Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΕλλάδα: "Εφυγε" ο συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Ελλάδα: “Εφυγε” ο συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

|

Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» από κοντά μας ο Γιώργος Κοτανίδης για να κάνει «παρέα» με άλλους μεγάλους ηθοποιούς στην γειτονιά των αγγέλων. 

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο εκδοτικός οίκος «Κείμενα» με ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook όπου αναφέρει: «Έφυγε ο αγαπημένος φίλος του Φίλιππου Βλάχου και των εκδόσεων «Κείμενα», ο σπουδαίος ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Η απώλεια τεράστια. Η κληρονομιά που άφησε επίσης» 

Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στην εντατική.

s00s00s00s.jpg

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου του 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο¬νίκης και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).

Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη «Νέα Πορεία», την «Εθνική Λυρική Σκηνή», το «Από Μηχανής Θέατρο», το «Θέατρο Στοά» και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.

Το 2004 ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock ‘n’ Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το «Εθνικό Θέατρο».

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο¬ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο «Ιθάκη» και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Πηγή βιογραφικού: biblionet.gr – φωτογραφία:Efsyn.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλαδικός Τύπος: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, τα φλουριά σε Λοτσάρη και Κάλμπαρη

Έκοψε τη βασιλόπιτά της η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου - Πού, πότε και ποιοι κέρδισαν τα δύο φλουριά

ΕΚΠΑ: 109 οι σεισμοί τη Δευτέρα (11/02), τα επίκεντρα των ισχυρότερων δονήσεων

ΕΚΠΑ «Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός»

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

“Κίνημα Δημοκρατίας”: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Σαντορίνη

Ο πρόεδρος του κινήματος "Κίνημα Δημοκρατίας" Στέφανος Κασσελάκης θα κατέβει στην Σαντορίνη αύριο Τετάρτη (12/02) για ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μαρία Πολυκρέτη προκρίθηκε στον Μαθηματικό διαγωνισμό “Αρχιμήδης”

Η Ναξιώτισσα Μαρία Πολυκρέτη από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου προκρίθηκε στον μαθηματικό διαγωνισμό "Αρχιμήδης" και είναι ένα βήμα πριν από την συμμετοχή στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Παράταση δύο ημερών στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων

Εως και τη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ασκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο, τι είπε ο Θεμιστοκλέους

Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου Σαντορίνης με τρία διαφορετικά σενάρια - Τι είπε ο Θεμιστοκλέους (video)

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’Αυξημένη μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των Κυκλάδων’’

Η πρόταση του Γιάννη Πολυχρονάκου σχετικά με τους μαθητές της Γ' Λυκείου που βρίσκονται στις Κυκλάδες και προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Γιουβέντους – Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Ενδιάμεση φάση του champion League και Γιουβέντους - Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Νάξος – Αγγίδια: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε σε Σαντορίνη και Ιο

Παράγοντες σε Σαντορίνη και Ιο μιλάνε για τα .. παράδοξα του τουρισμού με αυξητική τάση στις προκρατήσεις

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ίος – Γκίκας Γκίκας: “Είμαστε πάνω στο νησί περίπου 2000 ψύχραιμοι άνθρωποι” (video)

O Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης.