Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήLifestyleΑμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy...

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy Jones

|

Εάν υπάρχει ένας θρύλος στο χώρο της μουσικής παραγωγής, αυτός δεν είναι άλλος από τον Κουίνσι Τζόουνς. Και λέμε “είναι” και όχι “ήταν” γιατί πολύ απλά οι θρύλοι δεν πεθαίνουν…

Ο Τζόουνς, μουσικός παραγωγός και τραγουδοποιός, πέθανε σε ηλικία 91 χρόνων.

Η παρακαταθήκη του Τζόουνς είναι τεράστια καθώς μεταξύ άλλων, ήταν ο παραγωγός του ιστορικού άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον, βραβεύτηκε για δεκάδες κινηματογραφικά και τηλεοπτικά κομμάτια, ενώ συνεργάστηκε με τον Φρανκ Σινάτρα, τον Ρέι Τσαρλς και εκατοντάδες άλλους καλλιτέχνες.

Όπως γνωστοποίησε ο ατζέντης του, Άρνολντ Ρόμπινσον, ο θρύλος της αμερικανικής μουσικής πέθανε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι του στο Μπελ Ερ του Λος Άντζελες, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

«Απόψε, συντετριμμένοι μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του πατέρα και αδελφού μας Κουίνσι Τζόουνς», αναφέρει η οικογένεια σε ανακοίνωσή της. «Και παρότι είναι μια απίστευτη απώλεια για την οικογένειά μας, γιορτάζουμε τη σπουδαία ζωή που έζησε και ξέρουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν κι αυτόν».

Ο Τζόουνς κατάφερε να ξεφύγει από τις συμμορίες της νότιας πλευράς του Σικάγο και να αναρριχηθεί στην κορυφή του αμερικανικού θεάματος. Έγινε ένα από τους πρώτους μαύρους που μεγαλούργησαν στο Χόλιγουντ, ενώ σε μία καριέρα άνω των έξι δεκαετιών δημιούργησε έναν τεράστιο έργο.

Στη Νέα Υόρκη, μια από τις πρώτες του εμφανίσεις ήταν ως τρομπετίστας στη μπάντα του Έλβις Πρίσλεϊ, όπου και γνώρισε αστέρια του μπίμποπ, όπως ο Τσάρλι Πάρκερ και ο Μάιλς Ντέιβις.

Μεταξύ άλλων, έκανε τις ενορχηστρώσεις σε δίσκους του Σινάτρα και της Έλλα Φιτζέραλντ, συνέθεσε τα soundtrack των «Roots» και «Ιστορία ενός Εγκλήματος», οργάνωσε την πρώτη τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπιλ Κλίντον και ήταν παραγωγός και διευθυντής ορχήστρας του «We Are the World» από πλήθος αστέρων για την ανακούφιση από τον λιμό στην Αφρική.

Γεννημένος στο Σικάγο το 1933, ο Τζόουνς θυμάται ως τις πρώτες μουσικές αναφορές της παιδικής του ηλικίας τους εκκλησιαστικούς ύμνους που τραγουδούσε η μητέρα του.

Ο ίδιος, ωστόσο, θυμόταν με θλίψη την παιδική του ηλικία, λέγοντας κάποτε στην Όπρα Γουίμφρεϊ πως «υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που έχουν γονείς ή κηδεμόνες που τους μεγαλώνουν και εκείνοι που δεν έχουν. Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο».

Η μητέρα του Τζόουνς έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, καταλήγοντας σε ίδρυμα, μια απώλεια που έκανε τον κόσμο να φαίνεται «παράλογος» στα μάτια του τότε μικορύ Κουίνσι. Ο ίδιος, μεγαλώνοντας, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στους δρόμους του Σικάγο, ως μέλος συμμοριών, έχοντας παραβατική συμπεριφορά.

Πηγή: Associated Press, Guardian


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)