Εφυγε από τη ζωή ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών, Σπύρος Γιατράς – Τα τραγούδια που έγραψε… (video)
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τους ερμηνευτές… Οταν ακούμε το “Αν Δεν Είχα Και Σένανε” σκεφτόμαστε τον Γιάννη Πάριο ή όταν ακούμε το “Με προδώσαν οι φίλοι μου” στο μυαλό μας έρχεται ο Τόλης Βοσκόπουλος. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύο τραγούδια (και εκατοντάδες άλλα) έρχονται από το χέρι του Σπύρου Γιατρά. ενός εκ των κορυφαίων στιχουργών της Ελλάδας;
Από σήμερα όμως, η Ελλάδα είναι φτωχότερη. Ο Σπύρος Γιατράς έφυγε. Και η είδηση έγινε γνωστή από τον φίλο του Ηλία Φιλίππου μέσω ανάρτησης στα social media… «Δυστυχώς οι απρόσμενα θλιβερές ειδήσεις αυτού του καιρού μας έχουν διαλύσει ψυχολογικά …Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο συνάδελφος πολυαγαπημένος φίλος σπουδαίος στιχουργός συναγωνιστής μου αμέτρητα χρόνια άνθρωπος με το αξεπέραστο χιούμορ και τη μοναδική εξυπνάδα ο…ο…ο…δε ξέρω τι να πρωτοπώ και τι να πρωτογράψω. Αγαπημένε Σπύρο Γιατρά …απίστευτη θλίψη και μεγάλο κενό δεν υπάρχουν λόγια… δυστυχώς να περιγράψουν τις στιγμές και την αλήθεια θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του και στους δικούς του ανθρώπους»
Ο οπτικός που χάρισε δεκάδες μουσικές επιτυχίες
Μεγάλωσε φτωχός ανάμεσα σε πλούσιους. Η οικογένειά του μετανάστευσε για πολλά χρόνια στην Νότιο Αφρική. Όταν ο Σπύρος Γιατράς, επέστρεψε στην Ελλάδα , σε ηλικία 27 ετών, ήταν πια διπλωματούχος οπτικός , επάγγελμα που εξάσκησε και εξασκεί μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο χωρίς διακοπή, θέλοντας να είναι κοντά στον κόσμο.
«Ήμουν ένα άτακτο παιδί, ήμουν πάρα πολύ καλός μαθητής, αντιδραστικός και επειδή η επανάσταση των όπλων είναι δεύτερη πρώτα η επανάσταση της σκέψης, ήμουν επαναστάτης» είχε πει ο ίδιος για την παιδική του ηλικία.
«Δύσκολα οι γονείς μου ήταν φτωχοί άνθρωποι, αυτό με ανάγκαζε βέβαια να ξεχωρίζω το καλό από το κακό, ήταν ηθικοί άνθρωποι. Ο πατέρας μου παντρεύτηκε την μητέρα μου η οποία ήταν υπηρέτρια στο σπίτι τους. Εγώ σαν άντρας ήμουν μαμάκιας, ναι … δεν ήμουν με τον πατέρα μου».
Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με άλλους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Αντώνης Βαρδής , Νίκος Λαβράνος, Γιάννης Πάριος κα)Το δίδυμο Γιατράς –Χρυσοβέργης καθόρισε αμφότερους. Ευτύχησε να συνεργαστεί με την κραταιά δισκογραφική ΜΙΝΟΣ και έτσι οι στίχοι του τραγουδήθηκαν από της μεγάλες φωνές της εποχής Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Μαρινέλλα, Λίτσα Διαμάντη ,Καρράς,Αδαμαντίδης, Κλωναρίδης, Ντουνιάς, Ζ.Μελάς……
Το τραγούδι που τον έκανε γνωστο; «Το μπάμ έγινε με ένα τραγούδι το οποίο αναφέρεται στον Γιάννη τον Πάριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής από συστάσεως ελληνικού πενταγράμμου. Του πάω ένα τραγούδι στον Μάτσα το οποίο είχε σχέση με την μάνα, έλεγε για την αγάπη της μάνας που πιστεύω και ζω. Μου λέει ο Μάτσας -Δεν είναι σημερνό θέμα Το παίρνω λοιπόν και γράφω το μεγάλο τραγούδι τότε με μουσική του Χρυσοβέργη, “Αν δεν είχα και σένανε τι θα ήμουν στην γη μπορεί αλήτης να μουνα να ΄χα καταστραφεί” και γίνεται το μεγάλο μπαμ. Και γίνεται πρώτη μέρα πλατινένιος, εκατό χιλιάδες δίσκους την πρώτη μέρα μόλις κυκλοφόρησε».
Τα πλέον χαρακτηριστικά; «Αν Δεν Είχα Και Σένανε» (Γιάννης Πάριος), «Της Γυναίκας Η Καρδιά», «Νομίζεις», «Καλύτερα Μαζί Σου Και Τρελός», «Μας Υποχρέωσες» (Στράτος Διονυσίου), «Όλα Τα ‘Δωσα Σε Σένα» (Δημήτρης Κοντολάζος), «Τηλέφωνο» (Θέμης Αδαμαντίδης), «Επειγόντως» (Δούκισσα), «Ένα Σου Σημάδι Μόνο» (Αντύπας), «Λέγε Ό,τι Θες», «Άλλοθι», «Δεν Πάω Πουθενά» (Βασίλης Καρράς), «Όλα Σ’ Αγαπάνε» (Αντύπας) κ.ά.