Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΦεστιβάλ Νάξου 2023 - Ιωαννίδης: "Ποια μοίρα σε στέλνει σε αυτόν τον...

Φεστιβάλ Νάξου 2023 – Ιωαννίδης: “Ποια μοίρα σε στέλνει σε αυτόν τον τόπο;”

|

Είναι από τις συναυλίες που περιμένεις καιρό. Να δεις τον Αλκίνοο Ιωαννίδη μόνο με την κιθάρα του σε έναν πύργο που χτίστηκε περίπου το 1600.

Της Αφροδίτης Παπακαλού (loaded.gr)

Στον Πύργο Μπαζαίου λοιπόν που ενώνει τη χώρα της Νάξου με τη νησιωτική της ενδοχώρα, εκεί όπου από το 2001 πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νάξου, το βράδυ της Πέμπτης 24 Αυγούστου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρέθηκε μόνος επί σκηνής.

Μία βραδιά που κύλησε σχεδόν μαγικά σ’ έναν επιβλητικό χώρο που αρχικά και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα είχε λειτουργήσει ως μοναστήρι.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από την ώρα του δειλινού παρότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένη ν’ αρχίσει στις 21:30.

Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί δύο εβδομάδες πριν και περιμένοντας υπομονετικά ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ζήσαμε στιγμές Αθήνας καθώς κάποιοι αναζητούσαν έστω και ένα. Μάλιστα, υπήρξαν και αρκετοί που παρότι δεν κατάφεραν να μπουν, παρέμειναν και άκουσαν το live απ’ έξω.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε εμφανιστεί στον ίδιο χώρο 19 χρόνια πριν. Το βράδυ της Πέμπτης ακούσαμε τραγούδια με μία κιθάρα- «με δύο κιθάρες» (ακουστική και ηλεκτρική) και όπως σημείωσε ο ίδιος χαριτολογώντας: «Έφερα και άλλη μία για να φαινόμαστε πολλοί».

Παρότι και φέτος το καλοκαίρι συνεχίζει τις συναυλίες με την μπάντα του, ο ίδιος είπε ότι εμφανίσεις όπως η συγκεκριμένη, τις κάνει σποραδικά μέσα στο χρόνο. «Τις χρειάζομαι, αυτές οι συναυλίες με επαναφέρουν στη ρίζα της τραγουδοποιΐας, στη στιγμή της γέννησης των τραγουδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Φέτος έκανα λίγες τέτοιες εμφανίσεις σε Ατλάντα, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Άνδρο και κλείνω την παγκόσμια solo περιοδεία μου στη Νάξο».

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αστειευόταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς και συνομιλούσε και με τον κόσμο που είτε ζητούσε τραγούδια είτε είχε απορίες μέχρι και για την προέλευση της κιθάρας του.

Όσο για το τι τραγούδια ακούσαμε; Σκεφτείτε όλα όσα έχουμε αγαπήσει από τον ίδιο ακόμα και διασκευές που έχει κάνει όπως το «Μανούλα μου», τον «Κεμάλ», ή το «Κόκκιν’ αχείλι», ακόμα και τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου. Μαγεία!

Και όλα να τα συνοδεύει και μία ιστορία όπως τα δύο παραδοσιακά της Κύπρου που δεν λείπουν από τις συναυλίες του και που είχαν συμπεριληφθεί στο album  «Πού Δύσην ως Ανατολήν» του 2006. Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος τους, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μας είπε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου επιστρέφει μόνιμα στην Κύπρο.

Όταν οι θεατές δεν τραγουδούσαν, μέσα στον χώρο επικρατούσε απόλυτη ησυχία την οποία διέκοπταν οι ήχοι της νυχτερινής εξοχής.

Όσοι παρακολουθείτε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, γνωρίζετε ότι εκτός από αισθήματα μοιράζεται και σκέψεις που μας αφορούν όλους.

Έτσι το τραγούδι «Μικρή Βαλίτσα» που έκλεισε τη βραδιά, το αφιέρωσε σε όσους «αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν. Στους ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί χωρίς ονοματεπώνυμο (οι μετανάστες στον Έβρο), χωρίς χαρτιά, έχουμε και άλλους κλειδωμένους σε κλούβες. Θα ήθελα και στους δικούς μας ανθρώπους που υποφέρουν και σε όσους αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό ή ακόμα και να έρθουν εδώ. Ποια μοίρα σε στέλνει σε αυτόν τον τόπο;», αναρωτήθηκε.

Θα τολμούσα να πω ότι μετά τη θλίψη των προηγούμενων ημερών, ο Αύγουστος «μας χρωστούσε» αυτή τη βραδιά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.