Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Εφυγε σε ηλικία 86 ετών ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.
Τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά είχαν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα. Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου».
Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».
«Δεν υπάρχει ζωή για μένα χωρίς τον Σπύρο. Για μένα ο Σπύρος είναι τα πάντα. Ποτέ δεν υπήρξε φτωχός. Είναι τόσο πλούσιος στην καρδιά και στο μυαλό, που στα μάτια μου φαντάζει αδαμαντωρυχείο. Μέσα του είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Είναι το χρυσάφι μου!», δήλωνε σε εφημερίδα πριν από λίγο καιρό η γυναίκα του Λίλιαν Φωκά.
Σπύρος Φωκάς, το αντίο στον μεγάλο ηθοποιό
Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού, το Σπίτι του Ηθοποιού έστειλε το δικό του μήνυμα για τον χαμό του.
Ξεχωριστό ήταν και το αντίο στον Σπύρο Φωκά από τον Παύλο Ριγάτο, που έστειλε το δικό του μήνυμα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού.
«Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτέχνης, ένας Σπουδαίος Ηθοποιός, ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του.
Ήταν όμως όπως έλεγε ότι είναι Έλληνας με τη σημασία της λέξεως αγαπούσε κάθε τι το ελληνικό εδώ δυστυχώς όπως γίνεται συνήθως δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία και ιδίως στα τελευταία χρόνια που περνούσε δύσκολα.
Παρόλα αυτά συνέχιζε αξιοπρεπώς γιατί πάνω από όλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.
Είχα την τύχη τα τελευταία 12 χρόνια να είμαι φίλος του όπως και της Μαρίας της γυναίκας του που ήταν πάντα δίπλα του έως και σήμερα με μια απίστευτη αγάπη που την διέκρινε για αυτόν.
Μας ένωσε η μουσική κάποια στιγμή μου έδωσε ένα στίχο του και αυτό ήταν του έβαλα μουσική και έτσι φτιάχτηκε το τραγούδι παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω. Αυτό ήταν από τότε μέχρι και σήμερα η αγάπη μας παρέμενε διαρκείς και θα συνεχίσει για πολλούς από εμάς.
Σπύρο σε ευχαριστώ προσωπικά για την μεγάλη προσφορά σου στον χώρο του θεάματος και της τέχνης
Εύχομαι αγαπημένε φίλε μου Καλό Παράδεισο να έχει η ψυχούλα σου και συλλυπητήρια στην Μαρία σου και στην Κωνσταντίνα σου την κόρη σου», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
Το βιογραφικό του Σπύρου Φωκά
Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, στις 17 Αυγούστου 1937 και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ξεχωρίζοντας με την παρουσία του.
Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του Σπύρου Φωκά το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”. Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.
Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού.
Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου”, απογειώνεται η κινηματογραφική καριέρα του Σπύρου Φωκά, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Σπύρος Φωκάς γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία”, που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”.
Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.
Με πληροφορίες από τη σελίδα in.gr