Τόπος: Νάξος – Αγιος Αρσένιος (Αγερσανί – Πλατεία)
Χρόνος: Κυριακή 17 Μαρτίου (ώρα έναρξης 12:00)
Εκδήλωση: Κορδελάτοι και Αγερσανιώτικο Καρναβάλι
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Αγιου Αρσενίου (με την αρωγή της ΕΑΣ Νάξου)
Στην κεντρική πλατεία του χωριού. Με μεζέδες, χορό και γλέντι. Παράλληλα με τον Αγερσανιώτικο καρναβάλι…
Η αφίσα της εκδήλωσης
Οσο για τις Αποκριές στο Αγερσανί;
Μέσα από τη σελίδα agersaniotis.blogspot.com διαβάζουμε μέσω της εργασίας που είχε κάνει η φιλόλογος Φιλίππα Καραμπάτση
«Από την Κυριακή του Τελώνη που ανοίγει το Τριώδι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα οι χωριανοί το ρίχνουνε λίγο έξω. Τρώνε καλά φαγητά και γλεντούνε.
Τις μέρες αυτές μασκαρεύονται και τριγυρνάνε στα σπίτια. Μασκαρεύονται σατανάδες, γάιδαροι, ψαράδες, γαμπροί και νυφάδες αλλά μασκαρεύονται και κορδελλάτοι (οι άντρες) και κορδελλάτισσες (οι γυναίκες).
Την Τσικνοπέμπτη τσικνώνουνε τα φαγητά των. Τηγανίζουνε συκώτια και κρέατα και κάνουνε ομελέτα με αυγά, γάλα, άνιθο και αλεύρι.
Την Κυριακή της Κρεατινής ντύνονται κορδελλάτοι μόνο οι άντρες. Φορούνε στη μέση γύρους κεντητούς και από πάνω ένα πουκάμισο άσπρο.
Όλο το πουκάμισο και ο γύρος είναι σκεπασμένα με χρωματιστές ταφταδένιες κορδέλλες και άλλα στολίδια.
Την Κυριακή της Τυροφάγου ντύνονται τα κορίτσια. Και αυτά φορούνε γύρους με μπόλικες κορδέλλες χρωματιστές. Φορούνε και στα κεφάλια ωραίες ψάθες (καπέλα) στολισμένες με λουλουδάκια και χρυσές κλωστές.
Τη βδομάδα της Τυροφάγου κάναμε μακαρόνια άσπρα με τυρί και τρώμε. Τα μακαρόνια τα φτιάχνουμε μόνοι μας με ζύμη. Φτιάχνουμε τη ζύμη μέσα σε σκάφη. Μετά τη βάζουμε πάνω σε μια πιατέλα, την κόβουμε με το μαχαίρι λίγη-λίγη και την κάνουμε σφόγια. Πλάθουμε την ανοίγουμε στο τραπέζι και όταν στεγνώσει την κόβουμε ψιλή-ψιλή σε μακαρόνια και τα ξεραίνουμε στον ήλιο.
Την βδομάδα αυτή τρώμε τυρί και πίνουμε και γάλα.
Την Κυριακή της Τυροφάγου δίνουμε άσπρα μακαρόνια και ρυζόγαλο που φτιάχνουμε στις όρνιθες για να γεννούνε πολλά αυγά.
Την Καθαρή Δευτέρα σηκωνόμαστε πρωί πρωί και ξεθερμίζουμε (καθαρίζουμε).Καθαρίζουμε τα κιούπια μας, τα μεθύρια και όλο το σπίτι.
Μετά παίρνουμε ένα ντουρά με ελιές, κρεμμύδια και ψωμί και τραβάμε για έξω από το χωριό.
Πρώτα που ήτανε η Αλυκή και είχε θαλασσινά τραβούσαμε κατά κει.
Εκεί μαζευότανε όλο το χωριό. Παίζαμε dουμπάκι και dζαμπούνα και χορεύγαμε. Λέαμε καλαμπούρια και ένα σωρό τραγούδια .Ερχόντουσαν και πολλοί μασκαρεμένοι και μας κάνανε και γελούσαμε.
Ψαρεύαμε θαλασσινά, αχοιβάδες, καβούρια, αχινούς και στρωνόμαστε στο φαγοπότι.
Μέχρι αργά το βράδυ ήμαστε εκεί και μετά όλοι μαζί πηγαίναμε με τραγούδια και χορούς στο χωριό.
Με τις μασκαράδες και το γλέντι της Καθαρής Δευτέρας σταματούσαμε τα γλέντια για όλη τη Σαρακοστή μέχρι το Πάσχα”