Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς με την αιχμηρή του πένα σχολιάζει τα τεκτενόμενα της εβδομάδας που πέρασε και αναρωτιέται με χαμόγελο “Και τώρα τι κάνουμε;”
Στα Ελληνοτουρκικά παρατηρείται κάποια κινητικότητα. Το πόσο, βεβαίως, ενημερωμένοι είμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Τι ακριβώς διαπραγματευόμαστε; Ποιες είναι οι «κόκκινες» γραμμές; Τι είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε και τι θα λάβουμε ως αντάλλαγμα; Ποιες οι διαθέσεις των… συμμάχων μας, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
Τα πάντα χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου και μια μικρή και κλειστή ομάδα περί τον πρωθυπουργό. Η μυστική διπλωματία καλά κρατεί. Εμείς, ως συνήθως, θα μάθουμε τα… χαμπέρια τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Ο «Ιανός» έπληξε το Ιόνιο και, κυρίως, τη Θεσσαλία. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες έγιναν στάχτη σε λίγα λεπτά της ώρας. Ωστόσο, για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις. Και οι άνθρωποι παραμένουμε στο έλεος του Θεού, αιχμάλωτοι της φύσης, πάνω στην οποία όμως έχουμε φροντίσει να ασελγήσουμε κατ’ εξακολούθηση. Τα νέα για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου καλά. Οι κυβερνώντες έχουν κάνει ό,τι ακριβώς απαγορευόταν, προκειμένου να ξεφύγει η κατάσταση. Και βέβαια ουδείς πλέον πείθεται, όταν ακούει τα ωραία λόγια «περί ατομικής ευθύνης». Γιατί η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι φορείς φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί από δω και πέρα.
* Μάτι, Μάνδρα, Εύβοια και τώρα «Ιανός». Η θεομηνία έπληξε, αυτήν την εβδομάδα, τη χώρα και άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές. Ήδη στην Καρδίτσα πάνω από 230.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό. Εκτός από τις περιουσίες, χάθηκαν συμπολίτες μας και αυτοί, δυστυχώς, αποτελούν τη μεγαλύτερη απώλεια, γιατί δεν γυρίζουν πίσω. Όλα τα άλλα αναπληρώνονται. Τέτοια γεγονότα, ωστόσο, μας υπενθυμίζουν καθημερινά την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και μας επιβεβαιώνουν, επιπλέον, δύο βασικά πράγματα. Πρώτον: Όταν ο άνθρωπος βιάζει τη φύση, με τις αλόγιστες παρεμβάσεις του, αυτή εκδικείται και μάλιστα εκδικείται σκληρά. Δεύτερον: Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για τη δημιουργία υποδομών τέτοιων που τουλάχιστον να προστατεύουν τους πολίτες. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες! Και κάτι επί προσωπικού. Ο τόπος γέννησης του πατέρα μου είναι το Μουζάκι Καρδίτσας. Εκεί που το Κέντρο Υγείας και η γέφυρα γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Μια γέφυρα νεόκτιστη, μόλις 15-20 ετών. Δεν χρειάζονται γνώσεις Πυρηνικής Φυσικής για να αντιληφθούμε ότι στην κατασκευή της όσο να ‘ναι ένα… πάρτι υλικών, προμηθειών και λοιπών… ομορφιών έλαβε χώρα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, ελπίζω κάποιος εισαγγελέας να ξεκινήσει έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Ελπίζω, δηλαδή, και να μην καταλήξει η υπόθεση στο αρχείο! Το χρωστάμε στις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν και στους οικείους τους, οι οποίοι αναρωτιούνται τι συνέβη και τα «γιατί» θα τους βασανίζουν σε όλη τους τη ζωή…
* Πολλή συζήτηση γίνεται για την αναγκαιότητα επιβολής lock–down στην πρωτεύουσα. Ζούμε στην εποχή του απόλυτου παραλογισμού, οπότε τι είναι λογικό και τι όχι αποτελεί θέμα προς διερεύνηση. Γιατί να ζήσουμε νέο εγκλεισμό, με ό,τι αυτός συνεπάγεται; Θα μπορούσαμε να τον αποφύγουμε; Τέλος Ιουνίου τα νέα κρούσματα ήταν μόλις δύο. Άρα, οι πολίτες επέδειξαν στο μέγιστο βαθμό τη λεγόμενη «ατομική ευθύνη». Από την άλλη είδαμε πολλά και διάφορα:
– Οι εικόνες σε συρμό του μετρό κάνουν το γύρο της χώρας. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες, ο ένας πάνω στον άλλον, περιμένουν εναγωνίως να επιβιβαστούν για να πάνε στις δουλειές τους. Θα μπορούσε το κράτος να αυξήσει τους συρμούς και τα οχήματα στις γειτονιές της Αθήνας, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Με μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Αυτά όλα κοστίζουν και τα χρήματα δεν περισσεύουν. Τουλάχιστον, για τέτοια πεζά πράγματα.
– Η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί να μην ξεπερνούν τους 15 μαθητές οι τάξεις, όταν σήμερα φτάνουν από 22-30! Χρειάζονται λοιπόν προσλήψεις εκπαιδευτικών και επέκταση της υλικοτεχνικής υποδομής. Με μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Αυτά όλα κοστίζουν χρήματα και τα χρήματα δεν περισσεύουν. Τουλάχιστον για τέτοια πεζά πράγματα.
– Η ιατρική οικογένεια ζητά εναγωνίως βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ και δημιουργία άμεσα νέων ΜΕΘ, γιατί από τον Μάρτιο η κυβέρνηση μας προτρέπει να χειροκροτούμε τους γιατρούς από τα μπαλκόνια και τέλος. Με μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Αυτά όλα κοστίζουν χρήματα και τα χρήματα δεν περισσεύουν. Τουλάχιστον για τέτοια πεζά πράγματα.
– Μάλλιασε η γλώσσα τοπικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα την αποσυμφόρηση της Μόριας και των υπόλοιπων κολαστηρίων, καθώς εκτός των άλλων αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Με μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Αυτά όλα κοστίζουν χρήματα και τα χρήματα δεν περισσεύουν. Τουλάχιστον για τέτοια πεζά πράγματα.
– Το καλοκαίρι η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι. Τα πλοία με 85% πληρότητα πηγαινόφερναν τον κόσμο στα νησιά. Οι τουρίστες εισέρχονταν χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό και στοιχειώδεις ελέγχους στη χώρα. Αλλά εδώ τα συμφέροντα ήταν μεγάλα και δεν γινόταν να πλήξουμε οικονομικά τη… βαριά βιομηχανία μας. Γιατί τα χρήματα ήταν πολλά και ας πάει και το παλιάμπελο.
– Οι κυβερνητικοί βουλευτές, Κουμουτσάκος και Χαρδαλιάς, έχουν τα θέματά τους με τη Θεία Κοινωνία και τον ασπασμό ιερωμένων. Χωρίς στοιχειώδεις προφυλάξεις των ίδιων και του περίγυρού τους. Βεβαίως, οι δικαιολογίες που ψέλλισαν ήταν για μικρά παιδιά. Ωστόσο, αυτοί που μας επιβάλλουν μέτρα, φροντίζουν με τη συμπεριφορά τους πρώτοι να τα αναιρούν. Εδώ ισχύει το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για χρήματα αλλά για κοινή λογική. Και αν το προχωρήσω -εκ του πονηρού- υποθέτω ότι απευθύνονται στο ακροατήριό τους, το οποίο είναι θρησκευόμενο και περνάνε το αντίστοιχο μήνυμα.
Με όλα αυτά που προανέφερα, το lock–down μοιάζει… λογική κίνηση. Αν και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν ξέρουμε τι είναι λογικό και τι όχι. Παράλογο, όπως έλεγε και ο Λάκης Λαζόπουλος στο ρόλο της χήρας Μήτση και γι’ αυτό αναρωτιόμαστε και εμείς τα κατώτερα όντα, η πλέμπα…
* Ο «Μεγάλος Περίπατος» κόστισε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, αλλά, όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, «το έργο βγήκε, δεν βγήκε», ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν έργα για μια μόνιμη, μεγάλης κλίμακας, ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, σε όλο το μήκος της έως την Ομόνοια. «Ξεχάστε την Πανεπιστημίου. Πάμε για κάτι καινούργιο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κύριος δήμαρχος: «Έχω φάει πολύ… ξύλο για τον ”Μεγάλο Περίπατο”. Σε κάθε περίπτωση πίστευα ότι είναι ένα έργο προσωρινό, ώστε να δούμε». Δεν ξέρω αν φταίνε οι άτιμες… κάμπιες. Πάντως, ο λαός μας τα λέει μια χαρά για ανάλογες περιπτώσεις: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» ή, αλλιώς, τα… άριστα παιδία παίζει. Με τα δικά μας χρήματα, φυσικά…
* «Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών η εμβληματική αγωνίστρια, η γυναίκα-μύθος, Ροσάνα Ροσάντα. Αφιέρωσε όλη τη ζωή της στη μάχη για την κοινωνική απελευθέρωση και την κομμουνιστική κοινωνία. Διαγράφτηκε από το Κ.Κ. Ιταλίας το 1963 και δημιούργησε την εφημερίδα «Το Μανιφέστο», η οποία μετεξελίχθηκε σε κόμμα. Μετά την εκλογική αποτυχία ως προλεταριακή Αριστερά, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Η παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια υποκλίνεται στη μεγάλη κυρία της ιταλικής Αριστεράς και αποχαιρετά μια ανιδιοτελή αγωνίστρια, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στα δικαιώματα των «από κάτω» και πάλεψε να κάνει το όραμα πράξη: έναν κόσμο της κοινωνικής χειραφέτησης και τη μετατροπή της ουτοπίας σε πράξη.
* Ο τύπος που περνιέται για δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά από τους γονείς υπεύθυνη δήλωση ότι αδυνατούν να παράσχουν πρωινό στα παιδιά τους. Αυτά συμβαίνουν, όταν η ντροπή δεν έχει όρια και οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.
* Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο Μητσοτάκης είναι διεθνιστής και άπατρις». Πάλι καλά που δεν τον κατήγγειλε για το προπατορικό αμάρτημα. Σύντροφοι, τέτοια… δυναμική, σκληρή και, κυρίως, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση να κάνετε, αλλά, όταν έρθει ο λογαριασμός, μην απορείτε μετά πώς και γιατί. Εντάξει;
* Η κυρία Γιαμαρέλλου χτύπησε ξανά. Είναι η επιστήμονας που μας έλεγε ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Η εν λόγω κυρία είναι αυτή που προτείνει τη λήψη μέτρων στην κυβέρνηση και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός είπε: «Κάνει καλό να πηγαίνετε με τα πόδια στις δουλειές σας και να επιστρέφετε απ’ αυτές. Η άσκηση βοηθάει»! Κοιτάξτε, τα πόδια όντως χρειάζονται, αλλά για να ρίχνουν κλοτσιές σε τέτοιους τύπους που μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Πολλές κλοτσιές, όμως.
* «Μια ανθρωποκτονία είναι πάντα μια ανθρωποκτονία», δήλωσε ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος, ζητώντας επιτέλους δικαιοσύνη. Το ίδιο επιδιώκει και η Μάγδα Φύσσα για τη δολοφονία του γιου της, Παύλου. Μάλλον, όμως, η δικαιοσύνη είναι πολύ απασχολημένη τελευταία και δεν προλαβαίνει. Έπεσαν, βλέπετε, πολλά και μαζεμένα και όσο να ‘ναι θέλει κι αυτή το χρόνο της…
* Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, Oxfam, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, στον καπιταλιστικό κόσμο συμβαίνουν πολλές… ομορφιές. Οκτώ άνθρωποι κατέχουν πλούτο 426 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Επίσης, 7 στα 10 άτομα ζουν σε χώρες με αύξηση της ανισότητας τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η φορο-αποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει κάθε χρόνο, στις φτωχές χώρες, 100 δισεκατομμύρια. Οι οκτώ άνθρωποι που κατονομάζει η έκθεση είναι πρώτος-πρώτος ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπιλ Γκέιτς. Ακολουθεί ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο Μεξικανός επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ο συνιδρυτής της εταιρίας Oracle Λάρι Έλισον και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, αναρωτιόμαστε σε τι παρανοϊκή, περίεργη και εν πολλοίς άδικη εποχή ζούμε. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης, Ακίρα Κουροσάβα, είχε βρει τη λύση και την πρότεινε άφοβα: «Σε έναν τρελό κόσμο, μόνο οι τρελοί είναι λογικοί». Καλή μας εβδομάδα…