Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΦεστιβάλ Νάξου - «Το Νήμα που Μας Ενώνει»: Έκθεση υφαντικής και σύγχρονης...

Φεστιβάλ Νάξου – «Το Νήμα που Μας Ενώνει»: Έκθεση υφαντικής και σύγχρονης τέχνης στον Πύργο Μπαζαίου

|

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ και το Φεστιβάλ Νάξου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Νήμα που Μας Ενώνει», που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, από 11:00 έως 15:00, στον ιστορικό Πύργο Μπαζαίου.

Η έκθεση φέρει την υπογραφή των καταξιωμένων εικαστικών Μαρίας Γρηγορίου και Γιάννη Παπαδόπουλου, και την επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου. Οι δύο καλλιτέχνες, με κοινή πορεία από το 1978, εξερευνούν την τέχνη της υφαντικής και της χειροτεχνίας με σεβασμό στην παράδοση και δημιουργική τόλμη.

Παλιά και νέα έργα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, αναπτύσσονται μέσα στον χώρο του πύργου, αναδεικνύοντας τη συνέχεια της ελληνικής χειροτεχνίας και την μεταμόρφωσή της σε σύγχρονη εικαστική γλώσσα. Τα έργα τους συνδιαλέγονται με το ίδιο το μνημείο και με άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία.

Οι δύο δημιουργοί είναι απόφοιτοι της Σχολής Βακαλό και του West Surrey College of Art, ενώ είναι και ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ΑΦΗ. Έχουν παρουσιάσει έργα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με συμμετοχές στο Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, και το Grand Curtius Museum στη Λιέγη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από 8 Ιουνίου έως 10 Οκτωβρίου 2025, καθημερινά 10:00 – 17:00, εκτός Δευτέρας.

📍 Τοποθεσία: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
📅 Εγκαίνια: Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, 11:00 – 15:00
🗓 Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 10 Οκτωβρίου 2025
⏰ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας), 10:00 – 17:00
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Νάξου 2025

Οι καλλιτέχνες:
Από το 1978, η Μαρία Γρηγορίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος μοιράζονται το ίδιο καλλιτεχνικό εργαστήριο στην Αθήνα, ακολουθώντας παράλληλες πορείες.
Αμφότεροι είναι απόφοιτοι της Σχολής Βακαλό και του West Surrey College of Art, και είναι ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΑΦΗ. Έχουν μοιραστεί τις γνώσεις τους μέσω σεμιναρίων και ομιλιών σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ έχουν συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα τους, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, στο Grand Curtius Museum στη Λιέγη.

Η Μαρία Γρηγορίου έχει συνεργαστεί επίσης στη δεύτερη Biennale του Michelangelo Foundation στη Βενετία και σε ομαδικές εκθέσεις όπως στο Μουσείο Δαντέλλας στο Retournac της Γαλλίας, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και στο R.I.B.A. στο Λονδίνο, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στον κατάλογο του Homo Faber Guide of European Master Craftsmen of Excellence του Michelangelo Foundation.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Δημαρχείο της Damme στο Βέλγιο, στο Μουσείο Λαλαούνη στην Αθήνα, στο Musée du Papier στην Ελβετία, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Palais des Papes στη Γαλλία.

Μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν και παρόν μέσα από την ύφανση της δημιουργίας. Μην τη χάσετε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού