Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΞέχασαν κτήρια και …δρόμο

Ξέχασαν κτήρια και …δρόμο

|

Ο διάδρομος του νέου αεροδρομίου Πάρου θα είναι έτοιμος σε τέσσερις μήνες αλλά δεν υπάρχει κτηριακή υποστήριξη και οδός πρόσβασης (!!!) 

Οτι κι εάν πει κανείς για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι λίγο…  Νέο, υπερσύγχρονο διάδρομο για προσγειώσεις και απογειώσεις, αλλά όχι νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει, όπως όλα δείχνουν, το προσεχές καλοκαίρι η Πάρος. Το έργο της κατασκευής του νέου διαδρόμου έχει προχωρήσει, όμως τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του αφού δεν έχει κατασκευαστεί κανένα από τα υπόλοιπα έργα που είναι απαραίτητα. Απουσιάζουν δηλαδή το κτίριο αεροσταθμού, οδός πρόσβασης, πυροσβεστικός σταθμός και όχι μόνο. Τα έργα που ξεκίνησαν 2012 αφορούσαν μόνο την κατασκευή του πεδίου ελιγμών, δηλαδή του διαδρόμου και όχι τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Αυτό επιχειρήθηκε να γίνει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με την ανάθεση κατασκευής των υπόλοιπων έργων. Η ανάθεση επιχειρήθηκε να γίνει με επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης ως «συνοδά έργα» του διαδρόμου και με την αιτιολογία ότι η ξεχωριστή δημοπράτηση των έργων θα σήμανε μεγάλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωσή τους.

Αναστάτωση

Ωστόσο η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπλόκαρε την ανάθεση των έργων θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για «συνοδά έργα» του πεδίου ελιγμών αλλά για νέα έργα, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσαν αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης της Αρχής, η οποία όμως, όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες, απορρίφθηκε. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αρχές της Πάρου αλλά και τους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι είχαν στηρίξει πολλά στο άνοιγμα του νέου αεροδρομίου για την θερινή σεζόν. Γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι θα πρέπει η Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας να βρει λύση (!!!) προκειμένου το νέο αεροδρόμιο να λειτουργήσει με προσωρινές εγκαταστάσεις. Η δημοπράτηση και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 2 έως 3 χρόνια και, όπως σημειώνεται από παράγοντες του τουρισμού αλλά και της αεροπορικής αγοράς, στο διάστημα αυτό η εξυπηρέτηση του νησιού θα συνεχίσει να είναι υποτυπώδης. Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και ο νέος διάδρομος αν δεν χρησιμοποιείται για την περίοδο που θα χρειαστεί για την κατασκευή των υπόλοιπων έργων θα υποστεί φθορές από την εγκατάλειψη.

Πρόταση

Η λύση που προτείνεται είναι να χρησιμοποιηθούν πρόχειρες εγκαταστάσεις τύπου container και οι μετακίνηση των επιβατών να γίνεται από τον υφιστάμενο χωματόδρομο (!!!) για την περίοδο κατασκευής των έργων. Αν αυτό δεν γίνει οι απώλειες για το νησί της Πάρου θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες, σημειώνουν όσοι υποστηρίζουν την συγκεκριμένη λύση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η Aegean σκόπευε φέτος να ρίξει στην αγορά του νησιού επιπλέον 50.000 εως 60.000 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις. Η εταιρεία στο νέο πρόγραμμα, που ανακοίνωσε πριν τρεις μήνες, μετά και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου τέως υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ότι το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργούσε το καλοκαίρι του 2015, είχε προβλέψει την δρομολόγηση αεροσκάφους 75 θέσεων προς την Πάρο, ενώ για την υψηλή σεζόν προβλέπονταν ακόμη και πέντε πτήσεις ημερησίως. Το αεροπλάνο αυτό θα αντικαθιστούσε τα αεροσκάφη δυναμικότητας 37 θέσεων που πετούν σήμερα προς το νησί. Μάλιστα τις περισσότερες φορές τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πετούν με μόλις 15 επιβάτες, αφού για λόγους ασφάλειας δεν επιτρέπονται οι πτήσεις με μεγαλύτερο βάρος. Από την στιγμή όμως που έγινε σαφές ότι το νέο αεροδρόμιο δεν θα είναι έτοιμο η Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ +5,07% προχώρησε σε αλλαγή των πλάνων της να πετά προς την Πάρο με μεγαλύτερα αεροσκάφη. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει για αεροπορικά εισιτήρια προς το κυκλαδίτικο νησί το καλοκαίρι είναι ότι η εταιρεία έχει ήδη overbooking περίπου 1700 θέσεων και ενώ είναι ακόμη Φεβρουάριος.

Ποια είναι τα έργα

Να σημειώσουμε ότι στα έργα που έγινε προσπάθεια να ανατεθούν αλλά μπλοκαρίστηκαν περιλαμβάνονται:

-Κατασκευή κτιρίου για την προσωρινή χρήση ως κτίριο αεροσταθμού εμβαδού ισογείου 655 τ.μ. και ορόφου 192 τ.μ. Το κτίριο μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί ως Πυροσβεστικός Σταθμός.

-Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού πρόσβασης στον αερολιμένα για την οδική σύνδεση τμε τον άξονα Παροικιάς – Αγκαιριάς, μήκους 890 μ.

-Κατασκευή υποδομών εγκατάστασης τερματικού συστήματος πλοήγησης αεροσκαφών (ραδιοβοηθήματος).

-Υδραυλικά έργα απορροής ομβρίων προστασίας του αεροδρομίου και έργααποκατάστασης της πρόσβασης θιγομένων ιδιοκτησιών.

Πηγή: euro2day.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Google: Διαγράφει εκατομμύρια λογαριασμούς από σήμερα – Πώς να τον διατηρήσετε

Η Google προχωρά στην κίνηση αυτή για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ξεχασμένοι και αχρησιμοποίητοι λογαριασμοί είναι πιο πιθανό να παραβιαστούν

Μιχ. Φραγκίσκος: “Περισυλλογή στη Σμύριδα”

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Σμύριδα - "χαρακτηρίζεται ως άγνοια κινδύνου του Δήμου για το βάρος που επωμίζεται".

Το Βόρειο Σέλας ξανά πάνω από τον ουρανό της Δράμας

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Έρευνα: Δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο για θυμωμένους ή λυπημένους οδηγούς

Μελέτη από το Virginia Tech Transportation Institute δείχνει ότι η επιθετική οδήγηση προκαλείται συχνά από αρνητικά συναισθήματα

ΙΝΣΕΤΕ: Πάνω από 2 εκατ. οι αφίξεις στη χώρα, τον Οκτώβριο (γραφήματα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τις αεροπορικές αφίξεις και τον οδικό τουρισμό (γραφήματα)

Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου: Ερχεται σε λίγες ημέρες (16/12) 2ο σεμινάριο

Ενεργός ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου πραγματοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών του

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας φουρνιάς ταξιδιωτών Generation T

ΑΒΤΑ - Οι 4 εντελώς νέες τάσεις στα ταξίδια του 2024

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά