Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΜπαλούρδος Παναγιώτης, Στρατιώτης Μηχανικού: Ζήτησε και πήρε άδεια για τον Παράδεισο, ο...

Μπαλούρδος Παναγιώτης, Στρατιώτης Μηχανικού: Ζήτησε και πήρε άδεια για τον Παράδεισο, ο Τάκης Σπυριδάκης

|

Πέθανε σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ο αγαπημένος ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης σε ηλικία 61 ετών και μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο – Οι ρόλοι που τον χαρακτήρισαν (Στρατιώτης Μπαλούρδος” και “Πρόεδρος Αγαπούλας”) και το αντίο της Σεμίνα Διγενή  (δείτε video) 

«Ζήτησες άδεια από το λοχαγό σήμερα και την πήρες ρε γμτ…» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η  γνωστή δημοσιογράφος, Σεμίνα Διγενή προσθέτοντας  μια φωτογραφία του Τάκη Σπυριδάκη, του αγαπημένου ηθοποιού που έφυγε σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 61 ετών και μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο… Φράση που παραπέμπει στο γνωστό και αγαπημένο ρόλο του Τάκη Σπυριδάκη από την ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», και με τον Μπαλούρδο να ζητάει 5νθήμερη αγροτική άδεια από τον λοχαγό του…

Μπορεί να μην την πήρε ποτέ, να εκάναμε επανάσταση όπως του λέει λίγο αργότερα ο Συνταγματάρχης σε ερώτησή του για τα τανκς που κυκλοφορούν στο δρόμο, όμως ο Τάκης Σπυριδάκης πέρασε στην αιωνιότητα. Όχι μόνο με αυτό το ρόλο, αλλά με την εν γένει παρουσία του στον Κινηματογράφο και την τηλεόραση… Κυρίως όμως στο θέατρο όπου έπαιζε έως την τελευταία στιγμή της ζωής του…  Ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Είχε μιλήσει για την ασθένειά του το 2017. «Ένα χρόνο πριν έμαθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχα κάποια συμπτώματα με την έννοια του ότι δεν μπορούσα να φάω καλά. Πίστευα ότι ήταν ένα σύμπτωμα από τη δουλειά μας, το άγχος μας, αλλά τι άγχος. Έκανα μια δουλειά στο θέατρο που πήγαινε εξαιρετικά καλά και πάει ακόμα. Δεν πήγα στον γιατρό», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή Late Night, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.  

«Με την επιμονή της πρώην συζύγου μου, που διατηρούμε μια εξαιρετική σχέση, πήγα σε ένα γιατρό που μου ανακοίνωσε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Του είπα ότι είμαι μεγάλος άνθρωπος και θα ήθελα να μην μιλάμε περιφραστικά, να μην μιλάμε με μισόλογα και να μου πει ότι είναι για να ξέρω κι εγώ τι να κάνω και να πάρω τις αποφάσεις μου. Πήρα τη γυναίκα μου και πήγαμε σε ένα μπαράκι, χτύπησα τέσσερα ουίσκι απανωτά, κάπνισα κι ένα πακέτο τσιγάρα και είπα από μέσα μου μερικά πράγματα, δεν τα εξομολογήθηκα σε κανέναν. Όταν πήγα σπίτι, ζήτησα απλώς να δω τα παιδιά μου, να κάνουμε μια κουβέντα για να μην τους έρθει απότομα. 52 μέρες μέσα στο νοσοκομείο, τα είδα όλα».

Ο Σπυριδάκης είχε γεννηθεί στην Αίγινα το 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1983, ενσαρκώνοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984), στην οποία υποδύθηκε τον θρυλικό «Μπαλούρδο».

Συνολικά συμμετείχε σε 13 ταινίες, ενώ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν οι ταινίες «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και “4 Μαύρα Κοστούμια” (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», τιμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το 1990 βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τον γνώρισαν οι νεώτεροι μέσα από σειρά διαφημίσεων γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνίων ως ο «αγαπούλας» πρόεδρος. Ο ίδιος είχε ενσαρκώσει Έλληνα παράγοντα, την περίοδο που το ποδόσφαιρο ταλανιζόταν από σκάνδαλα. Και μας είχε βάλει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου ενώ μας έκανε κοινωνούς και χαρακτήρων όπως ο “Αντωνίου” ή ο “Πίου” το μαύρο πιστόλι…  Μέσα από την ερμηνεία του κατάφερε να κερδίσει όλους τους θεατές, προσφέροντας μερικές αξέχαστες ατάκες.

«Γιατρός ή δικηγόρος»

«Την εποχή που ήμουν μαθητής έπρεπε να πας οπωσδήποτε στο πανεπιστήμιο, ακριβώς όπως και τώρα, και οι άλλες δουλειές ήταν απαξιωμένες. Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνεις γιατρός ή δικηγόρος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη LiFO. Το “μάθε γράμματα” το καταλαβαίνω, αλλά τα υπόλοιπα όχι. Είναι απογοητευτικό τα περισσότερα παιδιά να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το όνειρο ενός άλλου. Είναι ένας παράγοντας που τα εμποδίζει να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα, τα δυσκολεύει να βρουν κάτι να αγαπήσουν. Κι αν δεν αγαπήσεις κάτι, τι θα σε κάνει να ζήσεις πιθανόν με καλύτερους όρους;»

«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο, θα τα άλλαζα όλα. Μεγαλώνω σημαίνει αποκτώ μια λεπτότητα, μια σοφία, μια άλλη σχέση με τα πράγματα και θα ήμουν κουτός αν έκανα τα ίδια σε περίπτωση που μου δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία. Σίγουρα θα παρέμενα στον χώρο της τέχνης και μάλλον πάλι στον κινηματογράφο θα κατέληγα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλαδικός Τύπος: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, τα φλουριά σε Λοτσάρη και Κάλμπαρη

Έκοψε τη βασιλόπιτά της η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου - Πού, πότε και ποιοι κέρδισαν τα δύο φλουριά

ΕΚΠΑ: 109 οι σεισμοί τη Δευτέρα (11/02), τα επίκεντρα των ισχυρότερων δονήσεων

ΕΚΠΑ «Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός»

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

“Κίνημα Δημοκρατίας”: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Σαντορίνη

Ο πρόεδρος του κινήματος "Κίνημα Δημοκρατίας" Στέφανος Κασσελάκης θα κατέβει στην Σαντορίνη αύριο Τετάρτη (12/02) για ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μαρία Πολυκρέτη προκρίθηκε στον Μαθηματικό διαγωνισμό “Αρχιμήδης”

Η Ναξιώτισσα Μαρία Πολυκρέτη από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου προκρίθηκε στον μαθηματικό διαγωνισμό "Αρχιμήδης" και είναι ένα βήμα πριν από την συμμετοχή στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Παράταση δύο ημερών στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων

Εως και τη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ασκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο, τι είπε ο Θεμιστοκλέους

Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου Σαντορίνης με τρία διαφορετικά σενάρια - Τι είπε ο Θεμιστοκλέους (video)

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’Αυξημένη μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των Κυκλάδων’’

Η πρόταση του Γιάννη Πολυχρονάκου σχετικά με τους μαθητές της Γ' Λυκείου που βρίσκονται στις Κυκλάδες και προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Γιουβέντους – Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Ενδιάμεση φάση του champion League και Γιουβέντους - Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Νάξος – Αγγίδια: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ίος – Γκίκας Γκίκας: “Είμαστε πάνω στο νησί περίπου 2000 ψύχραιμοι άνθρωποι” (video)

O Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης.

Ακ. Τσελέντης: “Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα”

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με νέα ανάρτηση στα social media τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, άφησε αιχμές για όσα ακούγονται από τους ειδικούς αυτό το διάστημα.

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Νάξος: Ομολογία κτηνοτρόφου για το θάνατο σκυλιών στην Ποταμιά (video)

Το περιστατικό είχε καταγγείλει ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος αντιλήφθηκε όλα όσα συνέβησαν στο μαντρί του 65χρονου δράστη (video)