Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΒουλή - Φ. Φόρτωμας: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Βουλή – Φ. Φόρτωμας: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

|

Mία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για την παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας στο διεθνές περιβάλλον με θέμα «Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία στο διεθνές περιβάλλον», πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Στην Επιτροπή παρέστησαν και ενημέρωσαν ο κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ΜόνιμοςΑντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ουνέσκο (UNESCO) και ο κ. Γεώργιος Καλαμαντής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕυρωπαϊκήςΈνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο διεθνές περιβάλλον και ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ των προσκεκλημένων και των μελών της Επιτροπής αναφορικά με πλήθος ζητημάτων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων των κ.κ. Κουμουτσάκου και Καλαμαντή, όπως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η αλλαγή της χρήσης της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, αλλά και οι υποψηφιότητες των Μινωικών Ανακτόρων και του Ολύμπου για την ένταξή τους στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε αναφορά στο θετικό για την χώρα μας διεθνές κλίμα ως προς το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, έχουν αρχίσει ακόμα και μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, να επιστρέφουν πολιτιστικά αγαθά σε διάφορες χώρες, καθώς και ότι υπάρχει μεταβολή στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας.

Ως προς το ζήτημα της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αναδείξουμε τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της γλώσσας μας, όπως τη διαχρονία της και την παρουσία της μέσα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η Επιτροπή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο ανάδειξης καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό, όπως αυτά που συζητήσαμε σήμερα και σχετίζονται με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας μας και το πως αυτή αναδεικνύεται στο διεθνές περιβάλλον. Είχαμε την σπάνια ευκαιρία να ενημερωθούμε αρμοδίως για τα σχετικά θέματα τόσο από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στην UNESCO, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες