Μια ζεστή και συγκινητική στιγμή για την εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων εκτυλίχθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2025 στην Ποταμιά Νάξου, όταν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Αρκεσίνης Αμοργού επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, ολοκληρώνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο ένα ολόκληρο σχολικό έτος επικοινωνίας και συνεργασίας.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Επικοινωνώ, παίζω, συνεργάζομαι διαδικτυακά», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων 2024-2025, με τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, και αφορούσε δύο μικρά σχολεία με συνολικά μόλις πέντε μαθητές. Έναν στην Αρκεσίνη και τέσσερις στην Ποταμιά.
Η δράση οφείλει πολλά στη συμβολή του Σχολικού Συμβούλου κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, της υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κας Χρυσάννας Διαμαντή, αλλά και στην έμπρακτη στήριξη του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού κ. Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος φρόντισε για τη διαμονή της αποστολής, όπως και στην Attica Group που κάλυψε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης μέσω του Επαρχείου Νάξου αναφέρει:
“Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2024-2025 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Επικοινωνώ, παίζω, συνεργάζομαι διαδικτυακά» μεταξύ των μονοθέσιων Δημοτικών Σχολείων Ποταμιάς Νάξου και Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρόγραμμα διεξήχθη υπό την εποπτεία της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων κας Διαμαντή Χρυσάννας και του Σχολικού Συμβούλου και Επόπτη Ποιότητας 2ης περιφέρειας Νομού Κυκλάδων κ. Παπαδόπουλο Σταύρο.
Στόχος του προγράμματος ήταν κυρίως η επικοινωνία μεταξύ δύο σχολείων με πολύ λίγους μαθητές. Το Δημοτικό Σχολείο Αρκεσίνης έχει έναν μόνο μαθητή που φοιτά στην Α΄ τάξη και το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς έχει τέσσερις μαθητές/τριες, εκ των οποίων η μία μαθήτρια φοιτά και εκείνη στην Α τάξη.
Σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους κάθε Παρασκευή πραγματοποιούνταν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των παιδιών των δύο σχολείων με τον συντονισμό των δασκάλων τους. Τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλασσαν απόψεις, συζητούσαν διάφορα θέματα και ανέπτυξαν μια επαφή μέσω της τεχνολογίας.
Για την ολοκλήρωσή του αποφασίστηκε από κοινού και πραγματοποιήθηκε στις 26 Μάϊου 2025 επίσκεψη του Δ.Σ. Αρκεσίνης Αμοργού στο Δ.Σ. Ποταμιάς, ώστε να γνωριστούν οι μαθητές από κοντά και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Παίξαμε, περπατήσαμε στο ποτάμι, ανταλλάξαμε κεράσματα και δώρα.
Η συνάντηση κατέστη εφικτή χάρη στη συμβολή και τις ενέργειες του Επόπτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος μερίμνησε, ώστε να οργανωθεί σωστά και με ασφάλεια η συγκεκριμένη δράση και να εξασφαλιστούν χορηγίες εισιτηρίων από την Attica Group και δωρεάν διαμονής από τον Έπαρχο Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη .
Ευχαριστούμε θερμά τον Έπαρχο Νάξου -Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννη Μαργαρίτη για τη μεγάλη συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος, τους χορηγούς, τον κ. Σταύρο Παπαδόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο 2ης περιφέρειας Νομού Κυκλάδων, καθώς και την κα Χρυσάννα Διαμαντή, υπεύθυνη προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τη στήριξη του προγράμματος ,το οποίο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Με εκτίμηση και θερμές ευχαριστίες
Δ.Σ. Αρκεσίνης – Προϊσταμένη: Μαριάννα Θεολογίτου
Δ.Σ. Ποταμιάς – Προϊσταμένη: Φωτεινή Σέργη και Υπεύθυνη Ολοήμερου: Βασιλική Μπαλιάκου