Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΣωτ. Τσαφούλιας: "ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το...

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

|

Λίγες μονο εβδομάδες μετά την κακοκαιρία Daniel, που έπνιξε τη Θεσσαλία, ήρθε η κακοκαίρια Elias και σφυροκόπησε την Βόρεια Εύβοια, αναγκάζοντας κατοίκους να ανεβαίνουν στους ορόφους των σπιτιών τους για να σωθούν. Η Λάρισα και η Φθιώτιδα δοκιμάστηκαν επίσης. Κι εμείς, όπως συμβαίνει με διάφορα πράγματα στη χώρα μας, γίναμε σε λίγο μόνο καιρό ξανά θεατές στο ίδιο έργο. Κι αναρωτιέται μετά ο Σωτήρης Τσαφούλιας γιατί κάνει αίσθηση λέγοντας το αυτονόητο. Μα γιατί δεν είναι και τόσο αυτονόητα όλα τελικά.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Fay’s Time του ΣΚΑΪ με αφορμή την παράσταση Αινιγματικές Παραλλαγές που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη (θα επαναληφθεί φέτος και στην Αθήνα). Μίλησε, λοιπόν, για την παράσταση και το πώς συνεργάζεται με τους ηθοποιούς του και δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα.

«Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Με τον Πυγμαλίωνα (σ.σ. Δαδακαρίδη) δεν περίμενα κάτι καινούργιο γιατί δεν έχω κάνει τίποτα ούτε στον θεάτρο, ούτε στον κινηματογράφο χωρίς εκείνον μέχρι στιγμής, οπότε ήξερα, έχουμε μια άλλη σχέση. Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν ο Γιάννης Μπέζος. Είναι εξαιρετικός συνεργάτης», είπε αρχικά για τους πρωταγωνιστές της παράστασής του ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Ένας σκηνοθέτης οφείλει να είναι ανοικτός στις υποδείξεις του ηθοποιού. Από τη στιγμή που θα πεις ότι τα ξέρεις όλα έχεις τελειώσει ή δεν έχεις κανέναν λόγο να συνεχίσεις», παραδέχτηκε ο ίδιος στη συνέχεια.

Κι επειδή ο Σωτήρης Τσαφούλιας εκτός από σκηνοθέτης, είναι κι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να τοποθετηθεί για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία όπου ζει, αυτή του η στάση ζωής ήρθε στην κουβέντα του με τη δημοσιόγραφο Πολυξένη Καραμίχα.

«Το ότι θα προκαλέσει μία τόσο μεγάλη αίσθηση το να λέω την άποψή μου για κάποια θέματα όταν κρίνω ότι πρέπει, λέγοντας το αυτονόητο, αυτό είναι η έκπληξη για μένα», σχολίασε σε σχέση με το αν έχει κόστος το γεγονός ότι μοιράζεται ξεκάθαρα τις απόψεις του, ο σκηνοθέτης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί απ’ όλα όσα ζει και βλέπει γύρω του. Απ’ όλα όσα ζούμε όλοι μας τελευταία, τις πυρκαγιές που μας καίνε ή τις βροχές που μας πνίγουν.

«Όλα έχουν να κάνουν με την ενσυναίσθηση μας, όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος φτωχαίνει όλη η ανθρωπότητα, κατά έναν κάτα δύο κατά τρεις. Με λυπεί πάρα πολύ και με στενοχωρεί ότι συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας κι έπειτα έδωσε τη δική του εξήγηση πίσω από το αίσθημα ότι ζούμε σε μία λούπα τραγικών περιστατικών και δυσκολιών ανυπέρβλητων.

«Ζούμε σε μία επόχη που ενδιαφέρει τους πάντες να ευημερούν οι αριθμοί ακόμα και σε βάρος των ανθρώπων. Όταν είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις ένα αντιπλημμυρικό έργο, θα συνεχίζουν να γίνονται τα ίδια πράγματα», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας που σίγουρα θα αναρωτιέται πάλι πώς το αυτονόητο γίνεται να προκαλεί αίσθηση. Αυτονόητο στην εποχή που ζούμε μοιάζει να είναι μάλλον αυτό που συμπέρανε κι ο ίδιος, το να ευημερούν οι αριθμοί κι όχι οι άνθρωποι.

«Είμαστε φυγόπονοι, αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Θέλουμε να αλλάξει κάτι, αλλά να μην υποφέρουμε εμείς από την αλλαγή. Δεν έρχονται έτσι οι αλλαγές», σχολίασε έπειτα ο σκηνοθέτης.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσαφούλιας κλήθηκε να μοιραστεί το δικό του σχόλιο για το «φαινόμενο – Στέφανος Κασσελάκης». Όμως ο ίδιος αδυνατεί να δει γιατί θεωρείται ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαινόμενο, δείχνοντας να «διαβάζει» για μία ακόμα φορά ένα πίσω κείμενο στην επικαιρότητα.

«”Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι “φαινόμενο” ο Κασσελάκης. Ποιο είναι το φαινόμενο;», αναρωτήθηκε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας με τη δημοσιογράφο να του απαντά για την ταχύτητα με την οποία ανήλθε στην πολιτική σκηνή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. «Αυτό το κάνετε εσείς, το κάνετε και με τους παίκτες των reality. Τα μέσα αποδομούν σε μία μέρα ή κάνουν Θεό κάποιον. Δεν έχω ακούσει τις πολιτικές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη για να κρίνω τον άνθρωπο ως πολίτης σε αυτό που θέλει να δώσει. Έχω δει άλλου είδους προβολή, η οποία δεν μου κάνει εντύπωση γιατί τη βλέπω καθημερινά», σχολίασε έπειτα ο σκηνοθέτης.

«Εγώ κινηματογραφώ από το 2010 και ξαφνικά αποθεώθηκα για ένα 5λεπτο στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά πριν από χρόνια. Δεν ασχολήθηκε κανείς με την ουσία του έργου μου, αλλά με μία δήλωση που έκανα ως άνθρωπος», είπε φέρνοντας το πιο κοντινό του παράδειγμα για τον τρόπο προβολής στον οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα.

«Ο κόσμος ψάχνει μάγους. Δεν υπάρχουν μάγοι στο σημείο που είμαστε σήμερα για να αλλάξει μία κατάσταση», κατέληξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα ladylike.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισπανία: Tο πρώτο ρομποτικό εστιατόριο με τεχνητή νοημοσύνη στη Βαρκελώνη

Tο πρώτο ρομποτικό εστιατόριο με τεχνητή νοημοσύνη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Express Skopelitis: Αύριο (09/02) θα αναχωρήσει από Αμοργό για Μικρές Κυκλάδες – Νάξο

Με βάση την ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel, το Express Skopelitis θα καλύψει αύριο Κυριακή (09/02) το σημερινό ανεκτέλεστο δρομολόγιο

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Πάνου Τουλιάτου, μετά από μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του.

“Ανακαινίζω–Νοικιάζω”: Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα στις 21 Φεβρουαρίου

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για «ουσιαστική βελτίωση», καθώς αυξήθηκε η επιδότηση στο 60%. Τι ανέφερε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

Αύριο (09/02) η σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολείων στις υπόλοιπες Κυκλάδες

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αύριο Κυριακή (09/02) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους των σχολείων στα νησιά των Κυκλάδων για την παράταση ή όχι της λειτουργίας των σχολείων

Μ. Κουτουλάκης για Μεταφορικό Ισοδύναμο: ” Κανείς δεν μιλάει για κατάργηση”

Μανώλης Κουτουλάκης: "Πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει και να βελτιώσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο"

Υπουργείο Παιδειάς: Παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη έως 14/02

«Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή» - Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Αττική – Αγιος Ανδρέας: Εφτασαν οι πρώτες οικογένειες από τη Σαντορίνη

Οι κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα φιλοξενούν από σήμερα 104 άτομα. Οι πρώτοι 53 έφτασαν με πούλμαν γύρω στις 11 το πρωί. «Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί πάνω από 300 αιτήματα»

Γ. Γαβαλάς για Ανυδρο: Ενα νησί με εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον (photo)

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Ηρακλειά, Γιάννης Γαβαλάς μας μεταφέρει εικόνες από την πανέμορφη Ανυδρο (photo)

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Καιρικές Συνθήκες: “Δεμένα” (05/02) τα πλοία “Blue Star 1” και “Fast Ferries Andros”

Ανεβαίνουν τα μποφόρ αύριο Τετάρτη (05/02) και θα παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία "Blue Star 1" και "Fast Ferries Andros"

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος – Ανω Ποταμιά: Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν γερμανικό ποιμενικό (!!!)

Απίστευτη καταγγελία μέσω διαδικτύου όπου άγνωστοι φέρεται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν σοβαρά έναν σκύλο, ενώ χάθηκε ένα δεύτερο - Αναζητεί τους δράσεις η Αστυνομία