Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΝάξος - Μαρ. Πολυκρέτη: "Με το "Μια βραδιά κάτω από την ελιά"...

Νάξος – Μαρ. Πολυκρέτη: “Με το “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” θέλω να τιμήσω τις μνήμες του παρελθόντος”

|

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Νάξο με επίκεντρο τις αρχαίες ελιές – Τι αναφέρει η οικοδέσποινα στο κτήμα “Κάμπονες” Μαρία Πολυκρέτη 

Μια μαγική βραδιά, “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”, κάτω από αρχαίες ελιές, υπό το φως της Σελήνης και των αστεριών και οι τυχεροί που είχαν την πολυπόθητη πρόσκληση για τη βραδιά πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο μεσαιωνικό κτήμα Kabones  στις Μέλανες της Νάξου ταξίδεψαν με τις υπέροχες μουσικές της Ανδριάνας Μπάμπαλη, του Στάθη Δρογώση και του Αρη Ζέρβα σε εποχές αλλοτινές.

Ένα ταξίδι φθινοπωρινό, χωρίς τη βαβούρα του καλοκαιριού, στην αγροτική και όχι την τουριστική πλευρά της Νάξου, με εικόνες του τόπου μέσα από την φωτογραφική ματιά της Χριστίνας Καλλιγιάννη, γεύσεις βασισμένες σε τοπικά προϊόντα του σεφ Γιάννη Οικονόμου, αλλά -και σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή- κοκτέιλ εμπνευσμένα από την ελιά του κορυφαίου Nikos Bakoulis. 

polirikt.jpgΣτόχος του ζεύγους Ιωάννη Μαργαρίτη και Μαρίας Πολυκρέτη, στους οποίους ανήκει το κτήμα αλλά και η ιδέα, είναι η δημιουργία ενός θεσμού που θα έχει διάρκεια, που θα προσφέρει θετικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νάξου και όχι μόνο, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας και έμπνευσης για τους ανθρώπους του και κυρίως για τη νέα γενιά.

Στο επίκεντρο η ελιά, η ιστορία της, η αξία της
Στο κτήμα κυριαρχούν οι ελιές, δέντρα 2.500 ετών που μαρτυρούν πολιτισμό και κοινωνική ζωή σε μια «συνέχεια». Όλη η κοινωνική ζωή των Ναξιωτών περιστρεφόταν γύρω από αυτά τα δέντρα. Εκεί χόρευαν. Κάτω από τα δέντρα τραγουδούσαν. Κάτω από τα δέντρα αφηγούνταν τις ιστορίες και τις αναμνήσεις τους, τις λύπες και τις χαρές τους. Στις 6 Οκτωβρίου, στο κτήμα Kabones στςι Μέλανες, με ήχο και μουσική, τη φωτογραφία ως μέσο που αφηγείται σκηνές της καθημερινότητάς, κάτω από τα δέντρα έτρωγαν οι ντόπιοι, γευμάτιζαν, χωρίς ρεύμα, όπως τότε, οι προσκεκλημένοι βίωσαν την παράδοση με τρόπο αυθεντικό. Όσο για τις γέυσεις, αυτές θα έιναι εστιασμένες σε ντόπια προϊόντα με κύρια αναφορά στην ελιά. 

Αυτό το πολιτισμικό γεγονός έρχεται να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν σε μια «συνομιλία». Άλλωστε ο πολιτισμός πάντα ενώνει. “Ταυτόχρονα θέλουμε να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές, ώστε να ικανοποιηθεί και η δική μου βαθιά ανάγκη. Μια ανάγκη που είχα από μικρή, αλλά όσο μεγαλώνω έγινε συναίσθηση, συνείδηση: ότι οφείλω να διατηρήσω στον χρόνο αυτές τις ιστορίες”, δηλώνει η κ. Μαρία Πολυκρέτη. “Έχω βαθιά σχέση με αυτό το κτήμα, πάντοτε παίρνω δύναμη και έμπνευση από τον παππού μου, που ήταν και ο πρώτος ιδιοκτήτης του. Ταυτόχρονα νιώθω ένα μεγάλο χρέος στη μνήμη του και στην παρουσία του, όπως τον έζησα. Πλέον, μου δίνεται η ευκαιρία με το «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» να τιμήσω τις μνήμες αυτές του παρελθόντος, του δικού μου και του τόπου. Οι ντόπιοι είχαν τη δική τους ιστορία, ήταν καταπιεσμένοι και αδικημένοι για εκατοντάδες χρόνια και οι ιστορίες τους δεν πρέπει να ξεχαστούν. Είναι μια ευκαιρία να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές”. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα healthstories.gr 

Φωτογραφίες: Πέτρος Κονδύλης – Social Media Petros Kondilis Photography


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.