διευθυντής του σχολείου έξω από την κλειστή πόρτα. Ακούσαμε τον πρώτο διάλογο. Την σχέση εμπιστοσύνης μαθητών – εκπαιδευτικού. Ακολούθησαν κατά γράμμα τις εντολές του “Λύκου” όπως λέγαμε παλαιότερα…
Άδειασαν το χώρο με τα θρανία, συντονισμένα κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Όταν ήρθε εκπρόσωπος του Δήμου κάθισαν στο τραπέζι μαζί με το σύλλογο εκπαιδευτικών και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Ανέλαβαν και οι ίδιοι όταν χρειάζεται να κάνουν απολύμανση στις τάξεις, ξέροντας ότι οι καθαρίστριες δεν μπορούν ανά μία ώρα να είναι σε τάξεις… Ζήτησαν από το Δήμο να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες. Υπέδειξαν στους καθηγητές μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σχολείο καλύτερο και κυρίως …φιλικό αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Η κατάληψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, έγιναν οι εκλογές για την συγκρότηση του 15μελούς συμβουλίου μαθητών. Να υπάρχει σωστή εκπροσώπηση των μαθητών…
Όταν υπάρχει καλή διάθεση και σωστή επικοινωνία, η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης είναι μονόδρομος. Και συνθήματα όπως αυτό στην κεντρική φωτογραφία είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Και είναι κρίμα τα παιδιά να μεταφέρουν στο σχολείο, ακούσματα, παραστάσεις που δεν έχουν θέση ούτε σε γήπεδα…
Και το χειρότερο; Κάνουμε πολιτικό διάλογο με βάση το συγκεκριμένο σύνθημα και όχι με πράξεις που έχουν αποτέλεσμα και δη άμεσο όπως στη περίπτωση του Γενικού Λυκείου της Νάξου…