Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο "Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ" έφτασε στην Βουλή...

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ” έφτασε στην Βουλή των Ελλήνων

|

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έλαβε χώρα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ: η περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”», συζητήθηκε το θέμα της διδασκαλίας και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ. 

 

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, η κυρία Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ιωάννινων, Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής Σχολής Θετικών Επιστημών και η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Harvard, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ιστορική σημασία της ελληνικής γλώσσας και της ανάγκης διάσωσης και διάδοσής της καθώς και για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά απαιτούνται περαιτέρω συντονισμένες δράσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

 

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας εξαιρετικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίες δεν αρκούνται μόνο στα τυπικά ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, αλλά κάνουν αυτό το επιπλέον βήμα, που προβάλλει τον ελληνισμό και τον κρατάει ζωντανό διαμέσου των αιώνων. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Χώρα μας, ο ελληνισμός και ο πολιτισμός μας, πρωτοβουλίες που η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.