Η Ελληνική τηλεόραση είναι πιο …φτωχή: Η Κέλλυ Σακάκου – μία από τις εμβληματικές φωνές της Τηλεόρασης στις δεκαετίες του 70 και του 80 έφυγε σήμερα το πρωί (08/01) μην έχοντας ουσιαστικά ξεπεράσει τον προ εξαμήνου θάνατο του συζύγου της Σπύρου Φασιανού
Οι παλαιότεροι μεγαλώσαμε με τη φωνή της… Κάθε φορά που ανοίγαμε την τηλεόραση το πρόσωπό της ήταν οικείο αλλά περισσότερο όλων η φωνή της… Η Κέλλυ Σακάτου ήταν από τις πρώτες γυναίκες που δούλεψαν στην Δημόσια Τηλεόραση και άφησαν το στίγμα τους. Και λέμε «ήταν» γιατί σήμερα το πρωί έφυγε, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας ενώ βρίσκονταν επί δύο μήνες σε ακινησία, λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της. Όμως,. αυτό που την είχε πληγώσει περισσότερο ήταν ο προ εξαμήνου θάνατος του συζύγου της Σπύρου Φασιανού για τον οποίο είχε δηλώσει πρόσφατα «Δεν είμαι καθόλου καλά. Υποφέρω, όμως υπομένω. Νιώθω τόση απελπισία, μα τόση… Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου καλά πλέον. Μετά τον θάνατο του συζύγου μου υποφέρω, και ψυχικά και σωματικά. Ο θάνατος του Σπύρου δεν ξεπερνιέται. Ωστόσο είμαι καθηλωμένη στο κρεβάτι. Δεν σηκώνομαι σχεδόν καθόλου. Μια εγχείρηση ισχίου με κρατάει μέσα στο σπίτι ακίνητη. Είμαι άσχημα, παιδί μου. Δεν θα ξεπεράσω ποτέ τον θάνατό του».
Παραμύθι
Οσο για την ιστορία της στα ΜΜΕ της Ελλάδας; Σαν ένα μικρό παραμύθι… Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Εκεί ήταν και το πατρικό της. Πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια ως μοναχοπαίδι. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης και ήθελε να περάσει στη Φιλοσοφική. με σκοπό να γίνει φιλόλογος. Την τελευταία όμως στιγμή άλλαξαν τα σχέδιά της με μία παράσταση, όπου παρουσίασαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και εκείνη πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ερμηνεία τής άρεσε πάρα πολύ που οι καθηγητές της τής πρότειναν να γίνει ηθοποιός. Ήταν εκείνη μάλιστα η παρότρυνση που την έκανε να πάει στη σχολή «Κατσέλη», η οποία έβγαλε πολλούς και σημαντικούς ηθοποιούς. Αποφοίτησε σκοπεύοντας να γίνει ηθοποιός (σ.σ. έπαιξε τελικά σε τέσσερις ταινίες), όμως, τελικά, τα σχέδιά της άλλαξαν.
Αίτηση – παρασκήνιο
Και άλλαξε όταν δέχτηκε την παρότρυνση αυτή τη φορά από τη μητέρας της να καταθέσει αίτηση στην Ελληνική Τηλεόραση που το 1970 ζητούσε ευπαρουσίαστες κοπέλες με ευφράδεια, σωστή άρθρωση και ξένες γλώσσες, για να παρουσιάζουν το πρόγραμμα. Και βέβαια υπάρχει και παρασκήνιο… Έτσι, ένα βράδυ πήγε στον οδό Ρηγίλλης, στο κτήριο της ΕΡΤ. Μπαίνοντας, συνάντησε έναν κύριο, ο οποίος την ρώτησε το λόγο της επίσκεψής της κι εκείνη του εξήγησε όμως άκουσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα. Τον παρακάλεσε όμως να την αφήσει να κάνει αίτηση κι εκείνος δέχτηκε, λέγοντάς της ότι θα βάλει χθεσινή ημερομηνία και έτσι ήταν η τελευταία που έδωσε την αίτηση. Την επέλεξαν μαζί με την Μακώ Γεωργιάδου και την Ρίτα Ασημακοπούλου ανάμεσα σε 800 περίπου υποψήφιες. Στην καριέρα της παρουσίασε διάφορες εκπομπές, ενημερωτικές και μουσικές (ακόμη και τον καιρό είπε), ενώ έκανε και δεύτερη καριέρα ως πανελίστα σε μεσημεριανές εκπομπές. Παράλληλα εργάστηκε στον Τύπο, το Ραδιόφωνο και τη Διαφήμιση.
Eurovision
Και επειδή ζούμε σε μία εποχή όπου το star system μετράει, ήταν η πρώτη επώνυμη που έκανε πλαστική στη μύτη, η οποία δυστυχώς θεωρήθηκε αποτυχημένη. Επίσης, το 1980 εμφανίζεται στην Eurovision όπου η επιτροπή του διαγωνισμού ζητάει από κάθε χώρα να επιλέξει έναν εθνικό παρουσιαστή ώστε να πει δυο λόγια για το τραγούδι της χώρας του. Η Κέλλυ Σακάκου, λοιπόν, είχε κληθεί να παρουσιάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας. Τα λόγια της ήταν: «Ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται πολλοί τουρίστες στην πατρίδα μου κάθε καλοκαίρι, το λένε ‘Ωτοστόπ’» και εκεί που πρέπει να ανακοινώσει τους συντελεστές, παθαίνει black-out και συμβουλεύεται το… σκονάκι της. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Άγγλου σχολιαστή, Terry Wogan: «Easy, girl, don’t panic!», στον οποίο μάλιστα φαίνεται να αρέσει πολύ το ελληνικό τραγούδι. Φυσικά από τον Τύπο σχολιάστηκε το τρακ της γλυκύτατης τηλεπαρουσιάστριας της ΕΡΤ: «Η ολιγόλεπτη εμφάνιση της Κέλλυς Σακάκου, απαράδεκτη ακόμα και για αναψυκτήριο της οδού Λένορμαν!».
Όμως, υπήρχε και η άλλη πλευρά, ένα χαριτωμένο στιχούργημα, που είχε υπογράψει «ο Δημοκρατικός» στη Βραδυνή (22/4): Με «ωτοστόπ επήγαμε /και τα φτερά τ’ ανοίγαμε / για πέταγμα μεγάλο. / Κι όταν στη Χάγη φτάσαμε / τον μπούσουλα τον χάσαμε / μας έφαγε η Μαγδάλω. / Πάντως εμείς αν χάσαμε / τους Τούρκους τους περάσαμε / το σβήσαμε το φέσι. / Τα πάντα μας εδώσαμε /και πήραμε, αφού ιδρώσαμε, / την 16η θέση. / Από το τρακ πεθάναμε /κι αν δεν πιστεύεις άκου / και τελευταίοι θα φτάναμε / κουράγιο αν δεν μας έδινε / η Κέλλυ η Σακάκου!».
δείτε το βίντεο με την μικρή ιστορία της Σακάκου