Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤήνος - Απόβλητα: Ψηφιακή εφαρμογή για μηδενικά πλαστικά απόβλητα

Τήνος – Απόβλητα: Ψηφιακή εφαρμογή για μηδενικά πλαστικά απόβλητα

|

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα γίνεται ο ψηφιακός συμπαραστάτης της πρωτοποριακής προσπάθειας που ξεκινά στην Τήνο για μηδενικά πλαστικά απόβλητα!

Η Whywasteme, η πρώτη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα που καταγράφει τις συσκευασίες και επιβραβεύει τους πολίτες που τις ανακυκλώνουν, παρουσιάστηκε επίσημα στην ανοιχτή εκδήλωση «Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα» που διοργανώθηκε στις 26 Ιουνίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η δυναμική πρωτοβουλία έχει στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας οι οποίες θα μειώσουν δραστικά τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Whywasteme έρχεται για να δώσει κίνητρα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να διοχετεύσουν στην ανακύκλωση τις συσκευασίες των προϊόντων που καταναλώνουν

Ήδη, στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 70 σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την Τήνο. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να σκανάρουν τις συσκευασίες τους, να τις απορρίπτουν σε αυτά τα σημεία ανακύκλωσης και να κερδίσουν ψηφιακούς πόντους κάθε φορά που ανακυκλώνουν! 

«Η νέα πρωτοβουλία για μια Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα θα έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, το κοινό και τους τουρίστες να αλλάξουν στάση απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες – κάνοντας σταδιακά την Τήνο ένα νησί που πρωτοστατεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Στο επίπεδο της διαχείρισης αναμένουμε να μειώσει αισθητά τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών που καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα. Το βασικό όμως που αναμένουμε είναι να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες της Τήνου. Ένα νέο μοντέλο και που θα συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής φύσης του νησιού μας και μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Τήνο», δήλωσε ο Παναγιώτης Κροντηράς – Δήμαρχος Τήνου.

Κάθε πέντε πόντοι ισοδυναμούν με 1 ευρώ, το οποίο οι χρήστες της Whywasteme μπορούν δωρίσουν σε τρεις ΜΚΟ (iSea, All for Blue, Aegean Rebreath,) που δραστηριοποιούνται ενεργά στον καθαρισμό του βυθού και των ακτών στην Ελλάδα, καθώς και στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή, που έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης στην Τήνο.

Από την εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να μάθουν πόσο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνουν, να δουν τις επιδόσεις φίλων τους, να τους ανταγωνιστούν και να προσκαλέσουν άλλους χρήστες σε ένα μοναδικό παιχνίδι ανακύκλωσης! 

Ακόμη, η Whywasteme δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προσθέτουν μόνοι τους σημεία ανακύκλωσης, οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά και να καταχρούν τα προσφέρει την επιλογή

Η εφαρμογή Whywasteme, για κινητά τηλέφωνα σε iOS και Android, είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: Whywasteme app 

Στο πλαίσιο του «ZeroPlasticWaste ΤΗΝΟΣ», ξεκινώντας από τον Ιούλιο, σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας θα προσφερθούν 10.000 βιοαποικοδομήσιμα καλαμάκια (Staramaki), 6 κάδοι μεγάλης χωρητικότητας αποκλειστικά για πλαστικές φιάλες, επαναχρησιμοποιούμενα ανοξείδωτα ποτήρια υψηλής ποιότητας, αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας (amenities) χωρίς πλαστικό. Επίσης, ετοιμάζονται βραδιές ευαισθητοποίησης σε τοπικά πανηγύρια όπου θα μοιραστούν είδη πολλών χρήσεων χωρίς πλαστικό, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και τους χειμερινούς μήνες με βιωματικά εργαστήρια και ενημέρωση σε σχολεία και στην τοπική κοινότητα.

*Η Whywasteme είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που, μέσω καινοτόμων εφαρμογών, έχει στόχο να ενθαρρύνει το κοινό και τις επιχειρήσεις να συλλέγουν χωριστά τις άδειες συσκευασίες μίας χρήσης. Η Whywasteme έχει ήδη ολοκληρώσει δύο επιτυχημένες δράσεις συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, το 2021 στην Κίμωλο, το 2022 σε παραλίες της Αττικής και το 2023 στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Η τουριστική έκρηξη και οι φόβοι για την αλλοίωση της ταυτότητας

Ξενοδοχειακές επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και τοπικές αντιδράσεις για την υπερδόμηση – Σε μια λεπτή ισορροπία κινείται η τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Ο Παναθηναϊκός εξετάζει τον Χοακίν Κορέα

Ξανά στο προσκήνιο για την Ελλάδα ο Αργεντινός που ήθελε και η ΑΕΚ

Eurovision 2025: Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας λάμπει απόψε στον τελικό της Βασιλείας

Η Ελλάδα διαγωνίζεται στη 17η θέση με τη συγκινητική ερμηνεία της Κλαυδίας – Τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1 και ραδιοφωνικά μέσω του Δεύτερου Προγράμματος

Χειραποσκευές και έξτρα χρεώσεις

Νομικό χάος στην Ευρώπη και προβληματισμός στην Ελλάδα: για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Formoula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γιούκι Τσουνόντα στην Ίμολα (video)

Ο πιλότος της Red Bull Racing γλίτωσε τα χειρότερα μετά από θεαματική ανατροπή στο Q1 του Grand Prix Εμίλια-Ρομάνια – Αποχώρησε χωρίς τραυματισμό

Tortuga: Το γαστρονομικό καταφύγιο της Πλάκας που συνδυάζει πολυτέλεια και αυθεντικότητα

Στην καρδιά της Πλάκας, το Tortuga προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη μεσογειακή κουζίνα με μποέμ αισθητική, δημιουργώντας τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της καλής ζωής.

Ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής στο ιστορικό εκκλησάκι του Πολυχνίου με κατάνυξη και παραδοσιακή ζεστασιά

Σε μια μοναδική τοποθεσία με θέα τη Μικρή Βίγλα και το Καστράκι, η Νάξος τίμησε την Αγία Σαμαρείτιδα με δοξολογία, μουσική και τα πλούσια έθιμα του τόπου

Κρήτη: Κατέρρευσε η τοιχογραφία με τα δελφίνια στην Κνωσό

Ιστορικό αντίγραφο της μινωικής τοιχογραφίας έπεσε λόγω ισχυρών ανέμων – Παρέμβαση από ΥΠΠΟ και πολιτικές αντιδράσεις

Σύρος: Επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ για πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στα Λαγούδια Χαρασώνα

Στρατηγική επένδυση με ξενοδοχείο 5 αστέρων και 69 τουριστικές κατοικίες από την εταιρεία «Ελληνικά Παραδοσιακά Σπίτια» – Συνδέεται με τον ελληνολιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.