Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΥΠΕΝ - Μύκονος: Έλεγχοι με drones και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα

ΥΠΕΝ – Μύκονος: Έλεγχοι με drones και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα

|

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό νέων, αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο έχουν ξεκινήσει μικτά κλιμάκια με Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στις αυτοψίες τους, παρουσία της Επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, οι Επιθεωρητές διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, καταγράφοντας τις αυθαίρετες κατασκευές, συνεπικουρούμενοι από φωτογραφική απεικόνιση με τη χρήση drones ή/και δορυφορικών φωτογραφιών.

Η Μύκονος στο στόχαστρο

Κατά τις αυτοψίες, που διενεργήθηκαν το χρονικό διάστημα 13 – 18 Φεβρουαρίου 2025 -και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση- καταγράφηκαν ευρήματα που αφορούν στα εξής:

α) τμήματα υπογείων χώρων, περί τα 200 τ.μ., που δεν καλύπτονται από τις εκδοθείσες άδειες όπως και

β) τοιχίο από λιθοδομή συνολικού μήκους 88 μ. και ύψους 3 μ.

2. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Ψαρού» της Μυκόνου, στη θέση «Καστελάκια», σε γήπεδο επιφανείας 400 τ.μ. διαπιστώθηκε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών άνευ οικοδομικής αδείας.

Οι οικοδομικές εργασίες αφορούν στην κατασκευή:

α) ισόγειου κτιρίου από λιθοδομή επιφάνειας περίπου 50 τ.μ,

β) τοιχίου από λιθοδομή μήκους 63 μ. και ύψους 0,7 μ. και

γ) τοιχίου από λιθοδομή μήκους 68 μ. και ύψους 2,6 μ.

Επιπλέον, εντοπίστηκε η εναπόθεση υλικών εκσκαφής περίπου 700 κ.μ.

3. Σε ιδιοκτησία εκτός σχεδίου, στη θέση «Φτελιά» της Μυκόνου, συνολικού εμβαδού 23.291,02 τ.μ., διαπιστώθηκαν οι εξής αυθαίρετες εργασίες:

α) κατασκευή τοιχίου από λιθοδομή, μήκους 26,30 μ. , ύψους 1 μ. και πάχους 0,45 μ.

β) κατασκευή τοιχίου από λιθοδομή, μήκους 33 μ., μεταβλητού ύψους περίπου 0,50 μ. και πάχους 0,45 μ. όπως και

γ) μεταφορά υλικού σε σωρούς (άμμος θαλάσσης από τον περιβάλλοντα χώρο, περί τα 300 κ.μ.) και απόθεση (δυτικά των τοιχίων).

Σημειώνεται ότι η οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), μετά από αυτοψία που διενήργησε στις 3.2.2025, έχει προχωρήσει σε έγγραφο διακοπής εργασιών, το οποίο έχει αποστείλει τόσο στον φερόμενο ιδιοκτήτη όσο και στην Κτηματική Υπηρεσία.

4. Στην παραλία «Πλατύς Γιαλός» διαπιστώθηκε εντός του αιγιαλού επίστρωση από γκρο μπετόν επιφάνειας 30 τ.μ. και πάχους 0,5 μ., η οποία είχε επικάλυψη με άμμο. Μετά την καταγραφή και αποτύπωση της αυθαίρετης κατασκευής, τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για έλεγχο.

5. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Τούρλος» της Μυκόνου και εντός ζώνης προστασίας, σε ακίνητο επιφανείας 4.093 τ.μ., με οικοδομική άδεια για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 200 τ.μ. διαπιστώθηκαν:

α) εκβραχισμοί περί τα 1.500 κ.μ. και γενικότερα επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος, οι οποίες δεν συμφωνούν με τα εγκεκριμένα σχέδια της αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας,

β) κατασκευή ιδιωτικού δρόμου μήκους 25 μ. και πλάτους 5,6 μ. εκτός ιδιοκτησίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου, καθώς και

γ) πρόσφατα αποπερατωμένα κτίσματα στο ανατολικό τμήμα της ιδιοκτησίας, τα οποία δεν αποτυπώνονται στο τοπογραφικό της άδειας.

Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάκλησης της οικοδομικής άδειας εάν διαπιστωθεί μετά τον αναγκαίο έλεγχο νομιμότητας ότι εκδόθηκε βάσει ψευδών στοιχείων. Επισημαίνεται ότι εντός της ζώνης προστασίας που βρίσκεται το έργο απαγορεύονται η καταστροφή και η αλλοίωση βραχωδών εξάρσεων.

6. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άνω Διακόφτης» της Μυκόνου, ελέγχθηκε ξενοδοχειακό κατάλυμα, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία γήπεδα συνολικής έκτασης 14.800 τ.μ. Για το εν λόγω κατάλυμα θα ελεγχθεί η νομιμότητα των αδειών και ειδικότερα ο χρόνος κατασκευής των αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν υπαχθεί στον ν.4495/2017 για τις οποίες στη συνέχεια εκδόθηκε άδεια αποπεράτωσης.

