Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΑποψη - Νεκ. Καλογήρου: "Αποχαιρέτα το, το οικοπέδο που έχεις σε νησί..."

Αποψη – Νεκ. Καλογήρου: “Αποχαιρέτα το, το οικοπέδο που έχεις σε νησί…”

|

Ο νόμος περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», φέρνει μεγάλες ανατροπές στους ιδιοκτήτες οικοπέδων στα νησιά. – Οπως αναφέρει ο Νεκτάριος Καλογήρου “Έχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!”

Την πλήρη απαξίωση της αξίας των νησιωτικών οικοπέδων προωθεί με Νομοσχέδιο ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κι αν τελικώς τα καταφέρει, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών θα βρεθούν, από τη μια στιγμή στην άλλη, με απολύτως εκμηδενισμένη την αξία της γης που κατέχουν.

Αρθρο του Νεκτάριου Καλογήρου (εφημερίδα “Δημοκρατική Ρόδου”

Βέβαια, η ιστορία θα εγγράψει τον κ. Χατζηδάκη ως έναν προχειρολόγο πολιτικό, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει η υστεροφημία ενός ανθρώπου, μπροστά στην πλήρη καταστροφή που θα έχει προκαλέσει.
Ο εκμηδενισμός στις αξίες των νησιωτικών και γενικότερα των ελληνικών ακινήτων θα έλθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο προωθούμενος Νόμος προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης των οικοπέδων που δεν βρίσκονται σε πολεοδομικά σχέδια. Αντιθέτως, διευκολύνει τη συνένωση μερίδων ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σύνολα οικοπέδων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επενδυτές.

Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως επιφανείας μεγαλύτερης των 4000 τμ θεωρείται ως άρτιο και οικοδομήσιμο και έχει δυνατότητα δόμησης οικήματος 200 τμ.

Επίσης, κατά παρέκκλιση, εάν ένα μικρό κομμάτι γης (μεγαλύτερο από 750 τμ) εφάπτεται επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού, αποκτά δυνατότητα δόμησης ενός μικρού σπιτιού. Τόσο ο ισχύων Νόμος, όσο και η παρέκκλισή του, προσδίδουν στα ακίνητα μια κάποια αξία και στον κάτοχό τους ένα μικρό ή μεγαλύτερο αποκούμπι. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες των νησιωτών που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, διότι είναι μικρά τα μερίδια γης στα νησιά.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία με το νέο Νόμο θα μετατραπούν σε άνευ αξίας αγροτεμάχια.

Τέλος η εκτός σχεδίου  πόλεως δόμηση

Με τον προωθούμενο Νόμο Χατζηδάκη αίρεται το καθεστώς της δόμησης σε οικόπεδα που δεν βρίσκονται ενταγμένα σε σχέδια πόλεως. Η απαγόρευση θα ισχύσει οριζόντια για όλα τα οικόπεδα, είτε σήμερα εμφανίζονται ως άρτια λόγω μεγέθους (άνω των 4000 τμ), είτε ως οικοδομήσιμα λόγω παρέκκλισης.

Εφεξής, δυνατότητα δόμησης θα έχουν μόνο τα οικόπεδα που βρίσκονται ενταγμένα σε πολεοδομικά σχέδια. Ο Νόμος θα εξαιρεί μόνο τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα επιφανείας άνω των 4000 τμ με την προϋπόθεση ότι έχουν πρόσοψη μεγαλύτερη των 45 μέτρων σε χαρακτηρισμένη οδό.

Τέτοιου είδους χωράφια – οικόπεδα δεν υπάρχουν πουθενά σε ολόκληρο το Αιγαίο, αν όχι στην ελληνική επικράτεια. Αν πάρα ταύτα υπάρχει ένα τέτοιου είδους οικόπεδο, τότε εφεξής θα έχει δυνατότητα δόμησης 160 τμ κι όχι 200 τμ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και πια απομένει η ψήφισή του από τη Βουλή ώστε να γίνει Νόμος του κράτους.

Με το ζόρι να χτίσεις

Ο νομοθέτης παρέχει περίοδο «χάριτος» δύο ετών στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής αδείας. Εάν στα δύο αυτά χρόνια δεν εκδοθεί η άδεια, τότε το οικόπεδο μετατρέπεται αυτόματα σε αγροτεμάχιο.
Αντίθετα, εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής αδείας, τότε θα πρέπει εντός τεσσάρων ετών να έχει προχωρήσει στην ανέγερση της οικοδομής. Μάλιστα, η εντολή θα προβλέπει την κατασκευή του σκελετού (τα μπετά, όπως ισχύει σήμερα), αλλά και της τοιχοποιίας!
Η απαίτηση αυτή είναι ένα από τα καινούρια στοιχεία που εισάγει στη δόμηση ο προωθούμενος Νόμος. Αν η τοιχοποιία δεν κατασκευαστεί εντός της τετραετίας, τότε η άδεια ακυρώνεται και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Το κόστος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας ανέρχεται σε περίπου 4800 ευρώ για μια κατοικία 100 τμ. Το υψηλό κόστος κατασκευής μιας οικοδομής, από τα θεμέλια μέχρι την τοιχοποιία, το γνωρίζουν καλά όλοι εκείνοι που έχουν χτίσει σπίτια.

Συνεπώς, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο οικονομικής καραντίνας, οι Ελληνες όλοι θα οδηγηθούν στο να ψάχνουν λεφτά για να βγάλουν άδειες και να χτίσουν σπίτια. Σε αντίθετη περίπτωση τα οικόπεδά τους θα γίνουν αγροί.

Ασφαλώς ούτε λόγος για εκείνους που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα οικόπεδα. Όπως και κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το γεγονός ότι άπαντες οι ιδιοκτήτες χρυσοπληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας προς ένα κράτος που έρχεται να εκμηδενίσει τις αξίες των ακινήτων που φορολογούσε.

Οι τράπεζες και οι πρόσθετες  εγγυήσεις

Αμέσως την επομένη της ψήφισης του Νομοσχεδίου και αναγνώρισής του ως Νόμου του Κράτους, το σύνολο των τραπεζών θα ξεκινήσουν άσκηση πιέσεων προς τους δανειολήπτες. Θα είναι μια πίεση καθολική, προς όλους όσους έχουν δάνεια με εγγύηση οικοπέδων.

Όλοι όσοι διαθέτουν ενυπόθηκα οικόπεδα, θα πιεστούν ώστε να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση οικοδομικής άδειας. Εάν δεν προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, τότε τα τραπεζικά ιδρύματα θα απαιτήσουν την εγγραφή πρόσθετων προσημειώσεων σε άλλα στοιχεία ιδιωτικής περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, θα εμφανιστούν από το πουθενά όλοι εκείνοι οι επενδυτές που θα θελήσουν να εξαγοράσουν όλη αυτή τη γη για ένα κομμάτι ψωμί. Το αποκούμπι του Έλληνα, η αξία της ιδιοκτησίας του χάνεται οριστικά. Στα χρόνια που έρχονται οι Έλληνες θα βιώσουν πιέσεις σε βαθμό εξευτελισμού.

Για ποιο λόγο δεν έχουν  ξεσηκωθεί και οι πέτρες;

Ο γνωστός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Νίκος Κουμνάκης σε επιστολή του προς τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη αναφέρεται διεξοδικά στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν και θέτει ένα ακόμα, το οποίο είναι εθνικής σημασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμνάκης τονίζει με αφορμή τον προωθούμενο Νόμο:

“Ετσι, η κα Ρηνιώ Κατσοτούρκη, μοναδική κάτοικος της Κίναρου, δεν θα μπορεί να κτίσει ένα νόμιμο σπίτι στο νησί. Το ίδιο και η «αυριανή» κυρά της Ρω. Όχι γιατί τα οικόπεδά τους δεν θα έχουν πρόσωπο σε «αναγνωρισμένο δρόμο», αλλά γιατί σε αυτά τα νησάκια δεν υπάρχει καθόλου δρόμος! Και δεν είναι τα μόνα. Μαράθι, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Νίμος, Γυαλί, Σύρνα, Σαρία, Αλιμιά είναι μόνο μερικά, που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα. Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά που υπάρχουν δρόμοι, αυτοί δεν είναι «αναγνωρισμένοι», δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νομοσχεδίου σας”.

Ο νέος Νόμος δόμησης γίνεται ώστε να προωθηθεί η ιδέα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολεοδομικών σχεδίων. Όμως τέτοιου είδους σχέδια αργούν πολύ στην υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν επί δεκαετίες σε φακέλους στα συναρμόδια υπουργεία περιμένοντας εγκρίσεις.

Πρώτο ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν και να εγκριθούν τα πολεοδομικά σχέδια και ακολούθως να γίνουν οι τροποποιήσεις στην εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση. Στη λογική αυτή σειρά δεν τηρείται. Αντίθετα, άρον – άρον έχουν δρομολογηθεί όλα όσα παραπάνω περιγράφηκαν. Αν αυτός δεν είναι λόγος να ξεσηκωθούν οι πάντες, τότε ποιος είναι;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Σύλληψη 61χρονης στην Ανάφη για απόπειρα κλοπής σε καμπίνες πληρώματος πλοίου

Στελέχη του Λιμεναρχείου Θήρας εντόπισαν τη γυναίκα με αντικείμενα που είχε αφαιρέσει από καμπίνες μελών πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.