Στη ναξιώτικη λαλιά «λιοΐρι» είναι ο ελαιώνας. Πριν ο τουρισμός αλλάξει τον ρουν της ζωής στο νησί, οι ντόπιοι περνούσαν την καθημερινότητά τους στη γη, στα περβόλια, στα λιοΐρια, στις αμασιές, στη σκιά των δένδρων και στη θαλπωρή των μικρών πέτρινων αποθηκών που τους προφύλασσαν από τον άνεμο, τη ζέστη και το κρύο.
Τώρα, ένας αρχαίος ελαιώνας, με δένδρα χιλιάδων ετών, γίνεται η καρδιά μιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας που δίνει τον τόνο από το κέντρο των Κυκλάδων. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειράν διοργάνωση του φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», που έχει σχεδιάσει μια δυναμική Nαξιώτισσα, η Μαρία Πολυκρέτη.
Δραστήρια, αεικίνητη, με αγάπη για τον τόπο της και γνώστρια της αυθεντικότητας που ακόμα επιζεί στις γεύσεις, ξεκίνησε από το 2022 ένα αντάμωμα που αφορά ντόπιους και ξένους. «Επίτηδες επιλέγουμε το τέλος της σεζόν ώστε να μπορούν όλοι να έρθουν στις εκδηλώσεις μας, καθώς τους προηγούμενους μήνες είναι πολύ δύσκολο λόγω των επισκεπτών. Παράλληλα, φροντίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλες τις γενιές, ακόμα και στους μαθητές των σχολείων», τονίζει στην «Καθημερινή» και την Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Στο φεστιβάλ πρωταγωνιστούν η μουσική και η γαστρονομία, μια και η Νάξος μπορεί να καυχηθεί για τα τοπικά της προϊόντα που είναι αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο. Το ωραίο στοιχείο είναι ότι πρωταγωνιστεί και το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη. Το αγόρασε το 1900 ο παππούς Νίκος από μια ενετική οικογένεια που διατηρούσε το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Το κτήμα Κάμπονες, λοιπόν, κοντά στις Μέλανες, με τα υπεραιωνόβια δένδρα του και ένα παλιό αγροτόσπιτο του 16ου αιώνα, που είχε επισκεφθεί και ο Αντονι Μπουρντέν λίγο πριν φύγει από τη ζωή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής του «Parts Unknown», θα γεμίσει από κόσμο για μια ωραία συναυλία που θα δώσει ο Μανώλης Μητσιάς στις 2 Οκτωβρίου.
Η έναρξη προγραμματίζεται στο σούρουπο και η προσέλευση –όπως και τις περασμένες χρονιές– δείχνει ότι το φεστιβάλ το έχει αγκαλιάσει όλο το νησί. Η ατμόσφαιρα μέσα (και κάτω) από τις ελιές είναι κατανυκτική, η ησυχία του κοινού εντυπωσιακή, ενώ τις μελωδίες διακόπτουν μόνο οι φυσικοί ήχοι.
Γαστρονομικές Περιηγήσεις
Ποδαρικό στο φεστιβάλ θα κάνει την 1/10 η γαστρονομία. Hδη, από τον Νοέμβριο του 2024, ο βραβευμένος με αστέρια Michelin chef Λούκα Πισκάτσι είναι ο γαστρονομικός πρεσβευτής του Φεστιβάλ. «Για το 4ο Φεστιβάλ έχουμε διαλέξει καλλιτέχνες και σεφ που έχουν βαθύ δεσμό με τη Νάξο και αμέσως δέχτηκαν να έρθουν», τονίζει η Πολυκρέτη.
Ο Πισκάτσι που έχει ταυτίσει το όνομά του με την Ελλάδα, έχει εστιάσει στα καλύτερα αγαθά των ελληνικών νησιών, ανάμεσα στα οποία και η Νάξος. Με τη σειρά του προσκάλεσε τον Τζάκομο Τρανκουίλι (Executive Head Chef Four Seasons London Bridge – Executive Head Chef Private Club Latour London), και τον Executive Pastry Chef Αντρεα Μούρα (Four Seasons London Bridge).
Μαζί θα μαγειρέψουν με μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου εκείνη την ημέρα αλλά και το βράδυ στην Αγία Αννα για το κοινό. Θα ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και συνταγές με τοπικούς σεφ και παραγωγούς. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 3/10 με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στον παραδοσιακό νερόμυλο στην Ποταμιά.
Το πρόγραμμα με μια ματιά
Τετάρτη 1/10 – Γαστρονομία & εκπαίδευση
-
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi (γαστρονομικός πρεσβευτής του φεστιβάλ) μαζί με τους Giacomo Tranquilli (Executive Head Chef, Four Seasons London Bridge & Private Club Latour London) και Andrea Moura (Executive Pastry Chef, Four Seasons London Bridge)
-
Μαγειρικό εργαστήριο με μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου και βραδινή ανοιχτή γαστρονομική δράση στην Αγία Άννα
-
Διάλογος με τοπικούς σεφ και παραγωγούς για προϊόντα και τεχνικές του Αιγαίου
Πέμπτη 2/10 – Συναυλία «κάτω από την ελιά»
-
Ο Μανώλης Μητσιάς σε βραδινή συναυλία στον ελαιώνα του κτήματος Κάμπονες
-
Ατμόσφαιρα κατανυκτική: οι μελωδίες «συνομιλούν» με τους φυσικούς ήχους και τα φύλλα της ελιάς στο σούρουπο
Παρασκευή 3/10 – Στρογγυλή τράπεζα
-
Συζήτηση στον παραδοσιακό νερόμυλο της Ποταμιάς για την τοπική γαστρονομία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα νέα εργαλεία ανάδειξης του τόπου
#Νάξος #ΜιαΒραδιάΚάτωΑπόΤηνΕλιά #Κάμπονες #Μέλανες #ΜανώληςΜητσιάς #Γαστρονομία #ΝαξιώτικεςΓεύσεις #Πολιτισμός #Λιοΐρι #NaxosPress