Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΝάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

|

Δεν χρειάζεσαι … πυξίδα για να βρεις την καρδιά της Νάξου. Σε βρίσκει εκείνη. Μόλις το καράβι μπαίνει στο λιμάνι, η Πορτάρα στέκει απέναντι σαν παλιά αγάπη που σε περίμενε καιρό. Η Πηνελόπη Πλάκα και ο Γιάννης Φραγκίσκος δεν αντιστέκονται: οι φωτογραφίες πολλές, τα χαμόγελα ακόμη περισσότερα.

Οπότε; Συντονιζόμαστε. Κυριακή 17 Αυγούστου, ΕΡΤ1 στις 9 το πρωί και ξεκινά το ταξίδι. Παραλίες που μοιάζουν ζωγραφισμένες – άλλες γεμάτες ζωή, άλλες ήσυχες σαν να θέλουν να τις μοιραστείς μόνο με τον ήλιο. Σπηλιές κρυφές, νερά διάφανα, διαδρομές που περνούν από το βουνό και καταλήγουν στη θάλασσα. Στη Νάξο, η εναλλαγή τοπίου είναι σαν ταινία που αλλάζει σκηνές χωρίς να προλάβεις να βαρεθείς.

Το φαγητό; Ιστορία από μόνο του. Ρόστο που μυρίζει παράδοση, τυριά ΠΟΠ που λιώνουν στο στόμα, κίτρο που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Πηνελόπη και ο Γιάννης δοκιμάζουν, γελάνε, ρωτούν τους ανθρώπους που καλλιεργούν και φτιάχνουν αυτά τα προϊόντα με μεράκι – και κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι η γεύση έχει ψυχή.

Κι ύστερα τα γλέντια. Οι ντόπιοι πιάνουν την τσαμπούνα, στήνουν χορό και τραγούδι σε χρόνο μηδέν. Οι επισκέπτες μπαίνουν στο χορό, και ξαφνικά όλοι γίνονται μια παρέα. Κανείς δεν κοιτάει ρολόι, γιατί το ρολόι εδώ δεν έχει σημασία.

Για όσους θέλουν δράση, η Νάξος δεν απογοητεύει. Σέρφ στα κύματα, jet ski, καταδύσεις που θυμίζουν Ζακ Κουστώ, ακόμη και ιππασία δίπλα στο κύμα.

Η αλήθεια; Όσο κι αν μείνεις, δεν φτάνει. Κάθε φορά που φεύγεις, ξέρεις πως θα ξανάρθεις. Γιατί η Νάξος δεν είναι μόνο τοπίο – είναι αίσθηση, είναι μνήμη, είναι έρωτας που δεν τελειώνει.

Οι συντελεστές

Παρουσίαση: Πηνελόπη Πλάκα, Γιάννης Φραγκίσκος
Αρχισυνταξία: Χρύσα Σαραντοπούλου
Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση: Έκτωρ Σχηματαριώτης
Εναέριες λήψεις: Βασίλης Τσακωνιάτης
Ηχοληψία: Γιάννης Χαρανάς
Κείμενα αφήγησης: Δήμητρα Καρακωνσταντή
Γραφικά: Grid Fox
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Συλιόγκας
Βοηθοί παραγωγής: Θανάσης Δημητρίου, Αλέξανδρος Νικολούζος
Παραγωγή: Artistic Essence Productions
Εκτέλεση παραγωγής – Post production: Projective 15
(*) Διάρκεια εκπομπής 40 Λεπτά

———————

#Νάξος #ΧωρίςΠυξίδα #ΒασίλισσαΤωνΚυκλάδων #Ελλάδα #Ταξίδι #Γεύσεις #Παράδοση #Καλοκαίρι


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.