Τα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έδωσαν το έναυσμα σε 14 έλληνες σχεδιαστές να δημιουργήσουν μοναδικά αντικείμενα, από ρούχα και παπούτσια έως θήκες iPad – Τι αναφέρει η Συριανή Μαρία Μάστορη που ασχολείται με το κόσμημα
Η εξωστρέφεια και η ενεργή συνομιλία με τη λεγόμενη δημιουργική βιομηχανία αποτελούν πλέον κυτταρικά στοιχεία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα: να «προκαλέσει» τη δημιουργία νέων έργων από τον χώρο της μόδας, με έμπνευση αρχαιότητες που εκτίθενται σε αυτό. Με βασική πλατφόρμα το Cycladic Shop και επιμελητή τον Μιχάλη Πάντο, 14 έλληνες σχεδιαστές, κάποιοι εκ των οποίων ακολουθούν και διεθνή καριέρα, δημιούργησαν αντικείμενα, σε περιορισμένο αριθμό.
Το πρότζεκτ με τίτλο Cycladic Forms (διπλής ανάγνωσης – κυκλαδικές μορφές αλλά και το Κυκλαδικής διαμορφώνει) κάλεσε τους σχεδιαστές να εμπνευστούν από κάποια από τις απροσμέτρητες και μοναδικές στον κόσμο πτυχές του κυκλαδικού πολιτισμού: το φως, ο φορμαλισμός των κυκλαδικών ειδωλίων, τα μελανόμορφα αγγεία, τα βότσαλα, ακόμα και ο αέρας των Κυκλάδων έδωσαν ψηφίδες για τις δημιουργίες. «Επέλεξα συνειδητά κάθε έναν από αυτούς τους δημιουργούς, γνωρίζοντας τη σχεδιαστική δύναμη και την ιδιαιτερότητα καθενός εξ αυτών, ως προς το τελικό αντικείμενο και το προϊόν που παρουσιάζουν» εξηγεί στην ιστοσελίδα tovima.gr ο fashion expert και curator του πρότζεκτ Μιχάλης Πάντος. «Εχει σημασία πώς κάθε σχεδιαστής ερμηνεύει το κομμάτι της φόρμας, της γεωμετρίας και ο στόχος μου ήταν να επιλέξω αυτούς που το μοτίβο τους είναι πιο κοντά στο κυκλαδικό. Ηθελα να τους δώσω ένα βήμα να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ή και να περάσουν στο επόμενο βήμα!».
Ενθουσιασμός και δέος ήταν η αντίδραση των συμμετεχόντων: Blanc Hats, Aγγελος Μπράτης, Deux Hommes, Di Gaia, Digitaria, Γιώργος Ελευθεριάδης, Ergon, Μagneto, Μαρία Μάστορη, Απόστολος Μητρόπουλος, Rien, Δανάη Σακελλάρη, Ungly Bell, Ζeus & Dione. «Ολοι είχαμε την ίδια προσέγγιση: ρούχα και αντικείμενα που φοριούνται, δεν προορίζονται για έκθεση μόνο μέσα στο μουσείο» λέει ο κ. Πάντος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σχεδιαστή Απόστολου Μητρόπουλου που διαχρονικά εμπνέεται από τη σύγχρονη τέχνη και μάλιστα έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες σε δημιουργίες του. Για το Cycladic Forms δημιούργησε ένα καφτάνι που ακουμπά στην αισθητική των μελανόμορφων αγγείων. «Χρησιμοποίησα μια μαλακή μουσελίνα με μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, πήρα το βασικό μοτίβο του μαιάνδρου και ενέταξα το λογότυπό μου, τη Μίκυ με τα τρία μάτια. Είναι ψηφιακά τυπωμένο το ύφασμα, όπως κάνω σε όλες μου τις δημιουργίες». Ομολογεί ότι είναι κάτι που πάντα ήθελε να κάνει και τώρα του δόθηκε η ευκαιρία.
Στα κοσμήματα διακρίνουμε την costume jewel δημιουργία της Μαρίας Μάστορη. «Είμαι από τη Σύρο και ανέκαθεν η οπτική των Κυκλάδων με επηρέαζε στις δημιουργίες μου, είναι κάτι που φέρω μονίμως στη δουλειά μου. Το συγκεκριμένο κολιέ θυμίζει βότσαλα των Κυκλάδων, έχει και αναφορές στη φόρμα των κυκλαδίτικων ειδωλίων, αλλά χάρη στα φύλλα χρυσού παραπέμπει και στα μοναδικά σωσμένα χρυσά κοσμήματα των Κυκλάδων».
Ολα τα στοιχεία λοιπόν εντάσσονται και συνυπάρχουν – ακόμα και ο αέρας θα έλεγε κανείς βλέποντας τη δημιουργία των Deux Hommes, ένα πολυχρηστικό και πολυμορφικό πουκάμισο που δένεται και φοριέται με πολλούς τρόπους. Μεταξύ των δημιουργιών θα δούμε ακόμα και μια ενδιαφέρουσα θήκη για iPad των Rien που αντιστρέφει την αυστηρή γεωμετρική γραμμή και κάνει κύκλο το τετράγωνο ουσιαστικά.