Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΣαντορίνη: Ζωντάνεψαν στη Νάξο οι Κροκοσυλλέκτριες

Σαντορίνη: Ζωντάνεψαν στη Νάξο οι Κροκοσυλλέκτριες

|

Δύο νέα κορίτσια (Νάγια Καραμάνη και Χριστίνα Κρανίδη με άμεση και έμμεση σχέση με τη Νάξο) για χάρη του εορταστικού διαγωνισμού από την Ομάδα Συντήρησης του ICOM μεταμορφώθηκαν σε Κροκοσυλλέκτριες, ένα από τα πιο γνωστά έργα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τις «Κροκοσυλλέτριες»; Εντάξει, ξέρουμε όλοι τι μπορεί να είναι (συλλέκτριες κρόκου), όμως το ζητούμενο είναι (στη συγκεκριμένη περίπτωση) οι περίφημες «κροκοσυλλέκτριες» του τριώροφου κτηρίου, της γνωστής ως Ξεστής ΙΙΙ, που είχε σκεπάσει προστατευτικά η ηφαιστειακή τέφρα στο Ακρωτήρι της Θήρας.

Οι «κροκοσυλλέκτριες» κοσμούσαν τον ανατολικό τοίχο του δωματίου 3Α του πρώτου ορόφου του κτηρίου και αποτελούσαν μία θεματική ενότητα με την τοιχογραφία της Πότνιας Θηρών που ήταν στον ίδιο χώρο. Απεικονίζονται δύο γυναίκες (η μία μεγαλύτερη από την άλλη) που ασχολούνται με την περισυλλογή του κρόκου (πιθανώς του Crocus Sativus) ο οποίος ευδοκιμεί μέχρι σήμερα στα νησιά των Κυκλάδων και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεγαλύτερη σε ηλικία κρατάει καλάθι στο ένα χέρι και με το άλλο μαζεύει τον ανθό, ενώ η νεώτερη που απεικονίζεται με ξυρισμένο (μπλε) κεφάλι θεωρείται μαθητευόμενη στην εργασία αυτή. Η μεγαλύτερη, χτενισμένη στα πρότυπα της εποχής και ντυμένη με διαφανή χιτώνα που αφήνει γυμνό το στήθος με κοσμήματα στο λαιμό, στα χέρια και μπλε διάδημα στο μέτωπο, εικάζεται πως είναι ιέρεια της θεότητας Πότνια Θηρών.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει όλο αυτό; Με ποιο; Μα εδώ έχουμε αποκάλυψη… Οι κροκοσυλλέκτριες ταξίδεψαν από τη Σαντορίνη στη Νάξο και ζωντάνεψαν από τη Νάγια  Καραμάνη  και τη Χριστίνα  Κρανίδη! Δύο κορίτσια που εμπλέκονται με τη Νάξο, έχουν άμεση σχέση με θέματα αρχαιολογίας και πήραν μέρος σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό…

Η Ομάδα Συντήρησης του ICOM θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το αρχέγονο έθιμο της αποκριάς, ακόμα και μέσα από τις οθόνες, προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους (άμεσα ή έμμεσα) σε μια δράση, εμπνευσμένη από το #gettymuseumchallenge, και ζήτησε την ενεργοποίηση από ελληνικά εκθέματα. Όπως τονίζεται στην πρόσκληση «χρησιμοποιείστε «σπιτικά υλικά» και μεταμφιεστείτε σε έργα τέχνης που βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία και ελάτε να γιορτάσουμε την Αποκριά της πανδημίας».

Εδώ να πούμε ότι η Ομάδα Εργασίας για τη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Ομάδα Συντήρησης) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, αποτελείται από μέλη του ICOM που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συντήρησης. Συστάθηκε το 1986 και τακτικά διοργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια, δράσεις για το κοινό κ.ά.

Στόχος της Ομάδας είναι η μελέτη θεμάτων συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων και η αλληλεπίδραση των συντηρητών με το ευρύ κοινό.

Οσο για τις αυθεντικές κροκοσυλλέκτριες; Η τοιχογραφία βρίσκεται υπό συντήρηση  (σ.σ. κάποιοι λένε ότι έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας) για να εκτεθεί πολύ σύντομα στη νέα πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης, στα Φηρά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Ίος: Το αιγαιοπελαγίτικο νησί–μύθος στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά και την τουριστική ανάπτυξη, η Ίος καλείται να ισορροπήσει την ψυχή της με τις προκλήσεις της εποχής — με όπλα τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Νάξος: Ποια είναι η γεύση της; Από την πατάτα και το τυρί έως την … παπιλώνα

Από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι το ζαμπόνι και το κίτρο, η Νάξος παραμένει αυθεντική γαστρονομική δύναμη, σε μια εποχή που η αυτάρκεια γίνεται πολυτέλεια.

Ροζέ Μιλλιέξ: Ο Γάλλος που αγάπησε τη Νάξο – Μια ωδή στην «πλούσια καρδιά» του νησιού

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σχέση του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ με τη Νάξο, μέσα από το συγκινητικό του άρθρο του 1957. Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου.

ΑΟ Μυκόνου: Εξι αποχωρήσεις και “Ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές της ανόδου”

Ο Α.Ο. Μυκόνου αποχαιρετά έξι παίκτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική άνοδο – Λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης από τη διοίκηση

ΕΟΠΥΥ: Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από αύριο (16/06), ανακούφιση για 139.000 ασθενείς

Ξεκινά τη Δευτέρα (16/06) η πρωτοποριακή υπηρεσία διανομής ΦΥΚ στο σπίτι – Δωρεάν, εύκολη διαδικασία, χωρίς αναμονές στα φαρμακεία

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εληξε σήμερα η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων: Από 16 Ιουνίου ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και απομάκρυνσης υπολειμμάτων – «Ευθύνη όλων η προστασία ζωών και περιουσιών»

Μύκονος: Δις ισόβια σε 50χρονο για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό των ανήλικων διδύμων κορών του

Απόφαση-σοκ από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σάμου – Ο δράστης κακοποιούσε τα ίδια του τα παιδιά για χρόνια, σύμφωνα με τις καταθέσεις

Θεσσαλονίκη–Σύρος: Sold out η νέα πτήση της Aegean και σκέψεις παράτασης

Πολύ πάνω από τις προσδοκίες οι κρατήσεις στη νέα αεροπορική σύνδεση – Σκέψεις για παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.