Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΥΠΕΝ: Δεν αλλάζει κάτι στις Κυκλάδες, οι ΔΕΥΑ παραμένουν ως έχουν

ΥΠΕΝ: Δεν αλλάζει κάτι στις Κυκλάδες, οι ΔΕΥΑ παραμένουν ως έχουν

|

Υποχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον σχεδιασμό του για τις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στα νησιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δήμων.

Οπως προβλέπει σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, oι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν ως έχουν, πλην της Κέας, της Αίγινας και του Αγκιστρίου που εντάσσονται υποχρεωτικά στην ΕΥΔΑΠ. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα στην Κύθνο και στα υπόλοιπα νησιά της Αττικής να ενταχθούν στην ΕΥΔΑΠ, ενώ στις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου –πλην Ζακύνθου–, να ενταχθούν στην πλησιέστερη ΔΕΥΑ. Επίσης ιδρύεται η ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης, που μπορεί να αναλαμβάνει την είσπραξη χρεών και την εκτέλεση έργων.

Το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στους δήμους και θα αναρτηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο OpenGov. Οπως προβλέπει:

• Ιδρύεται μια ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες ΔΕΥΑ, οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης των δήμων και οι σύνδεσμοι ύδρευσης. Οι νέες ΔΕΥΑ θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το διοικητικό τους συμβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, όπου οι ΔΕΥΑ είχαν αρμοδιότητα και για την τηλεθέρμανση, θα δημιουργηθούν χωριστές εταιρείες.

• Οι ΔΕΥΑ θα συγχωνευθούν σε 6-18 μήνες, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε δύο έτη.

• Στα νησιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η υφιστάμενη κατάσταση. Ετσι, παραμένουν οι ΔΕΥΑ Λέσβου, Χίου, Ρόδου, Καλύμνου, Κω, Σύμης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Ερμούπολης Σύρου και Ζακύνθου. Επίσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Οινουσσών και Ψαρών, Καρπάθου και Κάσου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου και Πάτμου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης, Ανδρου, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου, Σίφνου, Αμοργού, Νάξου, Αντιπάρου και Τήνου.

• Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης παρόχων ύδρευσης ως εξής: των Δήμων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Υδρας και Κυθήρων στην ΕΥΔΑΠ· των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας· των ΔΕΥΑ Σκιάθου και Σκοπέλου και του Δήμου Αλοννήσου στη ΔΕΥΑ Μαγνησίας· της ΔΕΥΑ Θάσου στη ΔΕΥΑ Καβάλας· του Δήμου Σκύρου στη ΔΕΥΑ Εύβοιας· και του Δήμου Σαμοθράκης στη ΔΕΥΑ Εβρου.

• Η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται (υποχρεωτικά) σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και στην Κέα, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Και της ΕΥΑΘ, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (πλην της βιομηχανικής περιοχής).

• Δήμοι ή ΔΕΥΑ που είναι όμορες με την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ ή υδρεύονται με ενιαίο υδροδοτικό σύστημα μπορούν να ζητήσουν την απορρόφησή τους από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Επίσης, οι νέες ΔΕΥΑ μπορούν να συγχωνεύονται εθελοντικά σε ακόμα μεγαλύτερους οργανισμούς.

• Περνάει στον νεοσύστατο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας η αρμοδιότητα διαχείρισης των αυτόνομων δικτύων άρδευσης της Θεσσαλίας.

• Η ΕΥΔΑΠ ιδρύει μια νέα θυγατρική, την ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης Α.Ε. Η εταιρεία αυτή μπορεί να αναλαμβάνει (επ’ αμοιβή) την είσπραξη οφειλών προς τις ΔΕΥΑ είτε έπειτα από αίτημα της ΔΕΥΑ είτε υποχρεωτικά, αν μετά δύο χρόνια η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί είσπραξης των οφειλών είναι χαμηλοί. Ετσι η πολιτεία θα πιέσει τους δήμους να εισπράξουν οφειλές που μπορεί για (μικρο)πολιτικούς λόγους να παρέμεναν ανείσπρακτες. Η ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης μπορεί επίσης να συνδράμει τις ΔΕΥΑ στον σχεδιασμό πολιτικών, να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Τέλος, αναλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΝ.

• Η ΕΥΑΘ ιδρύει τη θυγατρική ΕΥΑΘ Αρδευσης Βόλβης – Λαγκαδά, με αντίστοιχη αρμοδιότητα.

• Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει πώς θα διευθετηθούν περιουσία και χρέη των ΔΕΥΑ, πώς θα γίνεται η οικονομική εποπτεία και ο έλεγχός τους.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η σκοτεινή πλευρά της λάμψης – Πώς τα πυροτεχνήματα τρομοκρατούν την άγρια ζωή

Μεγάλη Πέμπτη: Τα Πάθη, η Σταύρωση και τα Δώδεκα Ευαγγέλια

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη, η Σταύρωση και τα 12 Ευαγγέλια,

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Παντάνασσα: “Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται” (photos – video)

Κυριακή των Βαϊών και πραγματοποιήθηκε ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας όπου και ακούγεται το "Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται" (video - photos)