7. Εντός της χώρας της Μυκόνου, στην πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους» διαπιστώθηκε χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού η κατασκευή οκτώ ξύλινων υποστυλωμάτων (διατομής 15 εκ. Χ 15 εκ. και μέσου ύψους 2,40 μ.) με τέσσερα συνδετήρια ξύλινα δοκάρια (ξύλινες πέργκολες). Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα επιβληθούν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

8. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άνω Διακόφτης» της Μυκόνου, κατόπιν ελέγχου σε δύο όμορα γήπεδα συνολικής επιφάνειας 12.843 τ.μ., όπου διενεργούνταν εργασίες εξωτερικής τοιχοποιίας σε υπό ανέγερση κατοικίες, με οικοδομικές άδειες, διαπιστώθηκαν διαμορφώσεις του εδάφους του περιβάλλοντος χώρου (εκσκαφές και επιχώσεις μέσου ύψους 2 μ.), οι οποίες δεν αποτυπώνονταν στα εγκεκριμένα σχέδια. Επειδή πρόκειται για οικοδομικές άδειες σε ισχύ και οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση ενημέρωσης των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Θα ακολουθήσει σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους ιδιοκτήτες.

9. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Αμυγδαλίδι» της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας 23,5 στρεμμάτων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε συγκρότημα ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 4.714 τ.μ. και διαπιστώθηκαν 130 τ.μ. αυθαίρετης δόμησης. Επειδή διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τμήματα του συγκροτήματος βρίσκονται πλησίον κοίτης παρακείμενου ρέματος, θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

10. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Πήγαδος» της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας 4.018 τ.μ., ελέγχθηκε η ανέγερση νέου διώροφου κτιρίου με οικοδομική άδεια για επισκευή κτιρίου προϋφιστάμενου του 1955 και ανέγερση νέου διώροφου κτιρίου και διαπιστώθηκαν 192 τ.μ. αυθαίρετης δόμησης. Επειδή διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το εν λόγω κτίριο βρίσκεται πλησίον κοίτης παρακείμενου ρέματος, θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

11. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Παράγκα» της Μυκόνου, εντός γηπέδου αγνώστου ιδιοκτήτη, διαπιστώθηκε εκσκαφή επιφάνειας 293 τ.μ. και βάθους 3 μ., καθώς και η κατασκευή ξυλότυπου θεμελίωσης. Στο γήπεδο βρέθηκε πινακίδα με αριθμό αδείας, η γνησιότητα της οποίας θα ελεγχθεί. Επίσης, σε γήπεδο πλησίον της εκσκαφής διαπιστώθηκε εναπόθεση προϊόντων της προαναφερόμενης εκσκαφής. Στο σημείο θα διενεργηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

12. Μετά από επώνυμη καταγγελία, το μικτό κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε αυτοψία στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άγιος Λάζαρος» της Μυκόνου, σε γήπεδο 4.114,39 τ.μ., με οικοδομική άδεια για την ανέγερση εξοχικής κατοικίας 199,73 τ.μ,. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εναπόθεση βραχωδών εκσκαφών εντός ζώνης, όπου απαγορεύεται κάθε αλλοίωση.

Οι έλεγχοι

Υπογραμμίζεται ότι οι αυτοψίες από τα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας είναι συνεχείς, σε καθημερινή βάση.

Όπου απαιτείται, ζητείται ο έλεγχος της νομιμότητας των οικοδομικών αδειών από την οικεία ΥΔΟΜ και όπου εντοπίζεται αυθαίρετη κατασκευή/αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, ακολουθείται η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από το Υπουργείο, που οδηγεί σε κατεδάφιση όλων των νέων αυθαίρετων κατασκευών.

Ειδικότερα, με την οριστική διαπίστωση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να κατεδαφίσει εντός 30 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα μετά τη βεβαίωσή τους αναζητούνται μέσω της ΑΑΔΕ.

Πηγή: ΟΤ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Αμοργός: Ο Δήμος ενημερώνει για τηλεφωνικές απάτες εις βάρος δημοτών

Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες - Ποια είναι η παρότρυνση από το Δήμο Αμοργού προς τους δημότες

Σαντορίνη: Δυστύχημα 19χρονου κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 19χρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από χώματα στη διάρκεια εργασιών

Αρκιοί: Κίνδυνος να κλείσει το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, ποιος είναι ο λόγος;

Κινδυνεύει με κλείσιμο τη νέα σχολική χρονιά το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, στους Αρκιούς

Σαντορίνη – Δ.Π. ΤΩΡΑ! “Έκκληση για στήριξη και θωράκιση του νησιού που στηρίζει την Ελλάδα”

Η Δημοτική Παράταξη ΤΩΡΑ!Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά βάζει ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη Θήρα λόγω των πρόσφατων σεισμικών δονήσεων

Υπόθεση “Blue Horizon”: Το ηθικό δίλημμα που υποστήριξε ο πλοίαρχος στη δίκη για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Η απολογία του πλοιάρχου του «Blue Horizon» στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη τον Σεπτέμβριο του 2023

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σεισμοί: Αύριο Κυριακή (16/02) ώρα αποφάσεων για παράταση ή όχι των μέτρων πρόληψης

Την Κυριακή συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Αν. Παγώνης: “ελαχιστοποίηση νέων κρατήσεων μέσω τουρ οπερέιτορ και διαδικτύου”

Ακυρώσεις και ελλείψεις εργαζομένων σπρώχνουν προς μετατόπιση της σεζόν στη Σαντορίνη - Τι λένε αρμόδιοι φορείς του νησιού

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.