Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλαδικήΕλλάδα - Εστίαση: Προσωπική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ελλάδα – Εστίαση: Προσωπική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

|

Τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες της Εστίασης στην Ελλάδα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που ζητά διαβούλευση για τα ανοιχτά θέματα ασκώντας κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου.

Ενστάσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει στις 3 Μαϊου την εστίαση, εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου και ζητούν διαβούλευση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Οι επιχειρηματίες της εστίασης θεωρούν πρόχειρο το σχεδιασμό του ανοίγματος, που ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/4) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε μάλιστα προσωπική επιστολή στον Πρωθυπουργό.

ύμφωνα με την επιστολή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που εξαρτώνται απ’ αυτήν, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο ενώ ο κλάδος έβαλε καθολικά «πλάτη» στα lockdown από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη, όταν τα επιδημιολογικά φορτία ήταν υψηλά και το κράτος την ενοχοποιούσε γι ́ αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει το ισομερές φορτίο σε όλους τους έλληνες. 

Οι επαγγελματίες εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί ανέμελα ή αθέμιτα αποφάσισε άλλη μια φορά, χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου, κάτι που καταλήγει μετά από έναν χρόνο μια αξιόμεμπτη πράξη. Όπως αναφέρουν, αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο. “Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς την δυνατότητα φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις αργίες;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι επαγγελματίες του Κύκλου προτείνουν να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στην μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα. 

Οι επαγγελματίες αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι το άνοιγμα τους βρίσκει καταχρεωμένουςενώ έχουη προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α ́ εξαμήνου του 2021 (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος). “Περιμένουμε την γενναία απόφασή σας και να είστε σίγουρος ότι θα εισπράξετε στο ακέραιο το πολιτικό κόστος σε κάθε περίπτωση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. 

Η επιστολή καταλήγει με αναφορά στο άρθρο 388 Α.Κ. που προβλέπει την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι επαγγελματίες και ζητά την θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Επίσης αναφορικά με το θέμα της “πλατείας” σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται χωρίς παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου.

Εν κατακλείδι, η πρόταση στον πρωθυπουργό είναι να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας. 

naftemporiki.gr

Δείτε την επιστολή στο τέλος του άρθρου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας