Πέθανε σε ηλικία 68 ετών, ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Μόσχος – Βρισκόταν σε κώμα εδώ και αρκετές ημέρες, μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων
Ο Ελληνικός κινηματογράφος (και όχι μόνο) είναι πιο φτωχός από σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου… Κι αυτό γιατί έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Μόσχος, μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων Από τις 28 Απριλίου έγινε γνωστό πως ο Τάκης Μόσχος έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και έπεσε σε κώμα μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο ηθοποιός νοσηλεύτηκε όλο αυτό το διάστημα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Metropolitan Generan και φίλοι και γνωστοί είχαν απευθύνει έκκληση για τη στήριξή του.
Ο 68χρονος ηθοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή του στη θρυλική ελληνική ταινία «Γλυκιά Συμμορία» στον ρόλο του «Αργύρη» και στο «Μετέωρο και Σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη στον ρόλο του «Ναπολέων Λαπαθιώτη», νοσηλευόταν, μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο παρελθόν, ο Τάκης Μόσχος είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του εθισμού του στα ναρκωτικά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Η περιπέτεια που έζησε τον έσπρωξε να αλλάξει τη ζωή του, να φύγει από την Αθήνα και να ζήσει στη Σκόπελο.
Τα τελευταία 18 χρόνια ζούσε μόνιμα στη Σκόπελο όπου και δηµιούργησε την Ερασιτεχνική Θεατρική Οµάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ), µε σκοπό να διδάξει και να αναδείξει τη θεατρική τέχνη, ενώ παράλληλα έκανε µαθήµατα σε παιδιά του Γυµνασίου. Ένας από τους τελευταίους ρόλους του στο σινεμά ήταν στην ταινία «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη το 2014. Τον Οκτώβριο του 2018 εγκατέλειψε προσωρινά τη Σκόπελο και µετακόµισε στην Κοζάνη, όπου συµµετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Ρωµαίος και Ιουλιέτα», στον ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου.
Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως μοντέλο. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στην ταινία «Άγγελος» (1982) την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κατακουζηνού. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, έπαιξε στη «Γλυκιά Συμμορία» (1983) σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη. Επίσης είχε υποδυθεί με επιτυχία ρόλους στο θέατρο σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές (Οι αισθηματίες, Αντιγόνη, Καρουζέλ, Κόκκινος Κύκλος, Η ζωή μας μια βόλτα).
Σχολιάζοντας σε παλαιότερη συνέντευξή του, την εμφάνισή του στο μεγάλο …πανί είχε αναφέρει ” Δεν αισθάνθηκα καλλιτέχνης, μου έλαχε στο δρόμο μου. Δεν το έχω σπουδάσει ή ονειρευτεί ποτέ. Ούτε κατά διάνοια. Είχα επιστρέψει μετά από δέκα χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών στη Γερμανία και βρέθηκα στην Αθήνα άφραγκος, άγνωστος, ανέστιος. Ήμουν Χαλκιδαίος και είχα σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήξερα κανέναν εδώ. Έμαθα για μια ταινία που γύριζε ο Κατακουζηνός και πήγα να δουλέψω για το μεροκάματο. Είχα μάθει από τη Γερμανία που έκανα το μοντέλο και έβγαζα γρήγορα και εύκολα λεφτά».
Και για την παρουσία του στην “Γλυκιά Συμμορία: ” Πήγα για μια ατάκα, μετά μου έδωσε κάτι μεγαλύτερο και τέλος έπαιξα το ρόλο που θα έπαιζε ο Ρέτσος. Από εκεί και πέρα άκουσα μερικά καλά λόγια και άνοιξε ο δρόμος. Είπα στον εαυτό μου «Τάκη, τώρα είσαι ηθοποιός»!”
Η Γλυκιά Συμμορία που άφησε ιστορία
H Γλυκιά Συμμορία είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας του 1983, σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τάκης Μόσχος. Η ταινία, παραγωγής Αφών Βεργέτη και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας».
Η τριλογία ξεκίνησε με την ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»(1979) και τελείωσε με το «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), και αφορά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος είναι μια απευθείας αναφορά στον ελληνικό τίτλο της ταινίας του 1969 του Σαμ Πέκινπα Η άγρια συμμορία. Η διανομή της ταινίας έγινε στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στο εξωτερικό από τη Restless Wind.
Με πληροφορίες από την lifo.gr