Τον δρόμο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας ανοίγει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Κιμώλου και Πολυαίγου, για το οποίο έχει λάβει άδεια εκμετάλλευσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως και για το πεδίο Νισύρου και Μεθάνων.
Το γεωθερμικό πεδίο Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων. Για την αξιοποίηση των εν λόγω γεωθερμικών πεδίων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δημιουργήσει κοινή εταιρεία με την Ηλέκτωρ.
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες με απόφαση της ΡΑΕ η άδεια παραγωγού που είχε εξασφαλίσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 8 MW στη Στύψη Λέσβου, πέρασε στην κοινή εταιρεία των ΔΕΗΑΝ και Ηλέκτωρ, δηλαδή στη «Γεωθερμικός Στόχος 2» (51% Ελλάκτωρ, 49% ΔΕΗΑΝ).
Η εταιρεία ειδικού σκοπού «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα ακολουθήσουν οι επόμενες, σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες. Ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση Σκρέκα, η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού θα πραγματοποιείται από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το πεδίο έπειτα από διαγωνισμό. Η απόφαση δίνει επίσης τη δυνατότητα εκμίσθωσης με τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατόπιν αίτησης ενδιαφερόμενου.
Στο διαγωνισμό θα γίνονται δεκτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών. Κριτήριο για την επιλογή επενδυτή θα είναι το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών για τις οποίες δεσμεύεται ότι κατ’ ελάχιστον θα πραγματοποιήσει, το είδος των ερευνών, η σταδιακή εξέλιξή τους σε συνάρτηση με τον χρόνο εκτέλεσής τους, καθώς επίσης και η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης, η τεχνική εμπειρία και η οικονομική δυνατότητα του διαγωνιζομένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.
Εάν μετά τη λήξη της ερευνητικής περιόδου πιστοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας γεωθερμικό πεδίο με βεβαιωμένα χαρακτηριστικά και ο μισθωτής υποβάλει εντός τριμήνου οικονομοτεχνική μελέτη για την εκμετάλλευσή του, εκμισθώνεται σε αυτόν και το δικαίωμα εκμετάλλευσης, εκτός εάν η μελέτη κριθεί ως ανακριβής, ανεπαρκής ή μη συμφέρουσα. Ο μισθωτής θα καταβάλει σχετικό μίσθωμα και του δίνεται δυνατότατα παράτασης της σύμβασης κατά ένα έτος πέραν του μέγιστου προβλεπόμενου χρόνου σε αυτή.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”